СТРАТЕГИЯТА НА МУСАШИ - ДЕВЕТТЕ ПРАВИЛА НА ПЪТЯ НА САМУРАЯ

Бизнесмените от цивилизованите страни отдавна прилагат в своята практика принципите, изложени от великия японски воин и стратег Мусаши.

Неговото учение е описано в книгата „Ръкопис на петте пръстена“. Този древен ръкопис, преоткрит на Запад преди по-малко от 50 години, се е превърнал в настолна книга за знайни и незнайни стратези, водачи, мениджъри и хора, следващи с дух своя Път.

 

Ето ги ДЕВЕТТЕ ПРАВИЛА:

 

„Този Път има правила само за тези, които имат намерение да изучават моята Стратегия.

 

1. Не носи злоба в себе си.

2. Тренирай упорито Пътя на Ни Тен Ичи Рю.

3. Запознай се с всякакви изкуства.


4. Знай пътищата на различни професии.


5. Прави разлика между печалбата и загубата във всекидневието.


6. Развивай интуиция и разбиране за всичко.


7. Осъзнай истинската същност на нещата, невидими зa окото.


8. Обръщай внимание дори и на дреболиите.


9. Не прави нищо без необходимост.

 


Много е важно, след като си възприел тези принципи, да упражняващ Пътя на Стратегията. Ако не гледаш нещата в широка перспектива, ще ти бъде трудно да станеш майстор на Стратегията.

 

Ако изучиш и усвоиш тази Стратегия, няма да загубиш дори и срещу двадесет или тридесет противника. Най-напред трябва да посветиш сърцето си на Стратегията и ако неотклонно се придържаш към верния Път, ще стане възможно действително да побеждаваш с техническо умение, както и да побеждаваш с поглед.

 

Чрез тренировки ще можеш свободно да контролираш своето тяло, ще можеш да побеждаваш физически, а след достатъчна тренировка ще можеш да побеждаваш хора и духовно. Когато си стигнал до тук, има ли начин да загубиш от някого?“

 А ето как започва ръкописът на Миямото Мусаши:

 

„Моят Път на Стратегията се нарича Ни Тен Ичи Рю. Упражнявах го в продължение на много години и тук за първи път мисля да го изразя в писмена форма. Сега сме в първите десет дни на десетия месец от двадесетата година на Каней (1643). Изкачил съм се на планината Ивато, област Хиге в Кюшю (планина в Кинхазан на запад от град Кумамото - гледа към залива Акираке) за да отдам почит на Небето. Да се помоля пред Каннон и да се поклоня на Буда. Воин съм от областта Харима (Югозападната част на префектурата Хього), на възраст 60 години, Шинмен Мусаши но Ками Фудживара но Геншин.

Още на млади години сърцето ме теглеше към Пътя на Стратегията. За първи път се дуелирах на 13-годишна възраст. Победих своя противник - стратега от Шинторю, някой си Арима Кихей. После на 16 години в провинцията Таджима (северната част на префектурата Хього) победих силният стратег Акияма. На двадесет и една години отидох в столицата (Киото). Срещах се с различни стратези в много дуели и нямаше случаи да не победя.


След това, обикаляйки от провинция в провинция се срещах със стратези от различни школи и имах около шестдесет дуела. Но нямах дори и един неуспех. Това се случи когато бях на възраст между 13 и 28-29 години.


Щом прехвърлих тридесетте, огледах извървяния от мене път и осъзнах, че побеждавах не поради овладяването на Стратегията, а може би поради вродена дарба. Или такава беше повелята на Небето, или стратегията на противниците ми беше несъвършена. След това, за да схвана в дълбочина истинския принцип, тренирах ден и нощ. И естествено в резултат, започнах да разбирам същността на Пътя на Стратегията, когато бях на 50 години.


Оттогава животът ми преминава без да следвам някакъв определен Път. Придържайки се към добродетелите на Стратегията, практикувах различни изкуства и умения. Постигнах всичко това без учител.


И сега при изготвянето на този ръкопис не взаимствам нито от будизма, нито от конфуцианството, нито пък използвам стари военни хроники и книги по военна стратегия. Хващам четката и започвам да пиша, за да изразя истинския дух на школата, наречена Ни Тен Ичи, така, както е отразен в Пътя на Небето и на Каннон.

Месец десети, ден десети, нощта е към зазоряване, наближава 4 часът сутринта.“

 

(превод: Орлин Крумов)

 

 

Публикува: tretooko.com

 

...

 

СИЛАТА НА МИСЪЛТА: НАЙ-ГОЛЯМАТА ТАЙНА


КАК ДА ПРЕДАВАМЕ И ПРИЕМАМЕ МИСЛИ


КОГАТО ШЕСТОТО И СЕДМОТО ЧУВСТВО СЕ СРЕЩНАТАКО НЯКОЙ СЕ ДРАЗНИ ОТ ВАС ИЛИ ПРЕКАЛЕНО ВИ БОГОТВОРИ: НЕ ВЛИЗАЙТЕ В НЕГОВИЯ КАЛЪП – НЯМА ДА УСПЕЕТЕ!


МЕДИТАЦИЯ: НЕ ОТВРЪЩАЙ НА ЗЛОТО СЪС ЗЛО!


Р.А.Уилсън: ЗА ГИБЕЛНИЯ ПАРАКЛИС, ИЗВЪНЗЕМНИТЕ, СИНХРОННОСТИТЕ, ИЛЮМИНАТИТЕ, ТЕЛЕПАТИЯТА И СИРИУС...