БОРБАТА ЗА НАШЕТО ВНИМАНИЕОткакто сме дошли да този свят, вниманието ни постоянно е заето с нещо, от нещо, за нещо, чрез нещо. Това не е някакво ново откритие - повечето учители тръбят, че не можем да си насочваме...

вниманието, както трябва, за да бъде прилагано то съобразно възможностите му и чрез него да се постигне "повишаване на духовността".

 

Още - от квантовата физика е известно също, че наблюдателят е този, който влияе на събитията в света и го проявява посредством своето внимание към тях. Неведнъж съм цитирала физика Амит Госвами и неговата "Самоосъзнаваща се Вселена" - там става дума за "колапсиране" на света. Ако не гледаш Луната - тя си е пак там, но във вълнова форма, т.е. невидима и непроявена в нашия свят. Поглеждаш я - и вълните й се превръщат в частици...

 

Всъщност, има една част от денонощието, през която всичко, което се домогва до нашето внимание, бива спряно безапелационно и към вниманието се подават по-полезни сигнали - всеки се досеща, това е времето, прекарано в сън. Да, има и осъзнати сънища - т.е. през тях човек може да насочва вниманието си отново към ежедневните неща - но, и това е хубавото - може осъзнато да се насочва и към нещата, които му показва Духът, защото именно това става по време на сън. Независимо дали осъзнат или неосъзнат. Сънят е нещо като "милост", спусната ни свише, чрез която да можем да се докоснем до духовното. Е, за много хора спането и сънуването е мъчение - но това, според мен, е продиктувано от неправилната нагласа изобщо към света и от напълно неадекватното обучение, на което сме подложени от малки. Писателят Стивън Кинг е пример за човек, надскочил своите ужасни кошмари, използвайки ги за творчество и създаване на нови светове. Понякога се изкушавам да мисля, съвсем опростенчески, че Духът е искал пряко и грубо да му покаже какъв му е пътят, подавайки му кошмари, от които той страдал дълги години, но в един момент превключил и започнал да ги пресъздава на белия лист. И всички знаем кой е Стивън Кинг, дори да не сме чели нищо от него.

 

Но не за съня ми е приказката в момента. Вчера, по време на йога-практика, стигнах до едно заключение, да кажем - работно. Ето го вкратце:

 

Светът е доста неприятен и лош не за друго, а защото вниманието на повечето му жители през по-голямата част от будното им време е насочено основно към битови дреболии, към проблеми с физическото оцеляване, към лоши новини и тъпи реклами.

 

Ако приемем, че има дявол (аз не го приемам, ама така, като архетип, може), то всъщност той прави именно това: привлича и използва вниманието на хората - този велик строител - за да построят те един грозен, тежък и неприятен свят, привидно изглеждащ като напълно лишен от Божието присъствие и от благото на Духа. Той, дяволът, не може да направи нищо, но хората могат. Обаче не знаят, че могат и никак не е трудно да им бъде оседлано вниманието, за да продължават да не знаят и да живеят в един кошмар, от който няма измъкване.

 

Може би, и смъртта сме я измислили, посредством плененото си внимание. 

...

 

автор: Соня Петрова - Аеиа

09.09.2012г. 
Йога ОНЛАЙН ПО СКАЙП - Йога ВКЪЩИ (линк)
Йога ЗА ОТСЛАБВАНЕ - УРОЦИ ПО СКАЙП (линк)

.
..