СЕКС, НАРКОТИЦИ И МАГИЯ (откъс)
 

Независимо от „сексуалната революция“ от 60-те години на 20 век, независимо от пълната свобода, която им е дадена в сексуалните отношения, европейците все още имат много проблеми в сексуалната област.

Като започнем от чисто болестни или медицински, и стигнем до напълно лични, които никога няма да стигнат до кабинета на лекаря или психолога, но ще пречат на цялостния живот на страдащия човек. Така да се каже, все още е „срамота“ да се говори за секс, особено, ако е „личен“. Общото теоретизиране е толерирано, но лични неща – не! По темата може да се пише безкрайно.

Една от най-смешните (и тъжни) прояви на този „хипер-феномен“ е фактът, че повечего хора не осъзнават пряко, че всяко едно живо същество, което виждат, е резултат от сексуална дейност. И дърветата, и ин-витро заченатите човешки деца, и бълхите, и коралите...

Ето един откъс от книгата на Робърт Антон Уилсън „Секс, наркотици и магия“, ИК „Дилок“. Уилсън, както винаги блестящ и всеобхватен, ни повежда през тантра и алхимията, през възраждането на окултизма в Европа и стига до наши дни:

 

...

 

„В този рейс всички сме тъпаци”

The Firesigh Theater

 

В Бъркли млад мъж пее хиндуистка мантра, докато буйно обладава жена от своята комуна. Гори тамян, на пода около леглото с тебешир е нарисувана пентаграма, а копулацията им – колкото и да е невероятен този факт, без да достигнат до оргазъм – продължава близо два часа, като двамата спират от време на време, за да смръкнат още малко кокаин. Ако кажете на този приятел, че цялата магия е ненаучна и тъпа и че след продължителна употреба коката ще разруши назалната му преграда, той ще ви отхвърли като безнадеждна отживелица. Той е открил истинското значение на религиозния екстаз в излезлите наскоро на мода трудове на магьосника Алистър Кроули, умрял в неизвестност през 1947 г. Тази програма от дрога плюс изкуствено удължена тантристка (сексуална) йога го е издигнала до плоскост на красота и радост, на която предупрежденията на рационалиста са безсмислени.

 

Междувременно в Чикаго запален по джаза млад адвокат с по-практична нагласа пуши джойнт от панамска марихуана с дамата си за вечерта, преди да се покатерят в леглото. Той не се смята за магьосник и не знае нищо за тантристката йога. И той обаче е част от новия култ към напоения с дрога сексуален мистицизъм, макар че казва „вайбс”, без да осъзнава, че това е съкратена форма на „астрални вибрации”. Той просто търси по-силен и по-добър оргазъм и очаква Тревата да му го даде.

 

В Дериън, Кънектикът, където се оттегля по залез тълпата от Мед Авеню, за да се превърне в жители на предградията, пътуващи всеки ден за работа, ученик и неговата пощуряла по модата малолетна „тортичка” също комбинират дрога, секс и малко мистицизъм. Те са голи, но все още не се съвкупяват; той й чете на глас главата за „Сексуалната чакра” в « Психеделични молитви» на Тимъти Лиъри, докато 500 микрограма  LSD циркулират в кръвообращението им. „Лежи мирно в хлъзгавия съюз на мъжа и жената” – напява той и двамата заемат възсядаща поза, напълно свободни от срамежливата вина на родителите си. Те са напълно убедени, че онова, което се разчупва, е религиозно по-смислено от всичко, ставащо някога в местната църква в неделя.

 

Предишните абзаци не са измислица: те са компилация от хора, които действително познавам. Живеем във време, в което – заедно с хиляди други социални промени – Революцията на дрогата се комбинира със Сексуалната революция, за да роди изумително потомство. Най-общо казано, станалото – а то продължава да става, след като все повече новопокръстени се качват на ерото-психеделичната каруца – може да се опише (парадоксално) като подем на интереса към нефизическата страна на секса.

 

Макар че понятието първоначално звучи като оксиморон, всички знаем за нефизическите или метафизическите аспекти на собствената си чувственост. Емоционалната – или енергийната – сила е тази, която придава на секса нюанс или цвят, съвсем независимо от неговите физически спазми, макар да е способна да обогатява и дори да удължава физическия аспект.

 

...

Нека изследваме въпроса с по-добрия оргазъм в повече подробности, защото сексът е основната тема на тази книга. Попитан какво в действителност се е случило, нашият хипотетичен потребител на хашиш би могъл за каже (ще срещнем действителни цитати за този ефект по-нататък в текста), че съзнанието му се е центрирало изцяло върху пениса му, че той се е чувствал така, сякаш е само и единствено пенис, при това такъв с гигантски измерения. Може да добави, че гаджето му е изгледжала като огромно, много топло и приятно влажно влагалище. В същото време споменатото по-горе емоционално поле, изглежда, е особено разгорещено или озарено. (Това усещане – странно или не толкова странно – е споделяно от всички велики мистици на Изтока и Запаза поне през последните 2000 години. Синоним на „озарението” се появява във всички мистични трудове на всеки език, които съм изследвал). В момента на оргазма обикновеното съзнание е напълно преустановено, поне за няколко секунди – почти по начина, описан от Д.Х. Лоурънс и Хемингуей /и от д-р Вилхелм Райх/, макар че „реалистичните” сексуални наръчници препоръчват на хората да не очакват такава апокалиптична космическа буря по време на сексуалната кулминационна точка.

...

 

Тантристите, очевидно неудовлетворени от аскетизма на ортодоксалната хата-йога и може би търсещи по-пряка пътека към издигането на съзнанието, откриват, че получават странни психични резултати, когато половият акт преднамерено се забави. Те така се впечатляват от този процес – който наистина води до върхови преживявания много по-бързо от другите видове йога, - че го превръщат в централен за своя култ и освен това включват правило срещу оргазма, което е обърквало и притеснявало много коментатори. Суфистите и европейските окултисти го смекчават, макар че отлагането на оргазма колкото е възможно повече продължава да важи и именно чрез това развитие можем да разберем какво са целели тантристите.

 

Както е добре известно, Мастърс и Джонсън също използват правило за „забрана на оргазма” в терапевтичната си работа, насочена към двойки, в които единият или и двамата партньори страдат от „полова дисфункция”, т.е. състояния, наречени на обикновен език импотентност, фригидност или преждевременна еякулация. (Мастърс и Джонсън установяват, че последните термини плашат или унижават пациентите и затова предпочитат да не ги използват). Същността на техниката им, така както се използва в Изследователската фондация по репродуктивна биология в Сейнт Луис, на практика е класически тантризъм. С други думи, двойката е инструктирана да си легне, партньорите да се опитат да си доставят наслада, но категорично да избягват всякакви усилия за постигане на оргазъм или всяка поза, която би могла да доведе до оргазъм.

 

Резултатите са изумителни. Над 70% от всички двойки с дисфункции – в които единият или и двамата партньори не са имали оргазъм от години, - често го постигат в рамките на две седмици след започването на тази тантристка програма.

 

...

В тази връзка си струва да се отбележи, че голяма част от алхимичната литература в Европа, изглежда е кодирана традиция на програмирането чрез дрога и секс...

Кодът е особено забележим в „Химическия брак на Кристиан Розенкройц” /1615г./, която представлява видима връзка между традиционната алхимия и модерното розенкройцерство. Мистичните роза и кръст, от които розенкройцерите вземат името си, в действителност са ни повече, нито по-малко влагалището и пениса – както трябва да е подозирал Хенри Милър, когато озаглавява сексуалната си автобиография The Rosi Crucifixion /Розовото разпятие/. Мрачни изрази като: „Розата може да цъфти само на кръста” стават разбираеми, когато се разбере този код.

 

(За любопитните ето и останалата част от традиционния символизъм така, както е представен от Луис Т. Кълинг в неговия „Наръчник по сексуална магия”: кратуна – влагалището, реторта – същото по време на копулация; орел – влагалището или женската уста в зависимост от контекста, лъв – пениса; трансмутация – сексуалното „върхово” преживяване; елексир на живота – семенната течност; квинтесенция – семенната течност, така както е променена от ритуала и екстаза.) С този код повечето традиционни алхимични трудове веднага придобиват смисъл. Ето например пасаж от „Антимонова колесница” на Валентин от 1642 г. за това, как да се постигне „Велико дело”:

 

Оставете Лъвът и Орелът прилежно да се подготвят като Принцът и Принцесата на алхимията, така че да могат да се вдъхновят. Съюзът на Червения Лъв с Белия Орел не бива да е на студено или на горещо... Тогава настава времето елексирът да се постави в ретортата и да бъде нежно затоплен... Ако Великото дело е преосъществяването, тогава Червеният лъв може да се храни от плътта и кръвта на Бога. Оставете Червения лъв да се нахрани от Белия орел – да, нека Майката орлица да подхрани и да пази вътрешния живот.


Ако последната част от този пасаж продължава да изглежда неясна, смисълът й е, че мъжът трябва да получи известна част от собствената си семенна течност, като извърши кунилингус, след като коитусът е приключил. Той може да погълне известна част от нея, а друга предава на жената, която я поглъща чрез целувка. Този любопитен ритуал, датиращ от гностиците около 300 г. сл. Хр., винаги се е радвал на уважение от европейските окултисти. Съвременната психология би могла да каже, че това е особено ярък начин да се предава любов, мощно надскачащ сексуалното отвращение и нежелание на ортодоксалния християнин.

 

Окултистите обаче настояват, че в това поглъщане на семенната течност няма нищо "символично". Те твърдят, че елексирът, както продължават да го наричат, съдържа истинско духовно вещество, оказващо благотворно действие, когато се яде. По аналогия с друг обичай, който ще разстрои някои читатели, Алистър Кроули рекламира епикурейския навик да се ядат живи стриди. Всеки, който е опитвал това - Кроули настоява – ще се съгласи, че изпитва прилив на енергия и сила, който никога не възниква в резултат от поглъщането на приготвено месо. Това е така, защото според него "жизнената  сила" все още е в стридите. По същия начин семенната течност съдържа тази "жизнена сила" и дава на човека допълнителната енергия, за да достигне до Просветлението.

 

Независимо дали това е вярно или не, спермофагията (както можем да я наречем) подсилва основния ефект, който всъщност зависи от удължаването на половия акт и по-пълното концентриране на вниманиетовърху него от обикновено. Както ще видим по-нататък, канабисните наркотици  е особено вероятно да причинят този тип концентрация, при която човек може напълно да се идентифицира с половите органи и изцяло да загуби всички други усещания.

 

Дори това обаче няма неизбежно да задейства "върхово преживяване", освен ако не се придружава от ритуал, автосугестия, автохипноза или някаква комбинация от трите.

 

...

Публикува: Соня Петрова - Аеиа

 


...