ГОДИНАТА НА ПЛЪХА – ГОДИНА НА СВЕТОВНИ КРИЗИ И СРИВОВЕ?
ГОДИНАТА НА ПЛЪХА – ГОДИНА НА СВЕТОВНИ КРИЗИ И СРИВОВЕ?

 

 

В последните два месеца цялото Човечество е свидетел на невиждано досега събитие – един „нов“ вирус успя за отрицателно време да предизвика ПОЧТИ глобална икономическа рецесия в голяма част от света. И нещата са в развитие – тепърва ще наблюдаваме как ще се развият те. Мислейки върху тези новини, случайно се сетих, че, може би, би било добре да се провери какво се е случвало по света през предишната Година на Плъха…

 

Предишната година на Плъха – по Китайския Зодиак – беше през 2008 г.

 

2008 година – тогава настъпи Световната Финансова Криза... През 2008 имаше няколко ключови събития, които промениха напълно Света ни и, разбира се, Историята на Човечеството. Тези ключови  събития, разбира се, са свързани изцяло с икономиката на САЩ – най-силната в икономическо отношение държава на планетата Земя.

 

Защо го пиша това? Просто още когато разбрах за новия Коронавирус – наречен COVID-19 – се досетих, че има вероятност тези силни Световни сътресения да подлежат на някаква „серийност“ и най-близко до ума ми беше да видя какво се е случвало през ПРЕДИШНАТА Година на Плъха. И, разбира се, нямаше как да не се сетя каква „силна“ година беше този предишен „Плъх“ – 2008г.

 

Горе, на илюстрацията, са обозначени всичките важни икономически събития, случили се през разглежданата 2008 година. А надолу – точка по точка – малко по-конкретна информация за всяко едно събитие.

 

1. Федералният Резерв (ФР) прави план за обновяване на сринатата банкова система. През 2008 г. председателят на ФР – Бен Бернанке – внася иновации, които да позволят на ФР да засили провалената финансова система. През март ФР стартира Term Auction Facility – така наречения „механизъм за търг“ – или възможност за предоставяне на краткосрочни заеми на необвързани с финанси банки, които заеми да не могат да бъдат заменяни между банките. През октомври ФР отпуска заеми на стойност около 540 милиарда долара – за да осигури средства на финансовия пазар. През ноември ФР се съгласява да купи 800 милиарда долара, обезпечени с ипотеки и ценни книжа – в опит да понижи лихвите.

В ролята си на „банка от последна инстанция“ – тогава ФР стана единствената банка, която ВСЕ ОЩЕ даваше заеми.

 

 

2. Спасяването на Глобалната Инвестиционна Банка в Ню Йорк. Тази банка се нарича Bear Stearns Inc. През март ФР – за първи път от 30 години насам – прави първа спешна среща през уикенда – срещата е с цел спасяване на тази банка. Банката е била пред опасност от пълен фалит. ФР се е страхувал, че фалитът на ГИБ ще се разпространи и в другите Инвестиционни банки – които са били и с по-големи заеми – като Мерил Линч, Лемън Брадърс и Ситигруп. (По-късно наистина фалира Лемън Брадърс и доказва това нагледно).

 

3. Фреди Мак и Фани Мей – тяхното спасяване. През септември 2008 г. ипотечните компании Fannie Mae и Freddie Mac отново стават правителствени агенции. Тогава те държат или гарантират повече от 5 трилиона долара или половина от ипотеките на нацията. Министерството на финансите на САЩ закупува 100 милиарда долара в предпочитани акции и MBS. Действието идва, след като паническата продажба на Уолстрийт предизвика акциите на Фани и Фреди да се разпаднат. Това прави невъзможно тези частни компании сами да събират допълнителен капитал. В резултат на това - спасяването на Фани и Фреди струва на американския данъкоплатец 187 милиарда долара.

През август 2012 г. Министерството на финансите реши, че ще изпрати всички печалби на Фани и Фреди в общия фонд. Оттогава спасителната вноска се изплаща с 58 милиарда долара печалба. Фани отпусна 147 милиарда долара, а Фреди плати 98 милиарда долара.

 

4. Фалитът на Лемън Брадърс предизвиква глобалната рецесия - Lehman Brothers – фалитът на тази банка предизвика глобалната рецесия. Министърът на финансите Полсън не можеше да знае, че действията му ще доведат до глобална рецесия. През септември той каза „не“ на защитата на правителството за 60-те милиарда долара несигурни ипотечни активи. Това се случи по време на преговори през уикенда с потенциални купувачи - Barclay's и Bank of America. По онова време той смяташе, че сумата е твърде голяма. Той също беше подложен на натиск да държи правителството настрана.

 

 

5. ФР национализира Американската Международна Група (AIG). През септември Федералният резерв купува акции в застрахователния гигант - AIG. Защо AIG си струваше да бъде спасена? Тъй като е застраховала суапове за кредитно неизпълнение. Те застраховаха заеми и ипотеки срещу неизпълнение. Ако AIG фалираше, всички тези заеми щяха да останат незастраховани, но и непокрити. Финансовите институции по целия свят ги притежаваха. Това включваше фондове на паричния пазар, пенсионни фондове и пенсионни сметки. През ноември ФР увеличи спасителната сума от 85 милиарда до 150 милиарда долара.

 

 

6. Кредитните пазари са замразени. През септември банките изтеглиха 160 милиарда долара от ултра безопасни сметки на паричния пазар. Банките се запасиха с тези парични средства за погасяване  на лоши ипотеки и тегления в банкови тиражи. До края на седмицата банките държаха 190 милиарда долара в брой. Това беше против резерв от 2 милиарда долара. Натрупването доведе до увеличаване на референтния лихвен процент Libor. Това повиши цената на 360 трилиона долара в заеми и активи на кредитни карти. Замразяването на кредити доведе до недостиг на пари за много предприятия. В отговор - Федералният резерв понижи лихвите до нула, намалявайки Libor. Все пак банките продължиха да съхраняват пари.

 

 

 

7. Край на инвестиционното банкиране. През ноември Goldman Sachs и Morgan Stanley стават редовни търговски банки. Те бяха две от най-успешните инвестиционни банки на Уолстрийт. С това приключи ерата на дерегулация и висок риск.

 

 

8. Срив на Фондовата борса. В края на 2008 г. индексът Dow намалява с 34%, затваряйки на 8 816,62. Другите индекси се представят още по-зле. 500 и Standard's Poor's 500 завършват при 907.22, което е 38% спад. Индексът MSCI Europe е спаднал с 45%, а MSCI Asia Pacific Index е спаднал с 43%. ДОУ падна с 25% само през октомври, от 10 831 на 1 октомври до 8 177 на 27 октомври. Той достигна най-ниското си ниво от 7 552 на 20 ноември, което е 46% спад от максимума от 14 164 през октомври 2007 г.

 

 

9. Спасяване от 700 милиарда долара. На 3 октомври Сенатът на САЩ приема законопроекта за спасяване на стойност 700 милиарда долара, който сега се нарича Програма за помощ при проблеми. Първоначално програмата е била предназначена за закупуване на лоши ипотеки от банките, за освобождаване на пари за повече заеми, но отнема твърде много време за изпълнение. На 14 октомври Министерството на финансите използва 350 милиарда долара за Програмата за обратно изкупуване на капитали. То купува предпочитани акции в големите банки. Това създава държавна собственост. До ноември средствата биват използвани и за поддържане на бизнеса с кредитни карти. До края на годината Citigroup и автомобилната индустрия също получават спасителни средства.

 

 

10. Обама спечелва Президентските избори. Барак Обама спечелва президенсткия пост на САЩ на 3 ноември 2008 г. Той обещава да предостави крайно необходимата надежда за бързо рестартиране на застоялата икономика. Предложенията му спомагат да се възстанови доверието във финансовите пазари. Той оптимизира регулаторните агенции, подобрява прозрачността на финансовите оповестявания и силно понижава манипулативните търговски дейности. Първият му приоритет беше „да изпомпва“ 800 милиарда долара в икономиката чрез намаляване на данъците и чрез програми за откриване на нови работни места.Автор: Соня Петрова – Аеиа

(икономическите данни и събития са по материали от чуждестранния печат и други публикации)

 

Публикувано на: 10 март 2020г.
...