Yoga_Online

ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ: ПЛЪТТА Е ТЛЕННА

Нека започнем с едно важно уточнение: слагаме знак за равенство между "тленна" и "смъртна". В заглавието  думата "тленна" е употребена в нейното художествено значение, което значи "смъртна", а не в прякото ѝ такова, свързано с окисление, кислород, разграждане и т.н. Също така, важно е да се отбележи, че под "плът" в заглавието се има предвид "материя", а не само човешка или друга плът. В настоящата публикация ще поразсъждаваме най-общо дали материята е смъртна.

Свикнали сме да приемаме, че „материята” е нещо грубо и напълно отделно от „духа” – който вярва в него, разбира се. Тези пък, които се пишат „рационалисти” и „материалисти”, т.е. които уж не вярват в Бог, Дух и прочие отнесености, по никакъв начин не могат да обяснят как може да бъде създаден „от нищото” един Атом – само един АТОМ. Не говоря за цялото видимо Творение... За него обяснение изобщо няма.

 

Защото науката твърди, че т.нар. „твърда материя”, а и всяка материя изобщо, предсталява съвкупност от атоми, подредени по определени начини – най-общо казано. Кой е създал тези атоми, кой ги е подредил и кой постоянно ги пренарежда с такава невъобразима и свръхестествена прецизност? Така наречените „материалисти” ще кажат, че атомите сами си се подреждат, или че това го прави ... Природата. Да, де! Ама тази Природа не е някаква обикновена даденост. Не е нещо, което можеш да си купиш от пазара на прилична цена. Самото твърдение, че „Природата прави нещо или сътворява нещо” – това вече е признание, че Природата е Творящ Принцип, или, ако ползваме един синоним – че природата е всъщност бог. Така да се каже, отявлените „материалисти” също вярват в Бог, но го наричат „Природа” – мислейки, че природата е нещо, станало просто ей така! Щрак с ръка – и готово. Природата „им е ясна”!  А нали знаете – щом на някого нещо му е ясно – то той вероятно е в дълбока заблуда... Един така наречен материалист много лесно може да повярва и да се самоубеди, че природата и цялата планета Земя, и целият Космос, който я обгражда, са се случили напълно случайно, са се самоподредили, са подредили сами своите атоми. Но, ако го накарате да повярва, че на едно огромно бунище, пълно с всякакви отпадъци, може да духне вихрушка, да вдигне отпадъците, да ги завърти и по случайност от това завихряне да се оформи самолет - той никога няма да повярва в такава възможност. Странно е, че е лесно да се повярва, че цялата видима Вселена, с целия ѝ необозрим Ред е станала случайно, а е така трудно да повярваш в случайното случване на много по-простия от Вселената самолет....


Атомите, за да не се отвличаме с още по-малките субатомни частици, са всъщност много фини частици. Направо можем да ги наречем „енергийни” – имат маса, да, но тя е прекалено малка. Обаче тези атоми съставят и скалите, и водата, и въздуха, и звездите и т.н. Ако ги няма атомите – твърда материя няма да има. От друга страна пък – твърди се, че „атомът” е едно празно образувание. По средата му има „пълно” ядро – а полето, в което се въртят електроните, е практически празно! И това поле е хиляди пъти по голямо от ядрото. Т.е. – всеки един атом може да се разглежа като топчица „празнота”, в средата на която има пълно ядро. Дори и най-твърдата ни позната материя – диамантът – се състои от такива топчици празнота!


И след това лирично отклонение за атомите – между другото, пак ще се отклоня, но: атомите са познати на хората от дълбока древност, това се знае! Нищо че се води, че тогава не е имало електронни микроскопи – дори и да не е, хората са си знаели за тях. Древните гърци са ги кръстили „атом” – което значи – неразцепяем, неделим! Нещо, което не се дели, не се цепи. Единицата, която съставя „материята”. Е, впоследствие се оказва, че атомът не е атом – т.е. че има и под-атомни частици. И така – вероятно до безкрай... Между другото, думата "индивид", която идва от латински, също значи "нещо неделимо". А на гръцки "атом" значи и индивид, човек - това между другото, но пак е косвено свързано с темата.


И пак се връщам на темата. Независимо дали са делими, или не – атомите всъщност са безсмъртни! Това е интересното. Това е нещото, което се знае, откакто свят светува. Защото, когато някое живо същество умре – атомите, съставящи тялото му, не умират, не изчезват и не се губят. Те си остават същите каквито са били. Просто отиват за направата на друго същество или не-същество.


Вземайки предвид този факт – откъде ни е хрумнало да твърдим, че „плътта е тленна”? Че „материята е тленна”? Щом нейните съставки са безсмъртни – как може тя да е смъртна?


Реално – както писах и по-горе – човек не може да направи „атом” от „нищото”. Не може и да унищожи атом. Да, може да го разпадне на по-малки частици – но не и да го унищожи!


Казват, че един атом може да бъде унищожен, неутрализиран и да „изчезне”, само ако се сблъска с анти-атом. Материя да се сблъска/срещне с Анти-Материя.


В традициите Санкхя и Йога - материята се нарича Пракрити, и тя е също основна и вечна, не е смъртна. Това, което я различава от вечния и неподвижен Дух, наречен Пуруша, е че Материята-Пракрити е подвижна, непостоянна, вечно сменяща формата си. Затова и проявеният свят, вселената, не е нещо постоянно, според тези традиции. Но не е и смъртно нещо! А просто вечно променливо. И сега отново се връщаме на настояща почва, излизаме от вметката за Санкхя и Йога.


Интересно какво ли става с атомите, погълнати от черни дупки? Има хипотеза, че черната дупка от едната си страна поглъща материя, а от другата (условно казано), представлява „бяла дупка” – която изхвърля нова материя във Вселената. Рециклира материята, или кой знае?! Но това, разбира се, са само хипотези.


Същите като хипотезата за „смъртната Материя”.


Често си мисля, че хипотезата за безсмъртието на Духа, на духовното, всъщност се базира върху древното знание за безсмъртието на Материята. И е нещо като алегория за самата нея. И за Единството на Всичко, разбира се. Но това е друга тема.

...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 20 август 2014 г.

===

===21 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ОТ ПСИХОЛОГИЯТА

МУДРАТА НА ЕКСТАЗА: ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО И ПРЕМАХВА ДЕПРЕСИИ


ВЕЛИКИЯТ ДАОИСТ МЕЧО ПУХ И ДЕГУСТАТОРИТЕ НА ОЦЕТКАК ХОРАТА ПРЕСТАНАХА ДА ВИЖДАТ ДУШАТА? ИЛИ ЗА МОДАТА - притчаПАРИТЕ И ВТОРАТА БОЖА ЗАПОВЕД – ЕДНА СВОБОДНА ИНТЕРПРЕТАЦИЯДА ПОЛУЧИШ ТОВА, КОЕТО МОЖЕШ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ – притча

МЕДИТАЦИЯ ЗА СБЪДВАНЕ НА КОНКРЕТНО ЖЕЛАНИЕ===