ДА СИ ЖИВ, ДА ЖИВЕЕШ…
ДА СИ ЖИВ, ДА ЖИВЕЕШ…

 

 

Има разлика между „съществуване“ и „живот“. Понякога може да изпиташ истинска, дори висша радост от Чистото Съществуване, но Животът е този мистериозен агент, тази вечна, нерешима Загадка, който създава и побира в себе си Всичкото. Може би всеки човек е имал случай в собствения си живот, когато му е идело да възкликне:

- За първи път се чувствам Жив! Живея!

Или:


- Отдавна не бях усещал какво е да си жив!


Видях в спомените от днешния ден във Фейсбук, че преди няколко години съм правила едно „жонглиране“ или спекулация със скритото значение на английската дума EXIST – СЪЩЕСТВУВАМ.

ЕX – предлог, означаващ „от, из“, а също и представка, използвана за обозначаване на НЕЩО БИВШЕ. Нещо, което Е било, но вече НЕ Е… ;

IST – това е форма на глагола СЪМ. В немски е IST, но в повечето езици, включително и в славянските, IST  се изписва като: EST. И значи – Е. Той Е, Тя Е – и т.н.


Оттук – EX-IST: БИВШЕ „Е“. Бил СЪМ, но вече НЕ СЪМ. Живял съм, а сега само съществувам.


Случаите, при които човек ЖИВЕЕ и ЧУВСТВА, ЧЕ ЖИВЕЕ са безбройни и не подлежат на обобщение, описание или класификация. Причините или агентите, или факторите, които задействат, които „включват“, които отприщват ЖИВЕЕНЕТО, също са безбройни.


Една от честите причини, всеки би се досетил, е ВЛЮБВАНЕТО. Друга – ОБИЧАНЕТО. Ако си влюбен – в друго същество, - ако обичаш друго същество, ти сякаш излизаш от „зоната на съществуването“ и навлизаш в огромното Пространство на Живота. Влюбиш ли се, съществуването сякаш се взривява, може би се получава същия взрив като Големия Взрив – от който се е родила, казват, „нашата“ Вселена, и светът, дотогава просто съществуващ, изведнъж ОЖИВЯВА! Започва да се разгръща, да показва цветовете си, тайните си, ВСИЧКО!


За никого не е тайна или нещо чудно, че Човекът открай време търси точно това състояние, състоянието на влюбеност. Самата дума „В-ЛЮБЕН“ – се вижда, че значи „В ЛЮБОВ“. Казват също, че „Животът е Любов“. И че „Бог е Любов“. И че „Бог е Живот“. Повечето дроги, повечето променящи психиката вещества, психотропните вещества с други думи – се опитват да имитират точно това състояние – НА ВЛЮБЕНОСТ. И го постигат – но, за жалост, ефектът им отминава бързо, Душата излиза от „живота“, навлиза в „съществуването“ и отново закопнява да влезе в Живота. Така, обаче, се получават зависимости и пълни изчерпвания, които водят до тежки и дълбоки депресии. Какво е депресията? Безкрайна тема, но съвсем опростено, тя е невъзможност на мозъка да произвежда допамин, серотонин, ендорфини и енкефалини. Силните дроги предизвикват силно отделяне, „изпомпване“ на тези вещества, доставят силно усещане за ЖИВЕЕНЕ, за пълноцветен и всеобемащ Живот – но капацитетът на мозъка не е безкраен, особено когато го изпомпваш изкуствено.


Всъщност, съвсем спокойно може да се каже, че човекът, в когото си влюбен, също е дрога за тебе. Хората отдавна са забелязали това – няма по-силен наркотик от самия човек. Така че, изчерпване и изпомпване на допамина и серотонина може да стане и без никакви дроги или психотропни вещества – а просто да е предизвикано от човек, в когото си влюбен. И тук „Пътят“ се разделя на два пътя: първият – ако си в щастлива връзка с този човек, влюбването ще прерастне в обичане, няма да се стигне до пълно изчерпване на „хормоните на щастието“ и до депресия, защото ще се включат други механизми (примерно ще имаш често отделяне на окситоцин – невромедиаторът, който отговаря за привързването и чувството за сигурност). Вторият – ако си влюбен нещастно, т.е. нямаш възможност за връзка с обекта на влюбването – състоянието ти на „живот“ тогава ще трае различно време, ще помпа постоянно мозъка ти, но в даден момент ще се получи пълно изчерпване и ти ще потънеш, ще изпаднеш – в съществуване, в екзистенция. И често – в депресия.


Накрая, освен да кажем, че всичко това звучи крайно потискащо и безнадеждно – не виждам какво друго! Защото излиза, че, за да се чувства жив, човек трябва или постоянно да е влюбен (т.е. направо БОЛЕН! Неслучайно състоянието на влюбеност е влязло в Международната Класификация на Болестите – МКБ, - макар че не е кръстено с истинското си име, а носи названията на различни психични разстройства), или постоянно да ползва психотропни вещества! Или постоянно да се тъпче със сладко – да, и компулсивното хранене, особено с въглехидрати, също е вид „дрога“, която предизвиква изливане на серотонин и допамин…. Но, встрани от майтапа, все пак Човекът е открил и по-безвредни за психиката и тялото начини да навлиза в Живеенето, а именно: да вършиш любима работа, да се занимаваш с любимо хоби, да медитираш. Всъщност, и работата, и хобито – когато са ти любими, когато са обичани – са си вид медитация…

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 24 април 2019 г.

...

...