Поддържането на фигурата е като поддържането на къщата

Поддържането на фигурата е като поддържането на къщата

 

 

 

Вероятно в момента на планетата Земя не съществува човек, който да си въобразява, че една къща, в която се живее, може да се поддържа в чист и здрав вид, без никой да се грижи и да отделя време за това – т.е. човек, който вярва, че къщата може да си стои здрава и чиста от само себе си. Да е винаги такава, каквато е била при нанасянето – чиста, лъскава, подредена. За да изглежда и функционира добре къщата – си трябва постоянна поддръжка. Почистване, прибиране, подреждане, поправки на счупени неща, основни почиствания, основни ремонти и т.н. Ако никой не отделя време, усилия, средства за поддържане на къщата, а тя бива само експлоатирана – то тази къща бързо ще се амортизира и ще стане, първо, неудобна за живеене, и второ, малко по-късно – невъзможна за експлоатация.

 

Човешкото тяло, което е една изключително сложна система, може да се разглежда като къща. Тук няма да философствам и описвам всеизвестни неща – примерно, че тяло и душа са едно проявление на една-единствена Висша Енергия и прочее труизми. Или, че Тялото е Храмът на Душата… А съвсем опростено правя паралел между тяло и къща.

 

И тъй като всички са съгласни, че няма как една къща да се поддържа в добра форма от само себе си – искам да подчертая, че това важи и за тялото.

 

Никой не би вкарал в къщата си отровни вещества, които биха напоили стените и, излъчвани от тям, биха представлявали постоянна опасност за живота на обитаващите къщата. Затова пък мнозина вкарват ежедневно в тялото си вещества, за които е доказано, че са вредни – за различни органи и системи на тялото. Често тези вещества, освен вредни, са и силно пристрастяващи – като джънк-фууда, алкохола, ултра-трансформираните храни, бялата захар, солта, изобщо - „името им е легион“. Затова някои пристрастени хора гледат със съжаление на свои ближни, които не си падат изобщо по джънк-фууд – те мислят, че последните са някакви аскети, които се самобичуват, неядейки джънк-фууд. Тези пристрастени хора не могат да разберат, че отсрещният не е пристрастен към джънк-а и че той го отвращава, затова и не го яде. Ако го яде – примерно за да не обиди домакина – то това е „с отвращение“, само че, далеч не като отвращението на руснака към алкохола от знаковия виц – „Пия с отвращение“.

 

За съжаление, цивилизованите хора са поставени в среда, пълна с всякакъв „джънк“ – не само хранителен, а и „духовен“ такъв. Така да се каже – Джънк дебне отвсякъде, евтин, достъпен, понякога дори главозамайващ – затова и мнозина падат в лапите му и му стават роби. А робът си мисли, че всеки друг е роб. А, да! И често робът не осъзнава себе си като такъв – той си мисли, примерно, че отсрещният, непристрастеният към „джънка“, е роб на тялото си. Защото, мисли робът, този човек постоянно трепери над тялото си и заради това понася големи страдания, като не си угажда с ядене и пиене. Но, както писах по-горе, робът е в голяма грешка. Непристрастеният изобщо не страда от лишения – той ще страда, ако е принуден да вкарва боклуци в тялото си.

 

Но да се върнем към поддържката на тялото. Потопени сме в океан от всякакви илачи, добавки, фитнеси, програми, които обещават – щом веднъж сме ги пробвали, да забравим завинаги за поддържането на фигурата! Демек, за 2-3 месеца пиене на вълшебен илач или правене на дадени упражнения – ние после години, години, години ще си стоим здрави, фини, стройни и красиви, - като, забележете! – ще си ядем и пием по същия начин, както преди да приложим илача или комплекса от упражнения. Човек вярва в това, което му харесва, и, да, такива „обещания“ се харесват на всички. Но тук се намесва една сляпа наивност. Никой няма да повярва, ако някой му продаде даден препарат за чистене на къща и му каже, че, ако прилага този препарат 3 месеца, после много години изобщо няма да се налага да се чисти къщата. Обаче – мнозина вярват, че пиенето на някаква добавка за 3 месеца – ще им осигури здраве и красива фигура за години напред. Няма резон, няма логика, но човешката вяра е нещо необятно и, по тази причина, никога не се ограничава до резона, до логиката.

 

Вярно, човешкият огранизъм има безброй механизми за самоизчистване и самоподдръжка, то затова е и възможно години наред човек да вкарва всеки ден в организма си токсични вещества (като алкохол или джънк-фууд) и нищо да му няма, да си стои здрав и строен, но всеки орган си има определен капацитет и в един момент капацитетът се изчерпва – започва развитие на болест. Примерно – някое метаболитно нарушение, което, ако не се лекува невреме, прераства в диабет тип 2; или пък в сериозно затлъстяване, което води до какви ли не сериозни увреждания и заболявания на много от ключовите телесни органи. Няма да продължавам, ще завърша с повтарянето на началната теза, а именно:

 

Регулярната поддръжка на тялото в добър и чист вид е от особено важно значение за постигането и поддържането на едно оптимално общо здраве. А здравето – ясно е за всеки, - е най-важното нещо за живота.

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

Публикувано на: 12 ноември 2022 г.

...

...