Yoga_Online

МЕДИТАЦИЯ: НЕ ОТВРЪЩАЙ НА ЗЛОТО СЪС ЗЛО!

Eye_of_HorОсвен че на всеки е ясно, че когато отвърне на злото със зло, човек продължава „ВЕРИГАТА НА ЗЛОТО“, има още една тънкост, която, вероятно, не всеки е забелязал.Да отвърнеш със зло на сторено ти зло не значи непременно да навредиш на този, който ти е направил нещо лошо. Не значи да го набиеш, убиеш, подиграеш, излъжеш и т.н. Не значи само да отмъстиш подобаващо на извършителя.


Тук е невидимият момент, а именно:


ДА ОТВЪРНЕШ НА ЗЛОТО СЪС ЗЛО МОЖЕ ДА ЗНАЧИ ПРОСТО ДА НАВРЕДИШ НА СЕБЕ СИ!


Задържаш стореното ти зло в себе си, сриваш се, изпадаш в депресия или нещо подобно – и си заминал!


И хората около теб са заминали.


Когато някой ти стори зло – основното е да не го приемаш в себе си това зло. Защото, приемеш ли го, ти фактически отвръщаш на злото със зло! Продължаваш веригата на злото.


Ти можеш да отвърнеш всячески на злосторника – ако не си приел злото в себе  си, ако останеш „хладнокръвен“ – то ти не отвръщаш фактически със зло. Каквото и да му направиш!


Всяко нещо се стреми да размножава себе си. Злото – също. Хората, поддадени на злото, често напълно несъзнателно, искат да вкарат колкото може повече себеподобни в своята мизерна реалност. За да не са сами, за да не са самотни. Много често такива хора дори са добродушни и приятни на вид. Единственото, което могат да ви направят, е да ви вкарат в униние, да почувствате една безнадеждност, да ви падне перде пред очите и да се окаже, че красотата на света е изчезнала безвъзвратно за вас.


Ако сте в състояние, подобно на горното – не търсете кой ви е докарал до него!


Това може да е дори ваш аспект! Част от вашия „Аз“. Злосторникът може да сте самият Вие! (Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи! – е казал Народът).


Не търсете конкретна личност или причина – просто осъзнайте, че сте извършили зло спрямо себе си – и се поправете! Осъзнайте, че в даден момент сте се поддали и сте отвърнали на злото със зло. Това не е непоправимо – тази верига се прекъсва, когато настъпи осъзнаване.


...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 27 октомври 2014 г.

 

...
...