Yoga_Online

КЕЛТСКА АСТРОЛОГИЯ НА ДЪРВЕТАТА

Celtic AstrologyКЕЛТСКИ ДЪРВЕСЕН ЗОДИАК, ВТОРА ЧАСТ

 

 

Oak

 

ДЪБ - Укрепяващия

 

10 юни - 7 юли

 

 

Родените под знака на Дъба са надарени с един рядък и ценен дар - този на силата. Те са хора, които искат и могат да защитават другите и често биват определяни като защитници на слабите. Дъбът е самоотвержен кръстоносец и търсач на правдата. Щедри и винаги готови да помогнат на другите, Дъбовете са нежните гиганти сред келтските зодиакални знаци. Вие сте от хората, на които човек винаги се доверява и които по природа винаги успяват да докарат започнатата работа до щастлив завършек и отличен резултат. Вие уважавате историята и храните дълбока почит към предците - много представители на този знак стават прекрасни учители. Дъбът обича да предава на другите своите знания за миналото. Родените под знака на Дъба или намиращите се под влияние на неговите енергии имат нужда от структура, от структуриране на нещата и често са готови на всичко, за да създадат структура на живота и обкръжението си, а това води до стремеж към контрол над всичко възможно: което Дъбът често успява да постигне. По принцип представителите на знака Дъб имат крепко здраве, дълъг, пълноценен и щастлив живот, големи и щастливи семейства и много често са ангажирани с големи социални групи или организации.

 

Знакът на Дъба е съвместим със знаците на Ясена и Тръстиката, а също и със знака на Бръшляна.

 

 

Quercus
Келтска символика на Дъба

 

Дъб, латинско наименование: Quercus

 

Дъбът е свещено дърво, считано за космически храм на мъдростта, въплътена в неговата извисяваща се към небето сила.

 

Древните наблюдавали огромния ръст на Дъба и неговото впечатляващо разпространение. Те  взели тези негови качества за ясен знак, че Дъбът е надарен от Небесата с високата чест на издръжливостта, дълголетието и благородното присъствие.

 

Сред келтите е било знак за специален статус да носиш листа от дъб (както и сред древните елини). В наше време дъбовото листо също е благороден символ - т.е. символиката на Дъба и знанието за него не се е изгубило във вековете и не е променило своето значение, а дори се е развило.

 

Има предположения, че думата "друид", с която са наричани жреците на древните келти, произлиза от duir, келтската дума за "дъб". А още по-интересно е, че съвременния превод на duir на английски е door (врата) - от което се правят предположения, че за друидите дъбът е бил нещо като врата към по-висшите планове на Творението.

 

В общи линии, Дъбът символизира постоянството, издръжливостта и чистотата.

 

OakДруги характеристики на Дъба:

 

Живот

 

Сила

 

Мъдрост

 

Благородство

 

Семейство

 

Лоялност

 

Власт

 

Дълголетие

 

Наследство

 

Чест

 

 

 

Дъбът има свойството да привлича мълнии - това също е една от причините той да бъде считан за свещено и царствено дърво.

 

Привличането на мълниите, големината и дълголетието му (дъбовете лесно достигат над 200 годишна възраст) - всичко това прави от Дъба един мощен и животоутвърждаващ символ.

 

Дъбовото дърво е нещо като жива легенда, разказваща за всичко, което е истинно, цялостно, стабилно и благородно.

 

Когато се нуждаем от стабилност и сила в живота си - спокойно можем да визуализираме дъб пред вътрешното си зрение. Този образ има способността да ни зареди с огромната енергия на Дъба.

 

Дъбът неслучайно бива определян като Цар на Зеленото царство. Той е щедър към всички, също както един силен и справедлив владетел - дава убежище и дом на безброй други същества, благодатна сянка в лятната горещина, сила на почиващия близо до него.

 


 

 

 

 

 

БОДЛИВА ЗЕЛЕНИКА - Владетеля

 

8 юли - 4 август

 

 

Родените под знака на Бодливата Зеленика, известна още като Джел или Илекс, са хора с царствено излъчване и присъствие. Благородни и възвишени, тези хора лесно заемат ръководни позиции, както и власт. Ако сте родени под знака на Джела, то вие лесно приемате предизвикателства и успявате да преодолявате всички препятствия с редки умения и много такт. Ако срещнете неуспехи, това не ви отчайва, а ви кара да удвоите или утроите усилията си, като оставате действащ и активен, докато не постигнете целите си.

 

Много рядко може да се отчаяте и сломите - поне не за дълго време.

 

Ето защо мнозина гледат на вас като на идеалния лидер и са готови да ви следват и да ви помагат.

 

Вие сте конкуретноспособни и амбициозни - и в големите, и в малките цели.

 

Понякога може да изглеждате арогантни, но това е, просто защото сте твърде уверени в способностите си, което е увереност с покритие, най-често.

 

Вътрешно вие сте щедри хора, мили и любящи (но това най-често може да се разбере само от най-приближените ви).

 

Високата интелигентност на Бодливата Зеленика често  ѝ помага да влезе съвсем лесно в научните среди - на места, за които мнозина други трябва да се борят жестоко.

 

Изобщо, на хората, родени под знака на Бодливата Зеленика, много хубави неща и постижения им идват с лекота - което представлява опасност представителите на знака да станат мързеливи и лениви, и да лежат на стари лаври, което да ги доведе до нездравословен и неприятен живот (и това често се наблюдава в реалността). Затова основно правило на този знак би трябвало да бъде: Действай постоянно!

 

Знакът на Бодливата Зеленика е съвместим със знаците на Ясена и Черния Бъз.

 

 

Holly TreeКелтска символика на Бодливата Зеленика

 

Бодлива Зеленика, Джел - латинско наименование: Ilex

 

 

Основните символни значения на Бодливата Зеленика  са свързани с управлението на зимния сезон със достойнство, стил и чест, дори срещу големи предизвикателства.

 

Както Дъбът е Царят на Зеленото Царство и е владетелят, който управлява светлата част на годината (или слънчевите месеци, когато Слънцето е по-близо до Земята и Северното полукълбо получава повече светлина), така Бодливата Зеленика е управникът на тъмния сезон (зимата и есента).

 

Затова Зелениката бива представяна като Цар на Бялото Царство - владетел на снега, Крал на Тъмната част от Годината (или на лунните месеци - когато нощите са по-дълги от дните и преобладава зимата).

 

В дълбоката зима, когато всички представители на растителния свят отдавна са изгубили своята зелена премяна, Бодливата Зеленика зеленее сред белия цвят на пейзажа, запазила напълно своите зелени листа и напомняща ни уверено, че пролетта не си е отишла завинаги, а трябва просто да я изчакаме.

 

 

Бодливата Зеленика е нещо като символично напомняне за различни келтски благословии, например:

 

Нека твоята красота свети - дори във времена на дълбок сън и забрава!

Управлявай деня и нека твоята щедрост бъде твоето наследство!

Енергията на Живота е навсякъде!

 

Древните келти внасяли в и украсявали дома си с клонки от бодлива зеленика, за което се считало, че носи голям късмет и добър нрав на обитателите на дома. В наше време западният свят украсява дома си със зеленика около Коледа.

 
Holly Tree


И отново едно сравнение с Дъба: както Дъбът привлича мълнии, така Бодливата Зеленика пък ги отблъсква, затова хората садят джел около домовете си, като един вид защита от гръмотевици. Оттам - изобщо бодливата зеленика е символ на протекцията, на защитата.

 

Нейните листа са много бодливи - това води до друга метафора за защита, бдителност и постигнати с упоритост победи. Когато се чувствате като хванат в клопка, или затворен и обсаден, и трябва да се защитавате от безмилостни врагове - визуализирайте  пред вътрешното си око образа на Бодливата зеленика. Скоро ще откриете, че вече не ви е неоходимо да заемате отбранителна позиция - и ще тръгнете с уверени крачки към победата си.

 

Като управител на зимата, бодливата зеленика  е свързвана също и със сънищата и подсъзнанието. Друидите имало обичай да призовават енергията на джела за помощник в шаманските пътувания по другите светове, както и по време на сън.

 

 


 


Hazel Tree 

 

 

ЛЕСКА - Знаещия5 август - 1 септември

 

 

Ако сте родени под знака на Леската, вие сте високо интелигентен, организиран и продуктивен човек. Също както Бодливата Зеленика, и вие сте природно надарен да успявате в научните среди и имате подчертана дарба за учител.

 

Паметта ви е много силна и услужлива. Изобщо, вие винаги сте отлично информиран човек. Това понякога може да накара други хора да ви приемат като "всезнайко", но това изобщо не ви впечатлява. Вие наистина сте умен и обикновено наистина знаете как точно да се направят нещата - тъй като, освен с острия си и бърз ум, вие разполагате с огромна лична база-данни и отлична памет.

 

Хората, родени под знака на Леската, имат око за детайла и приемат нещата "просто такива, каквито са".

 

Понякога, обаче, Леската има нужда от ред и контрол - това може да доведе до натрапчивост и обсебено поведение, свързано с желание за поставяне на ред и постигане на контрол над всичко, ако тази нужда не бъде овладяна навреме.

 

Леската също борави умело с числа, с всякакви науки и области, където може да приложи своите големи аналитични умения. Тя обича правилата, въпреки че обикновето самата тя ги създава, а не играе по готови такива.

 

Знакът на Леската е съвместим със знаците на Глога и Офиката.

 

 

 

Hazel Tree
Келтска символика на Леската

 

Леска, латинско наименование: Corylus

 

 

Достатъчно е да погледнем лешниковото дърво и да разберем защо друидите са му дали символичното значение на творчество, както и да усетим защо са поставяли Леската на такава висока позиция спрямо другите представители на растителното царство.

 

Необичайните форми, които създават клоните на Леската, носят наслада за сетивата и често служат за вдъхновение в поезията и в други изкуства.

 

Друидите и бардовете  са се впечатлявали от причудливата форма на клоните на леската, често наподобяваща латинската буква Q, но и всякакви други извивки, които лесно подхващали въображението и го въвеждали в причудливите светове на безкрайните фантазии. По същия начин, както  въображението на един съвременен човек може да бъде "хванато" от един хубав филм, така въображението на жреците на древните келти било мотивирано от привидно случайните, диви изкривявания на лесковите клони.

 

По-известен е фактът, че леската била считана за съсъд на древното знание. Считало се, че поглъщането на лешникови ядки може да предизвика поява на видения, променени и повишени нива на съзнанието и да доведе до прозрения (епифании). Известната ирландска легенда за ловеца-воин Фин МакКуул разказва, че той успял да постигне висшата вселенска мъдрост, само като влязъл в  контакт със същността на лешниковата ядка.

 

 

ЛескаФин направил това чрез сьомгата, за която било известно, че се храни с лешникови ядки, които падали в свещеното езеро, обградено от девет свещени  лески. Легендата разказвала, че сьомгата също била ключ към безкрайното познание, защото се хранела с тия лешникови ядки.

 

Фин изгорил пръста си, докато приготвял супа точно от тази сьомга. Инстинктивно, той за кратък момент сложил изгорения пръст в устата си, за да облекчи болката от изгарянето - и от този бегъл контакт той изведнъж станал просветлен.

 

Интересно е, че в съвремието ни лешниковите ядки са се доказали като храна за мозъка. Лешниците съдържат свойно повече протеини и ненаситени мастни киселини от яйцата, което ги прави естествена храна за подобряване функциите на мозъка.

 

Когато сте в творчески застой или чувствате, че интеректуалният ви растеж е спрял или буксува, извикайте енергията на Леската. А още по-добре - изяжте няколко сурови лешници или си направете гердан от тях - в древността такива гердани са били носени както за защита от зли сили, така и за предизвикване на свръхестествени визии. В тази връзка, навремето (а и в наши дни) има обичай да се ядат лешници, непосредствено преди провеждане на гадателски, предсказателски или медитативни практики.

 

Народно поверие казва, че лешниците трябва да се събират, след като сами паднат от дървото, а не да се късат от клоните.

 

 


 

 
Blackberry

 

 

КЪПИНА - Балансьора

 

2 септември - 29 септември

 

 

Хората под знака на Къпината са родени около Есенното равноденствие, което прави личността им силно променлива и непредсказуема. Вие може да сте пълни с противоречия и понякога да проявявате нерешителност. Но това е, защото имате способността да виждате нещата от двете им страни и да придавате еднаква важност на всеки аспект на явленията, събитията, личностите и т.н.

 

За вас винаги е трудно да вземете страна, защото виждате доброто, по равно и у двете страни.

 

Разбира се, все пак има области в живота ви, за които сте достатъчно сигурни в себе си и своята преценка. Тези области включват по-фините неща от живота - като изисканата храна, виното, музиката и изобщо - изкуството. Хората, родени под знака на Лозата или намиращи се под влияние на нейните енергии, имат подчертано изтънчен вкус и са големи познавачи и ценители на изисканото и красивото. Луксът е тяхната втора и дори основна природа, и ако попаднат или случат на добри условия в живота си, те буквално могат да се превърнат в един своеобразен цар Мидас - той, според древногръцката митология, пожелал да може да превръща всичко, до което се докосне, в злато. Разбира се, съдбата на Мидас била тъжна, но това не се отнася за "Мидас-аспекта" на родените под знака на Къпината - защото те могат да превръщат всичко пошло и грозно, до което се докоснат, в истинска красота и изящество или да преобразяват скучното във впечатляваща и удряща право в сърцето драма.

 

Вие сте чаровни, елегантни и с висока класа, което често създава около вас големи групи от почитатели, фенове или последователи. Всъщност, Къпините често са обществени личности, които винаги карат публиката да се възхищава на техния класически стил и изискана уравновесеност.

 

Знакът на Къпината е съвместим със знаците на Върбата и Леската.

 

 

Blackberry
Келтска символика на Къпината

 

Къпина, латинско наименование: Rubus fruticosus

 

Както в множество други митологии и предания, и в келтската друидска символика Къпината е едно от най-богатите на символизъм растения. В келтското изобразително изкуство къпиновият храст е тема, която се повтаря отново и отново. Мотиви на клонки, листа или плодове на къпини се срещат по килимите, дърворезбите, писанията, плетивата, тъканите, гоблените и къде ли още не.

 

Най-общо, Къпината символизира връзките между хората, боговете, земята и небесата, изобщо - свързването; друг основен символизъм: вечността; трето: разнообразието (и новото), както и разширението и новите посоки.

 

Други символични значения на Къпината:

 

Обновление

 

Постоянство

 

Възможност

 

Свързване

 

Експанзия

 

Плодовитост

 

Надареност

 

Талант

 

 

Друидите са определяли като дърво всяко растение, което създавало дървесно стъбло, затова и Къпината е сред свещените дървета в този зодиак. Както е видно и от предишните келтски дървесни зодиакални знаци – някои храсти биват считани за дървета – същото се отнася и за Къпиновия храст.

 

 

Според друидската перспектива, Къпината е спечелила своята символика, най-вече заради своя начин на растеж. Къпината търси безспир възможности и начини да се вкорени и практически често успява да го направи там, където други растения просто биха загинали. Нейният начин на растеж и разпространение е такъв, че тя успява навсякъде да се вкорени сигурно и стабилно, както и да извлече оптималните за себе си и развитието си хранителни вещества. Това е една силна метафора за явлението "движи се по течението" или "расте навсякъде, където е посадена".

 

BlackberryС други думи, посланието, което ни дава Къпината е, че когато търсим най-доброто от нашето обкръжение или околна среда, то ние ще го намерим, когато постигнем едно успокоено състояние на ума, т.е. да оставим ума свободно да се носи по теченията на реалността - тогава ще видим най-добрите възможности и ще спечелим възможно най-високото предимство за себе си. Както прави и Къпината.

 

Все пак, независимо от философската нагласа да приема нещата такива, каквито идват, да не забравяме, че къпината има доста впечатляващи бодли, които са символични по отношение на себезащитата, когато тя е необходима. Къпината приема нещата такива, каквито са, но при нужда може много успешно да се защити или предпази от тези неща, които не се вместват в нейното разбиране за света.

 

Тъй като Къпиновият храст често израства в спираловидна форма, това вероятно е било едно от нещата, което е накарало друидите да видят Къпината като свещено дърво. Оттам и още няколко свещени значения на храста: СЪЗНАНИЕ, РАЗВИТИЕ, ОБНОВЛЕНИЕ, РАСТЕЖ.

  

 
Ivy

 

БРЪШЛЯН - Оцеляващия


30 септември - 27 октомври

 

Сред всички ценни качества на знака на Бръшляна, най-ценена е вашата способност да преодолявате всички трудности. Вие имате изключително силен интелект, но по-впечатляващи от него са вашата способност за състрадание и лоялността ви към ближните.

 

Родените под знака на Бръшляна имат щедра природа и винаги са готови да протегнат ръка за помощ. Времето, през което са родени, е период, когато слънчевата активност намалява и животът в природата става все по-труден и по-труден. Това всъщност води до там, че отвреме-навреме Бръшлянът има чувството, че е жертва на голяма несправедливост и че животът постоянно поставя препятствия пред него, без да му дава помощ или сила да ги премине. Независимо от това, обаче, родените под знака на Бръшляна или намиращи се под влияние на неговите енергии, винаги успяват да издържат трудните периоди и времена с мълчаливо постоянство и вътрешната благодарност на душата им, коята успява да преодолее това чувство за несправедливост.

 

Бръшлянът най-често е дълбоко духовна личност и притежава още по-дълбоко вкоренена вяра в Божественото.Най-често говори тихо и спокойно, но зад това спокойствие винаги е скрит един бърз и остър ум.

 

Общо погледнато, родените под знака на Бръшляна са чаровни, харизматични и винаги отличаващи се в обществото.

 

Знакът на Бръшляна е съвместим със знаците на Дъба и Ясена.

 

 

Ivy
Келтска символика на Бръшляна

 

Бръшлян, латинско наименование: Hedera helix

 

 

Символизмът на Бръшляна е свързан с връзките и приятелствата, поради неговата склонност да се преплита по време на растежа си. С всевъзможни преплитания и извивки, Бръшлянът е пример за обратите, които могат да приемат нашите приятелства - но също така, той е и свидетелство за дълготрайните връзки, които ние можем да създадем с приятелите си и които могат да траят дълги години.

 

Друга символика, отново свързана с приятелството, е способността на бръшляна да расте в неблагоприятна или предизвикателна среда. Той е изключително издръжливо растение и може да издържи много тежки условия. Това е символ на човешката способност да запазваме приятелствата си, въпреки враждебната външна остановка и ситуация.

 

БръшлянОбщ символизъм за Бръшляна:

 

Растеж

 

Обновяване

 

Свързване

 

Приятелство

 

Възможност

 

 

Бръшлянът, разбира се, е символ и на жизненост и сила за живот - най-вече, поради впечатляващия му, яркозелен цвят. Имало е обичай клонки от бръшлян да бъдат вплитани в гердани или венци за глава, диадеми и подобни украшения или ритуални накити - това символизирало, че носителят има яснота на ума, а също се правело с цел честване на жизнената сила, намираща се навсякъде в природата.

 

Бръшлянът още е символ и на оцеляването, както и на решителността. Той изглежда практически безсмъртен и неунищожим - често успява да се възстанови дори след безмилостна сеч или други тежки увреди, от които други растения не биха оцелели. Това е символ на човешкия дух и силата, която той има, да понася всякакви нещастия и неуспехи, както и да се възстановява след тях.

 

Също както и Къпината, древните са забелязали, че и Бръшлянът често расте под формата на спирала. Спиралата е свещен символ за древните келти (и не само за тях, разбира се).

 

Още символика на Бръшляна:

 

Съзнателност

 

Развитие

 

Експанзия

 

Прераждане

 

 

Листата на бръшляна са петовърхи, което го прави символ на защитата - тъй като подобни своеобразни природни пентаграми са считани за въплъщение на петте елемента: етер, въздух, огън, вода, земя. Присъствието и на петте в листата на бръшляна е символ на хармония и обединение на всички аспекти от Творението.

 

 

 

 


reed

 

 

ТРЪСТИКА - Изследователя

 

28 октомври - 24 ноември

 

 

Родените под знака на Тръстиката са тайните пазители на знанието. Те дълбаят надълбоко, докато стигнат до истинския смисъл на нещата и докато открият истината, скрита зад дебели пластове илюзии. Когато е необходимо да стигнем до същината на въпроса, най-вероятно някой представител на Тръстиката ще намери "ядрото".

 

Родените под знака на Тръстиката обожават хубавите истории и могат да бъдат лесно привлечени или въвлечени в различни клюки, слухове, скандали, митове и учения. Тази склонност прави от Тръстиката добър историк, журналист, детектив, следовател или археолог.

 

Вие обичате хората, защото те представляват едно огромно разнообразие от смисли и значения, които можете да интерпретирате на воля. Вие сте изключително умели в способността да накарате хората да ви се доверяват - затова и често може да бъдете твърде големи манипулатори. Независимо от това, вие все пак имате силно чувство за истина и чест - така че, повечето ви хитрости най-често са безвредни.

 

Знакът на Тръстиката е съвместим с други Тръстики и със знаците на Ясена и Дъба.

 

 

reed
Келтска символика на Тръстиката

 

Тръстика, латинско наименование: Phragmites

 

 

Общо символизмът на Тръстиката е свързан с теми като общности, общества, работа в общества, връзки и свързаност, както и търговия.

 

Тръстиката не е дърво, но това не попречило на друидите да я причислят към свещените дървета, тъй като те считали за дърво всяко растение, което имало стъбло, подобно на дървесно. А Тръстиката била считана от келтите за много важно свещено дърво, освен това. Важността и свещеността ѝ се дължали най-вече на това, че тръстиката е изключително полезно за човека растение и той я използва в много области от своя непосредствен бит.

 

Във времената на древните келти имало блатисти райони, в които тръстиките ставали огромни на ръст - това също е една от причините те да бъдат причислени към дърветата.

 

Основни символни значения на Тръстиката:

 

Цел

 

Защита

 

Пречистване

 

Изясняване

 

Общуване

 

 

Тръстиката била използвана за различни цели от келтите. По-конкретно - от тръстика те правели покриви на домовете си - когато били добре изтъкани, тези тръстикови покриви изтрайвали десет и повече години. От тук тръстиката е взела своето значение на защитник, защита. Тръстиката също е и прекрасен термоизолатор - и келтите я ползвали за запазване на температурата в жилището през студените сезони.

 

Когато се накисне във вода, тръстиката отделя сладка миризма - това ѝ качество било използвано за дезодориране на домовете. От там - символиката, свързана с пречистване и проясняване.

 

От тръстика се правели, също така, и факли, чиято светлина осветявала тъмните нощи.

 

тръстикаСимволизмът, свързан с общуването, Тръстиката е получила от няколко източника. В ръцете на умел занаятчия (каквито имало много сред древните келти), тръстиката можела да се превърне в прекрасна флейта или друг духов музикален инструмент. Това ѝ качество било много ценено, особено сред бардовете. Музиката на флейтите предоставяла на хората възможността да общуват с фантастичните светове на виденията, героите, боговете и красотата.

 

Второ, ако човек е достатъчно тих и спокоен, той може да чуе песента на тръстиката, когато вятърът духа над блатистите местности. Ако някога сте имали удоволствието да чуете тази песен, вие всъщност сте имали свръхестествено преживяване. Келтите са считали, че гласът на тръстиката идва от други светове и го приемали за послание с изключително важно значение.

 

Отделете време, за да включите тези символни значения на Тръстиката в собствения си живот. Съберете няколко стръка тръстика, внесете ги в дома си и изчистете с тях неговите енергии, прочистете въздуха. Или опитайте да направите флейта от тръстика! Ако успеете да изсвирите мелодия на нея – бъдете сигурни, че келтските ви предци ще бъдат много очаровани...

 


 

 

Sambucus nigra 

 

ЧЕРЕН БЪЗ - Търсача

 

25 ноември - 23 декември

 

 

Архетипът на Черния Бъз, според Келтската астрология на дърветата, проявява подчертана склонност към свободолюбие и понякога изглежда като най-дивия измежду всички знаци на зодиака. В младите си години вие често живеете на много бързи обороти, дори може да сте търсачи на силни усещания.

 

По времето на вашето раждане слънчевата светлина, достигаща до земната повърхност, е била кратка, бърза и твърде мимолетна - същите тези качества са присъщи и на вас. Вие често сте аутсайдери, винаги недооценени от мнозинството - въпреки своята подчертано екстравертна натура. В действителност, Черният Бъз  притежава дълбока и бърза мисъл и огромни философски умения - в добрия смисъл. Той, също така, винаги се стреми да бъде внимателен към и полезен за другите. Но тази негови, да ги наречем - актове на милосърдие, - често биват осуетени... отново от неговата... брутална честност (и поискана, и непоискана).

 

Знакът на Черния Бъз е съвместим със знаците на Елшата и на Глога.

 

 

 …

 

черен бъз
Келтска символика на Черния Бъз

 

Черен Бъз, латинско наименование: Sambucus nigra

 

 

Тринадесетият лунен месец е времето, управлявано от Черния Бъз. Това време е и краят на старата година по времето на празника Самуин (Самхейн - както неправилно е огражданствено на български). Това е и времето и мястото, откъдето Черният Бъз черпи своята символика - краят или смъртта, които дават началото на новия Живот.

 

Според древните келти, Черният Бъз имал способностите на БАНШИТЕ - тези мистични същества, които можели да оплакват със страховит вой умрелите. Също така, според друидите Черният Бъз имал най-висша способност за осъществуване на проклятия..., но и на благословии! Всъщност, съвременната наука е доказала, че есенцията от листата или от ароматните цветове на Черния Бъз наистина има свойството да прогонва досадни насекоми. А преданията на древните келти разказват, че те са използвали клонки от Черен Бъз за прогонване на зли духове - като ги окачвали над вратата на дома.

 

Веднага след асоциациите за прогонване, проклятия и смърт идват атрибутите на Бъза, свързани с прераждането и обновяването. Черният Бъз съвсем честно си е спечелил тази слава - защото той е изключително ценно лебечно средство. Всяка част от него - от кората, до плодчетата - е използвана от древността до наши дни за лечение на различни заболявания. Древнитеите келти също са използвали Чарния Бъз с лечебна цел и са го отличили като най-щедрото и най-лечебното дърво, даряващо на хората отлично здраве!

 

Sambucus nigraОбща символика на Черния Бъз:

 

Смърт

 

Цикли

 

Прераждане

 

Обновление

 

Творческа мощ

 

Възстановяване / Регенериране

 

Трансформация

 

 

Бъзовото дърво е много известен трансформиращ келтски символ, защото е свързано с царството на феите. Друидите са вярвали, че ако в навечерието на Еньовден (или на Лятното Слънцестоене) човек стои близо или под Бъзово дърво, то пред неговите търсещи очи ще бъде разкрито Царството на Феите. Друидите вярвали, че това би станало още по-сигурно, ако човекът, стоящ под Черния Бъз, свирел на флейта, изработена от същото дърво - феите били известни със своята голяма любов към Музиката, особено тази, изпълнявана на бъзова флейта.

 

...

 

Към ДРУГИТЕ ЗНАЦИ ОТ КЕЛТСКИЯ ЗОДИАК НА ДЪРВЕТАТА

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

 

Публикувано на: 13 септември 2016 г.
 

ПОДОБНИ СТАТИИ:ОРАКУЛ: ОТГОВОР НА ВЪПРОСТАРО-ТЕСТ: КАКВО МИ ПРЕДСТОИ В БЛИЗКИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА?ШЕКСПИРОВ ОРАКУЛ


...