Yoga_Online

НЯМАМ ВРЕМЕ ДА СЕ СТРАХУВАМ!

Ще започнем с една полезна, абсолютно необходима и изключително проста техника. Тя се казва ... РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ВРЕМЕТО.Звучи смешно, нали? Това нещо е необходимо навсякъде! Каква Йога е това?!


Повярвайте, Йога е! Просто вземате един бял лист и го разграфявате целия на квадратчета по свое усмотрение. Листът е времето, което ви е отредено тук. Вашето време.


Сега запълнете квадратчетата – всяко едно с по една дума, обозначаваща нещата, за които искате да имате време.


После погледнете какво сте писали. Вероятно в нито едно квадратче не пише „СТРАХ”, „ОМРАЗА”, „ЗАВИСТ”, „МЪКА”, „ТЪГА” и т.н.


Сега, без да пишете и правите нищо, представете си дали се е случвало да сте прекарали време, изпитвайки някое от горните, лоши състояния. Ако да – просто си кажете:


„Нямам повече време за такива неща! Отказвам да си го давам за тях!”.


Времето наистина е пари. Както не бихте си давали парите за неща, които не желаете и не харесвате, така и времето не бива да  се прахосва. Всъщност – парите могат да се изкарват и увеличават. А времето – не!


Поне засега.


Съвсем малко време се изисква за отработване на тази техника. А то става така:


Ако през деня ви налегнат някакви страхове, или изобщо – лоши и спъващи чувства и усещания – веднага си представете листа с квадратчетата. Това е ВАШЕТО ВРЕМЕ! Не го заменяйте за СТРАХ!


...


И няколко допълнителни думи по темата за страха.


Природата е най-великата и необхватна книга, от която мъдрите се учат постоянно и съзнателно, а глупавите, които все още не са тръгнали по пътя на мъдростта – се учат насилствено. На ниво „ПРИРОДА” излиза, че няма разлика между мъдър и глупав – и двата вида се учат от нея.


Защо пиша това за Природата? Защото най-лесно от Там можем да видим „що е страх” и да почерпим опит за себе си. И ето един конкретен пример. Мишката е по-бърза от змията. И винаги може да избяга от нея. Да, може, но само ако не я е страх. Всеки знае за „хипнотизиращия поглед на змията”. Всъщност, това не е никаква хипноза. Мишката, при вида на приближаващата змия, просто се сковава от страх. След това – ясно е какво се случва. Страхът сковава не само мишките. А и хората. И то по същия начин. Прави те безпомощен, без фактически да бъдеш такъв и на фона на притежаваните от теб качества – сила, ум, ловкост, бързина, съобразителност и пр. Страхът прави на пух и прах и силата, и ума, и ловкостта, и съобразителността. Страх ли те е – ти ги имаш, но ги нямаш! Крайно време е да спреш да имаш време за страх! Отдай времето си на СМЕЛОСТТА!


...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Откъс от книгата ми за Йога, чието издаване предстои 

 

Йога-сеанси ОНЛАЙН


Уважаеми Приятели,представям на вниманието ви един нов начин за практикуване на Йога, който може да ви заинтересува - Йога по Скайп.


Инструктор ще ви бъда аз и де факто вие ще провеждате своята практика у дома си, като същевременно ще имате инструктор, който ще ви води.Практиката по Скайп е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали в Йога. Групите са съобразени, според нивото на участниците.


Една практика продължава 1,5 - 2 часа и включва няколко елемента - физическо раздвижване (асани, виняси), пранаяма (дихателни упражнения), концентрация, медитация, релаксация. 

Ако имате желание да стана Ваш учител по йога, инструктор, консултант, съветник, или просто да практикувате с мен (хатха, раджа, кундалини йога - асани, виняси, крокодилски упражнения, пранаяма, пратяхара, медитации и пр.) - 

аз съм на ваше разположение - пишете ми за въпроси във формата по-долу. 

 

 

Удобствата на този вид практика са следните:

 

 

 

1. Разполагате практически с личен йога-инструктор

 

 

 

2. Не губите време за пътуване до съответната зала

 

 

 

3. Не губите средства за транспорт до съответната зала

 

 

 

4. Практикувате в домашна или офис-обстановка, като инструкторът може и да не Ви вижда, ако не желаете

 

 

 

 

 

За повечето хора оптималният брой водени йога-сеанси е един път седмично. През останалото време е добре всеки да практикува самостоятелно поне още два пъти седмично, за да затвърди наученото от водения сеанс. Продължителността на самостоятелната практика не е нужно да бъде час или два, както е водения сеанс – достатъчно е 20-30 минути на сеанс.

 

 

За повече информация - на следния линк:Йога ОНЛАЙН - ЙОГА ВКЪЩИ ИЛИ В ОФИСА (линк)...