КАК САМИ СИ СЛАГАМЕ РАМКИ

Тук ще опиша така нареченото "Е" на идентичността. Това, според Робърт Антон Уилсън, е използването на глагола "съм" в различните му форми, за определяне на явление от околния свят - било то личност, човек, животно, политика, технология, религия, бог, наука, език, любов, глупост и т.н.Кажеш ли, че „нещо Е някакво”, ти използваш това „Е на идентичността”. По принцип то е изнамерено преди Уилсън – първият учен, който го определя и описва, създава и един интересен вид английски език, наречен – „Е-ПРИМ” – английски, в който не се използва това „Е на идентичността”.


Не е нужно някой да ни промива мозъка - достатъчно е да кажем за нещо, че "е" някакво. Определяйки го веднъж, ние преставаме да бъдем отворени за него и да възприемаме "посланията" му, които, в доста от случаите, биха могли да ни бъдат полезни - най-малкото, за да разширим собственото си "съм".


Казваш си: "този човек "е" тъп!". И той спира да ти бъде полезен и излиза изцяло от твоя "тунел на реалността" (пак термин на Уилсън). Вместо да го определиш като „тъп”, би могъл например да кажеш: В този момент Х постъпва тъпо!


Доста мъдреци съветват хората "да бъдат отворени към света", "с отворено съзнание". И тези съвети са наистина полезни - дори от чисто практична гледна точка.


Но "съм" ги прави на пух и прах. "Аз съм неудачник!", или "Аз съм отворен към света!". Второто също ограничава - мислейки се за "отворен", ти спираш да се развиваш и наблюдаваш обективно и активно - и си оставаш тесноглед задръстеняк.


И всеки що-годе убедителен манипулатор, ще те убеди в каквото си иска, лесно ще ти внуши, че това "е" такова, и никакво друго. Че побратимът всъщност ти "е" враг, че врагът - приятел. За предните неща не визирам само личности. Това може да са (ето, пак "съм"!) качества, предмети и т.н.


Вече има тонове литература, описваща как да останем с отворено съзнание. То не са техники, медитации, видове мислене и прочие сложнотии! Но, кой знае защо, това "Е" на идентичността не се споменава почти никъде. Да, в началото е трудно да се приложи - човек вижда, че му е доста сложно да не го използва на всеки пет минути. "Това е такова, онова е онакова...". Но свикнем ли веднъж с избягването на употребата му - нещата стават доста по-лесни.


"Е" не е това, което "Е"...

...


Горното демонстрира и вредата както от положителното, така и от отрицателното мислене.

...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа
Йога ОНЛАЙН - Практики по СКАЙП (клик)


Книгата "Магически разкази" във Facebook (ЛИНК)За моя метод: ТРАНСФОРМИРАЩИ ЛИЧНИ КАРТИНИ: 

ИСТИНСКАТА ЦЕЛ НА ГАДАТЕЛСТВОТО (клик)
...