ЙОГА ЗА ЖЕНИ – ЕЖЕДНЕВЕН КОМПЛЕКС ЗА КРАСОТА, СИЯНИЕ И ГРАЦИЯ

 


 

Всяка жена може да извлече огромна полза от Йога, ако изпълнява ежедневно или редовно тези упражнения. Те подобряват кръвообращението, укрепват нервната система, регулират хормоналния баланс, придават на жената естествено очарование, сияние и изящество.

 

За да запазите гръбнака здрав и гъвкав, половите органи млади и активни, нервната система силна и устойчива, изпълнявайте често долуописания комплекс. Добре е по възможност в началото комплексът да се изпълнява цялостно и поредно – в продължение на 40 дни. Ефектите ще се проявят най-видимо тогава. След това тези упражнения може да се правят само при нужда и изборно – тялото само ще ни каже какво да правим. Не е нужно да се занимаваме с Йога, за да правим упражненията.

 

 

Йога, освен това, е способна да обърне процеса на стареене, което ще усили нашето усещане за благополучие и хармония в живота.

 

 

(Упражненията не се изпълняват след скорошни операции, в първите дни от месечния цикъл, по време на бременност и до 6 месеца след раждане. Ако имате заболявания, за които Йога е противопоказна – консултирайте се с Вашия лекар, преди да пристъпите към упражнения и практики).

 

1.

 

1. ПОЗА ДИАМАНТ: Седнете на пети, с отпуснати длани на бедрата или на коленете. Гърбът е изправен, без напрежение в него. Затворете очи. Дишайте дълбоко, бавно и продължително, като медитирате в тази поза в продължение на 2 минути. Вътрешният поглед и внимание са фокусирани между веждите.

 

 

2.

 

 

2. РАЗТЯГАНЕ НА НЕРВА НА ЖИВОТА: Седнете върху дясната си пета или свийте доколокото можете десния крак към тялото. Левият крак е изпънат максимално настрани. Отпуснете главата си настрани, към лявото коляно, докъдето достигате – не е задължително да докосвате коляното с глава – това ще стане постепенно, с напредване в практиката. Задръжте тази поза, изпълнявайки дълбоко и продължително дишане в продължение на 1 до 3 минути. След това сменете краката и повторете упражнението по същия начин.

 

 

3.

 

 

3. ВТОРИ ВАРИАНТ НА РАЗТЯГАНЕ НА НЕРВА НА ЖИВОТА: В седеж протегнете двата си крака изправени пред себе си. Свийте се напред, стремейки се да допрете глава в коленете – докъдето можете. Хванете с ръце ходилата, глезените или подбедриците – докъдето стигате. Дишайте бавно и дълбоко, и задръжте тази поза от 1 до 3 минути. Чрез тази поза се разтяга, т.нар. в Йога „жизнен нерв”, който е разположен от глутеусите до петите. Позата позволява на хормоните и медиаторите да стигнат до цялото тяло и да се разпределят хармонично.

 

 

4.

 

 

4. ПОЗА КАМИЛА: Застанете на колене с разстояние между краката около 1-2 юмрука. Наклонете глава назад, към гърба. Извийте максимално гърба си назад и напрегнете мускулите на тази. Накланяйте се назад по този начин, докато не докоснете петите си си изправени ръце. Задръжте позата от 1 до 3 минути, като по време на нея дишате или бавно и дълбоко, или с „огнено дишане”. Огненото дишане е бързо и рязко вдишване и издишване, като при издишването коремът се стяга рязко, все едно изтласква въздуха. Не се старайте веднага да докоснете петите, ако не можете в началото. Стойте наклонени докъдето можете. Нещата стават постепенно, ако упорствате и правите системно комплекса.

 

Тази поза нормализира дейността на репродуктивните органи и предотвратява натрупването на напрежение в тях. Благодарение на това преминават менструалните болки и спазми, и дори е възможно да бъдат премахнати кисти на яйчниците. Позата въздейства благоприятно на лимфната система и служи като профилактично средство срещу рак на гърдата.
Kundalini 

 

5.

 

 

 

5. ПОЗА НА РАМЕНЕ (СВЕЩ): Легнете по гръб, вдигнете двата крака вертикално нагоре, след което повдигнете и гърба си, с помощта на ръцете, като се стремите той да застане перпендикулярно на пода. Подпирайте гърба си с ръце и задръжте позата. Тялото ви трябва да образува една линия.

 

Пренесете цялата си тежест върху раменете и лактите, притискайки плътно брадичката към гърдите. Задръжте позата 2 – 3 минути.

 

Позата стимулира дейността на щитовидната жлеза и регулира обмяната на веществата. Премахва напрежението от единадесетте вътрешни органа. Усилва мозъчното кръвообращение. Предизвиква поява на усещане за дълбок релакс. Тонизира подбедриците и предотвратява появата на разширени вени.

 

6.

 

 

 

 6. ПОЗА СТРЕЛЕЦ: Изнесете десния си крак напред, сгъвайки го така, че коляното да дойде над глезена. Изправеният ляв крак отведете назад и стъпете с него с цялото си стъпало под ъгъл 45 градуса спрямо десния крак. Вдигнете дясната ръка пред себе си, успоредно на пода. Може да имитирате жест, сякаш опъвате лък – изправяйки палеца нагоре. Отведете лявата си ръка назад, към рамото все едно опъвате тетивата на лъка. Създайте зона на напрежение в областта на гръдния си кош. Лицето гледа напред. Фокусирайте погледа си към линията на хоризонта, над крайчето на десния палец и фиксирайте поглед в тази позиция. Задръжте позата 2 до 3 минути, след това сменете краката и ръцете, и повторете същото отново.

 

 

7.

 

 

7. ПОЗА ЕМБРИОН: Седнете на петите си, отпуснете глава към пода, стараейки се да докоснете пода с чело, без да откъсвате глутеутите от петите. Ръцете назад, отпуснати покрай тялото, дланите гледат нагоре. Дишане: бавно, дълбоко и продължително – 1 – 3 минути.

 

Тази поза подобрява храносмилането и действа газогонно.

 

8.

 

 

 

8. ПОЗА ЛЪК: Легнете по корем, сгънете краката в коленете и хванете глезените с ръце. Така хванати, вдигнете краката, бедрата, главата и гърдите колкото можете по-високо, добре напрягайки гърба. Задръжте позата за 2-3 минути, изпълнявайки по време на нея дълбоко и бавно дишане.

 

9.

 

 

 

 9. ПОЗА СКАКАЛЕЦ: Легнете по корем и отпуснете глава на пода, опирайки се на брадичката си. Ръцете са покрай тялото. По избор – или свийте ръце в юмруци, или изправени длани пъхнете под тялото си под корема и бедрата, там, където ръцете отиват естествено, за да подпрат тялото. Съединете петите. Вдишайте дълбоко и вдигнете изправени в коленете крака колкото можете нависоко, или около 15 см от пода. Задръжте позата 1-3 минути, дишайки дълбоко и бавно.

 

Това упражнение нормализира хормоналния баланс, регулира дейността на яйчниците, подобрява храносмилането и подсилва волята.

 

 

10.

 

 

10. ПОЗА КОТКА: За да нормализирате производството на хормони в щитовидната жлеза, застанете на колене и длани на пода. Вдигнете максимално нагоре глава и извийте гръбнака така,, че коремът да отиде надолу. В тази позиция, отпуснете максимално гърба си. Ръцете са успоредни на бедрата и са на такова разстояние едно от друга. Задръжте позата 2 – 3 минути, с дълбоко и продължително дишане.

 

Тази поза прави талията по-тънка, настройва пъпната чакра, подобрява волята и интуицията.

 

 

11.

 
ДРУГИ СТАТИИ ЗА ЙОГА:


СИЛАТА НА МИСЪЛТА И МАТЕРИАЛИЗАЦИЯТАЙОГА ЗА ОТСЛАБВАНЕ - видео-клипЙОГА: РАЗВИВАНЕ НА СИЛАТА НА МИСЪЛТА
ЗАКОНЪТ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА УСПЕХ И ПОЛЗАТА ОТ ЙОГА
ЙОГИЙСКИ МЕТОД ЗА ПОСТИГАНЕ НА УСПЕХ – ПРАТИПАКША БХАВАНА 

 

11. ПОЗА ПРОТЯГАЩА СЕ КОТКА: Заемете изходна позиция, както при горното упражнение (котка). Отпуснете глава надолу, стараейки се да докоснете гърди с брадичка, и същевременно извийте гръбнака си нагоре, като коремът също отива нагоре. Задръжте тази поза 2 – 3 минути, дишайки бавно и дълбоко.

 

Поза КОТКА и поза ПРОТЯГАЩА СЕ КОТКА могат да се правят и с „огнено дишане” (описано е по-горе). Те нормализират хормоналния баланс и работата на жлезите с вътрешна секреция, които са основните определители на вашата красота, на физическото и психическото ви здраве.

 

12.

 

 

12. ПОЗА ОГНЕН СТЪЛБ: Легнете по гръб. Вдигнете глава, пети и ръце на около 15 см от пода. Ходилата са събрани. Очите гледат към връхчетата на пръстите на краката. Протегнете още нагоре ръцете, като ги фиксирате малко над бедрата, встрани от тялото. Длани надолу. Удържайте позата за 1 до 3 минути, като дишате с „огнено дишане”. Тази поза укрепва волята и силата за живот, разтяга целия гръбнак и подобрява дейността на пъпната чакра.

 

13.

 

 

 

13. САТ-КРИЯ: седнете в поза ДИАМАНТ, на пети. Вдигнете ръцете си, изправени, над главата, като притискате плътно ушите си с тях. Съберете драни. По избор – ръцете могат да останат с изправени пръсти, допрени един срещу друг, или да се преплетат пръстите на ръцете, като изправени остават само показалците, допрени един о друг и сочещи нагоре. Гърбът е изправен. Брадичката и подбрадието са успоредни на пода.

 

В тази поза започвате да напявате мантрата САТ НАМ – която се превежда като „Моето Име е Истина”. Като изричате САТ, прибирате рязко корема навътре и стягате коремните мускули и глутеусите. Като казвате НАМ – отпускате стегнатите мускули. Изпълнявате упражнението 1 до 3 минути. Като приключите, вдишвате дълбоко един път и задържате, доколкото можете дъха, като по време на задържането стягате мускулите на корема и на глутеусите. Визуализирайте как енергията се повдига от основата на гръбнака, минава по него и стига до върха на главата ви. След това издишайте. После пак вдъхнете дълбоко и издишайте. Легнете в ШАВАСАНА (описана е по-долу) и релаксирайте толкова минути, колкото сте изпълнявали САТ-КРИЯ.

 

 

 

СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ УПРАЖНЕНИЯ ПОДПОМАГАТ СВОБОДНАТА ЦИРКУЛАЦИЯ НА СЕКСУАЛНАТА ЕНЕРГИЯ.

 

КАЗВАТ, ЧЕ АКО ОТ МЛАДИ ГОДИНИ УСПЕЕТЕ ДА СИ ИЗГРАДИТЕ НАВИК ДА ГИ ПРАВИТЕ РЕГУЛЯРНО, ТО ТЯЛОТО ВИ ЩЕ СЪХРАНИ ЗДРАВЕТО И СИЛАТА СИ ДО ДЪЛБОКА СТАРЧЕСКА ВЪЗРАСТ.

 

 

УПРАЖНЕНИЕ 1

 

 

УПРАЖНЕНИЕ 1: Легнете на пода и вдигнете изправените си в коляното крака вертикално, докато влезете в поза СВЕЩ. Започнете да ритате с пета глутеуса на съответния крак, като редувате краката си. Правете упражнението 1 до 3 минути. Отпуснете се за няколко секунди на пода и отново повторете упражнението 1 до 3 минути.

 

 

УПРАЖНЕНИЕ 2

 

 

 

УПРАЖНЕНИЕ 2: Седнете в поза ЛОТОС или с кръстосани крака. Съединете ръцете си в захват на Венера (преплетени пръсти). При жените левият палец е над десния.

 

Отпуснете така преплетените си ръце на коленете (в скута) и медитирайте в тази поза 2 – 3 минути.

 

 

УПРАЖНЕНИЕ 3

 

 

УПРАЖНЕНИЕ 3: легнете по гръб. Вдишайте бавно, дълбоко и продължително и вдигнете двата си изправени крака под ъгъл 90 градуса от пода, като напрягате мускулите на половите органи. Издишайте бавно, като отпускате надолу краката, отпускайки стегнатите мускули около половите органи. Направете упражнението 4 до 10 пъти. То подобрява издръжливостта и позволява на освободената сексуална енергия да се интегрира в други системи на организма.

 

 

ЗАВЪРШВАНЕ:

 

 

 

ПОЗА ШАВАСАНА (ТРУПНА): Легнете по гръб, ръцете са отпуснати покрай тялото, длани нагоре. Отпуснете цялото тяло. Дишайте дълбоко, после свободно. Това е една от най-трудните пози. Никога не я пропускайте! Тя позволява на тялото, ума и съзнанието да интегрират резултатите от цялата практика. Задръжте позата 3 до 5 минути.

 

След релаксацията в ШАВАСАНА, раздвижвате пръстите на ръцете и краката, после правите кръгови движения в китките и глезените, протягате цялото си тяло, свивате краката към гърдите и правите няколко люлеещи движения върху гръбнака. След това раздвижване сядате с кръстосани крака и по желание изпявате мантрата : САТ НАМ.

 

 

С това комплексът е завършен. 

 

 

Благодаря, че бяхте с мен!

 

 

Соня Петрова - Аеиа


публикувано на: 11 юли 2014 г.
 

 За контакти и всякакви, свързани с Йога въпроси и др., пишете ми на e-мейл:e-mail:  info@tretooko.com
ВАЖНО! Ако пишете в долната форма за контакт, а не получите отговор до 2 дни - възможно е да има временен проблем в системата. Затова пишете направо на посочения горе е-мейл.

 

Форма за контакт


 

 

 

 Ако желаете да обменим банери, пишете!

Ето го банерът на сайта:
Едночасова практика ЙОГА ЗА ОТСЛАБВАНЕ (НОРМАЛИЗИРАНЕ НА ТЕГЛОТО) :

Практика: ПЕТИМАТА ТИБЕТЦИ:


 

ВОДЕНА МЕДИТАЦИЯ: ЗАСИЛВАНЕ НА ИНТУИЦИЯТА И УРАВНОВЕСЯВАНЕ НА ПСИХИКАТА:


...