ВАКСИНА СРЕЩУ ЦИНИЗЪМ

Преди да се прочете настоящия материал, добре би било да се види по-подробно обяснението на цинизма

– от древността до наши дни, както и пътя, по който той се е превърнал в това, което е днес. На следния линк:

 
ЦИНИЗМЪТ – ФРАПИРАЩ ПРИМЕР ДОКЪДЕ ВОДИ ЗАЛИТАНЕТО В КРАЙНОСТИ

 

А тук става дума за т.нар съвременен цинизъм, който, изказан с други думи е следното нещо: да не можеш да видиш по-далеч от собствения си нос – и навътре, и навън.

 

Съвременният циник най-често е човек, който се чувства напълно безсилен и нищожен спрямо околния свят, спрямо Вселената, и, не на последно място, и спрямо самия себе си. Чувствайки себе си на такава нищожна позиция, той проектира тази своя позиция върху всичко друго – и одушевено, и неодушевено. И това е напълно резонно – не можеш да проектираш нещо, което го нямаш, което не е в теб…

 

Когато не можеш да погледнеш по-далеч от носа си, тогава ти не осъзнаваш цялото многообразие и сложност на Творението. Не можеш дори да си представиш, че този въздух, който дишаш в  момента, се е образувал някъде и постоянно се образува – паралелно с твоето съществуване. Ти не си там, където се твори въздуха, но го ползваш! И не забелязваш това ползване. Но, все пак, дишаш. И дишайки, отричаш дишането.

 

Циникът, горделиво твърдейки, че навсякъде може без него, изобщо не осъзнава, че паралелно с него, някъде там, се образува вода. Тази вода той я пие най-безцеремонно, но отрича водата. И даже не може да си представи през какъв процес е минало Творението, за  да му достави молекулите вода, които той поглъща (и изпикава) ежедневно. Толкова ли е лудо и глупаво Творението, че да предоставя постоянно на такъв глупак и слепец вода?! Според циника – да. Творението е глупаво. Но той продължава да си пие водата, може би, водейки се от „максимата“ – не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава.

 

Творението наистина е Велико, Божествено. И трудно може да бъде обхванато от ежедневния ум на човека. Когато егото чувства, че не може да обхване нещо – то е склонно да отрича това нещо, да  го принизява и напълно омаловажава. Така се получава при циника – поради собствената си умствена недостатъчност той изкарва целия свят глупав и безсмислен. Което, разбира се, си е негов проблем и води единствено до пропуски за самия него си. Лошото е, че често циниците са от така наречения тип „отровни хора“ – т.е. имат способността, поради своята увереност в безсмислието на всичко, да накарат и други да се убедят в тяхната „вяра“. Цинизмът е заразен (а и наистина е доста по-лесно да си циник – това е пътят на най-малкото съпротивление)… Но, както казва древната мъдрост – и мъртвата риба може да плува по течението. Е, и циникът прави същото. Плува си по течението, досущ като една мъртва риба, и  гарнира своето плуване с омаловажаване на Творението.

 

И така, отровният човек, циникът, може да опита да ви откаже от вашата цел, от вашите виждания и вярвания. Може да ви накара да вярвате, че всичко е безсмислено и глупаво. Стигне ли се до там – то значи сте заразени. И обречени на неуспех. Не за друго, а защото ще се откажете от всеки един свой замисъл, когато той е все още в зародиш. Така да се каже – ще абортирате своята идея, преди да сте ѝ дали възможност да се развие и да стане жизнеспособна, а и да се роди.

 

Има ли ваксина срещу тази силна отрова, срещу тази неумолима зараза? Има, разбира се.

 

Погледнете по-обстойно самия циник, който се мъчи да ви зарази със своя цинизъм. Абстрахирайте се от всичко, което ви казва – все едно е вятър, който минава покрай ушите ви – а го гледайте и виждайте самия него. Какъв е, как живее, как общува, как работи, как се весели. Ако това, което видите, не ви хареса – то знайте, че то е определено не от самия човек, а от неговия начин на мислене и възприятие. Нещастен и неудовлетворен ли е той? Ако е такъв – значи сам се е направил такъв. Със своите мисли и начин на мислене. Струва ли си и ние да ги приемаме и прилагаме? Ако животът и цялото изражение на такъв човек не ви хареса – не си струва да приемате неговите възгледи и критики. Защото, да, циникът обича да критикува всичко и всеки.

 

Разбира се, трябва да се прави разграничение между видовете критикуващи. Когато те критикува циник е едно, когато те критикува не-циник – е съвсем друго нещо. За разграничаването също има лесен начин – просто виж дали критикуващият е циник или не е. Ако не е – то вероятно ще е полезно да се вслушаш в критиките му. Но, ако е, то смисъл от вслушване няма – той просто иска да наложи своя ограничен модел за света върху теб.

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 03 януари 2016 г.Yoga_Skype


...


ДРУГИ СТАТИИ:33 мъдри мисли от Махатма ГандиЗА ДА ВЪВЕДЕШ РЕД – ПЪРВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕШ ВСИЧКО С КРАКАТА НАГОРЕ
М-ТЕОРИЯТА И ЕДИНАДЕСЕТОТО ИЗМЕРЕНИЕ: ВСЕЛЕНАТА Е СИМФОНИЯ ОТ СТРУНИ

ПРИТЧА ЗА БОЖИЯТА ПОМОЩ

ЙОГА: ДЕПРЕСИЯТА И КАК ДА Я ПРЕОДОЛЕЕМ
ЛОШИТЕ И СТРАШНИ НОВИНИ - СИГУРНА ОТРОВА ЗА ДУХА
СЪНИЩАТА И СЪНУВАНЕТО – СЪВЕТНИЦИ ОТ ВИСШИ ИЗМЕРЕНИЯ...