ГОЛЯМАТА ДУША ЩЕ ТИ ДАДЕ ПРОСТОР, ДРЕБНАТА ДУШИЦА ЩЕ ТЕ НАКАРА ДА СЕ СВИЕШ

Голямата Душа и дребната душица
От поредицата „Приложна интуиция за всеки ден“.

 

 

Общуването e задължително двустранен процес, независимо дали общуващите осъзнават, че участват или не. Пример за неосъзнато общуване е когато четем даден писател или слушаме даден композитор и съответно музикант, изпълняващ музиката му, или подобни неща. В случая изпратилият посланието не осъзнава пряко, че общува точно с вас, но, въпреки това, той ви влияе. А вие му влияете на него в отговор, като променяте света, в който живеете и двамата...

 

Всеки човек, освен чисто интелектуално същество,  е и медиум:  може да усети веднага мисловната нагласа на отсрещния, може дори да прочете или осъзнае мислите му, или, с други думи – може да види душата му. Съответно, и отсрещният човек може да види неговата собствена душа, собствените му мисли, нагласи и настроения.

 

Поради тази „медиумност“, всеки от нас веднага може да разбере, напълно рационално, дали отсрещният го кара да се чувства удобно или го кара да се притеснява, да се свива, да се смалява.

 

Колкото по-голяма е душата на човека, толкова повече простор той дава на тези, с които общува. Като тук под „душа“ визирам по-скоро „съзнание“, а не „душа“ например в гностическия смисъл. Една скоба – при гностиците „душата“ е от „дявола“, те слагат в една графа тялото и душата, като сътворени от „Князът на този свят“, а Духа го разглеждат като единственото нещо, което идва от чистия и всеблаг Бог, и което е затворено в това тяло-душа насилствено. Край със скобата и с гностическите мисловни пътеки.

 

И така. Голямата Душа, дори да ви се кара за нещо, дори да ви порицава (с право или без), никога няма да ви накара да се смалите, да се свиете, да се почувствате стегнати и притиснати в собственото си настроение и в собственото си вътрешно пространство. Който има честта да познава и общува с такива души – трябва да е благодарен и да се радва на този факт.

 

Дребната душица, дори да ви хвали, да ви прави добрини, да се грижи за вас по някакъв начин – тя винаги ще ви кара да се чувствате някак натясно. И за това не е виновен носителят на тази малка душа – виновни сме си самите ние, разбира се... Пак скоба – „вина“ – условно казано, по-скоро „безотговорност“ към самите нас.


Друг сигурен белег, по който може да се различи голямата душа от дребната душица е усещането за унижение. Човек с голяма душа може "да те направи за пет стотинки", както се казва по народному, и въпреки това ти никога няма да се почувстваш унизен. Дребната душица може да те унизи с една-единствена дума. Тук не става дума за "сила" - дребната душица е силна и притежава същите сили, каквито има и голямата душа.

 

Разбира се, понякога имаме нужда да се свием, дори да влезем в сериозен колапс – за да можем, образно, по-лесно и по-сигурно да избухнем! Колкото по-свито е нещо, толкова силите на отблъскване между „частиците“ му стават по-големи, докато в един момент се стига до взрив. Пак повтарям, това е образно описание на процеса, става дума по-скоро за контролиран взрив. Нищо че това съчетание е оксиморон – т.е. съдържа противоречието в себе си. Един мъдрец беше казал – истинна е само тази идея, която съдържа в себе си и своето противоречие. В случаи, в които имаме нужда от свиване – дребните душици са ни  добре дошли. Те ще ни помогнат да се разширим – като преди това ни свият. Но тук отново опираме  до осъзнатостта – ако се вживяваме прекалено във външния свят, то ние приемаме, че самите ние сме този външен свят. Тогава дребната душица няма да предизвика в нас свиване с последващ взрив, а просто ще ни превърне и нас в дребна душица...  Затова в такива моменти много помага философията на АЙКИДО – да можеш да ползваш успешно и в своя полза енергията на противника.

 

Все пак, бидейки двустранен процес, общуването може да направи така, че една дребна душица да се разшири и уголеми – ако общува с някоя голяма  душа, която е по-силна от нея.

 

...

 

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 22 април 2016 г.

 

...