ЛОШИТЕ И СТРАШНИ НОВИНИ - СИГУРНА ОТРОВА ЗА ДУХА

„Ти си това, което мислиш“ – е казал Буда в „Дхаммапада“.

„Вие сте това, което мислите, превърнали сте се в това, което сте мислели.“…

 

В днешния, все още „материален“ свят, все още цари убеждението, че нещата се случват извън нас, че човекът е пленник и роб на обстоятелствата, и че той няма никакво отношение към която и да е външна случка. Че човекът е само безпомощно същество, лашкано от вълните на световния Океан. Казано в кръга на шегата – щом умът не се вижда с просто око и не може да се пипне с гола ръка – то той не съществува.

 

Затова по никакъв начин не се замисляме за нещата, с които насищаме ума си. Или съзнанието – думата не е от значение тук. Преценяваме внимателно какво ще ядем, обмисляме дали дадена храна е добра или отровна, и тогава ядем. А за информацията, с която товарим съзнанието си – не се замисляме. Точно тази склонност на нетренирания човешки ум се използва от „машините за промиване на мозъци“. От пропагандата, от медиите, от какво ли още не. Светът, в който живеем, сме самите ние. Той не е нещо отделно от нас. Не е наш затвор! Става затвор, ако ние си го направим – само тогава!

 

Един чист ум действа по съвсем различен начин от един отровен, натровен ум. Както едно тяло действа различно, ако е здраво, и различно, ако е болно – така и с ума.

 

Умът създава света.

 

Умът приема формата на това, за което мисли – е казано в Йога. А умът мисли за това, към което е приковано вниманието му. Колкото повече вниманието бива привличано към нещастия и страх, толкова повече умът се превръща в нещастие и страх.

 

Ако той е завладян от тревоги, черни мисли, ако мисли постоянно за нещастия и страх – то ние самите сме тези неща. И ги „претворяваме“ в проявения свят. Особено ако имаме изявени психични сили – тогава, независимо от тези сили, ако не обуздаваме ума – то той ще реализира страховете, ще ги изкара на повърхността на проявеното…

 

Ако реализираме добри и светли неща – това е добре! Добре дошло за всички и всичко. Но, ако умът е завладян от „злото“ – то той ще реализира основно зло.

 

Ето за илюстрация на явлението една съвсем прясна моя лична случка от вчера.

 

Вчера се качих на хижа „Алеко“ на Витоша. Не съм ходила там от години. Но два дни, преди да се кача, пресата гръмна за една случка – нещастен случай – на лифтовете на Витоша. Какви ли не страхотии не четох – и макар че владея ума си и не се поддавам лесно, в този случай се оказа, че съм се поддала.

 

Отивам аз на „Алеко“ и, понеже там е лудница, се оказа, че не мога да намеря лесно хората, които търсех. Докато обикалям и звъня да ги търся, почти до мен – аз бях на безопасно разстояние, разбира се – огромният сняг, натрупан на покрива на хижата, се стоварва долу с трясък! Малко хора го видяха и разбраха това! И, слава Богу, точно тогава отдолу нямаше никой! А точно преди падането, секунди преди него, там имаше няколко жени, които пушеха и си говореха – вероятно почиваха.  Като видях това – моментално се сетих за страхотиите, които четох предишните дни за Витоша – то не бяха падания от лифтове, не бяха лавини и прочие! Като видях и чух падащия сняг, моментално помислих – лавина! Ужас!

 

Бързо се окопитих и си дадох сметка, че това е някаква синхронност, някакъв вид реализиране на страховете, които моят ум бе приел и асимилирал. Защото – в този момент не беше задължително да съм точно там – можех да съм 50 метра по-далече и изобщо да не разбера за случката…

 

И, между другото, пуснах няколко снимки от Витоша във Фейсбук – имаше по тях коментари, че там е много опасно, че лифтовете са, едва ли не, по-опасни от заложена мина с тонове динамит! Ето как за нула време умовете на хората биват отровени и заразени – и дори най-обикновени  снимки с планински красоти ги карат да мислят само за страх!!!! Това не значи, че хората са осведомени – а означава, че умовете им са заразени – само това.

 

Мисля, че това е добра илюстрация на тези явления.

 

И най-важното – не бива да се забравя, че новините ПОЧТИ винаги са за лоши, страшни, застрашаващи неща. Информационното поле на човечеството е наситено със страх. Човешкият ум сътворява проявения свят. Един отровен ум сътворява отровен свят…

 

В наша власт е да овладяваме умовете си и да не позволяваме на отровата да ги обзема!

 

Не казвам да не се осведомяваме – а да тренираме умовете си да не приемат отровата.

 

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 28 януари 2016г.


...