КУТИЯТА НА ПАНДОРА


КУТИЯТА НА ПАНДОРА

 

 

На всички от Западната Цивилизация, която е построена на базата на старогръцката Митология, е известен Митът за Пандора. Божествено красивата, Всенадарена Девойка, която Боговете създали, за да навредят на Хората. Защото Прометей им бил дарил Огъня, с което ги направил Богоравни, а Боговете не искали това. Между другото - Пан - значи "Всичко", но е и името на Бог Пан - от който, пак в митологията, произлиза думата "паника"...

Копирам преразказания мит от Уикипедия:

„Митът за Пандора: "Когато Прометей откраднал за смъртните божествения огън, научил ги на разни изкуства и занаяти и им дал знания, животът на земята станал по-щастлив. Зевс, разгневен от постъпката на Прометей, го наказал жестоко, а на хората изпратил на земята зло. Той заповядал на славния бог ковача Хефест да смеси земя и вода и да направи от тая смес прекрасно момиче, което по сила да е равно на хората, да има нежен глас и поглед, подобен на погледа на безсмъртните богини. Зевсовата дъщеря Атина Палада трябвало да изтъче за момичето прекрасна дреха; богинята на любовта Афродита, трябвало да му даде прелест, на която никой не може да устои; Хермес да му даде хитър ум и ловкост.

 

Боговете веднага изпълнили Зевсовата заповед. Хефест направил от пръст необикновено красива девойка. Боговете ѝ вдъхнали живот. Атина Палада и харитите облекли девойката в блестящи като слънцето дрехи и ѝ сложили златни огърлици. Хорите поставили на разкошните ѝ къдрици венец от благоухаещи пролетни цветя. Хермес вложил в устата ѝ фалшиви и пълни с ласкателство думи. Боговете я нарекли Пандора, тъй като тя получила от всички дарове (Пандора, означава “надарена с всички дарове”). Пандора трябвало да донесе с появяването си нещастие на хората.

 

Когато това зло за хората било готово, Зевс изпратил Хермес да отнесе Пандора на земята при Прометеевия брат Епиметей. Мъдрият Прометей много пъти предупреждавал неразумния си брат и го съветвал да не приема дарове от гръмовержеца Зевс. Той се страхувал, че тези дарове ще донесат на хората нещастие. Но Епиметей не се вслушал в съветите на мъдрия си брат. Пандора го пленила с красотата си и той я взел за жена. Скоро Епиметей разбрал колко много зло донесла със себе си Пандора на хората.

 

В Епиметеевия дом имало голям съд, плътно затворен с тежък капак; никой не знаел какво има в тоя съд и никой не се решавал да го отвори, тъй като на всички било известно, че това носи нещастия. Любопитната Пандора тайно махнала капака от съда и по цялата земя се разпръснали нещастията, които били на времето затворени в него. Единствена само Надеждата останала на дъното на грамадния съд. Похлупакът на съда отново се затворил и Надеждата не излетяла от дома на Епиметей. Гръмовержецът Зевс не пожелал да стане това.

 

Щастливо живеели по-рано хората, без да познават злото, тежкия труд и унищожителните болести. Сега безброй беди се разпространили между хората. Сега и земята, и морето се изпълнили със зло. И денем, и нощем идват неканени при хората злото и болестите; те носят на хората и страдания. С нечути стъпки, мълчешката идват те, тъй като Зевс ги лишил от дар слово – той създал злото и болестите неми." Край на цитата.

Копирано от тук: МИТЪТ ЗА ПАНДОРА

 

И така, каквото и да разправят за COVID-19 – ситуацията в момента ми заприлича на тази Митологична ситуация… Човечеството – отдавна разви Науката до Божествени Висоти! Отделният Човек – стана тясно специализиран и САМ не може да направи почти нищо! Не може да създаде САМ дори един-единствен КУХНЕНСКИ НОЖ… За целта – първо трябва да има минодобив, който да добие желязната руда – хиляди и хиляди отделни Хора и Държави участват в този минодобив. И – така нататък, както казваше навремето Бай Тошо. Smile  Но Човечеството – то МОЖЕ много неща! МОЖЕНЕТО - е свързано – освен с огромни Блага – но и с огромни Рискове…

Да се надяваме, че и в сегашната ситуация Надеждата е с Нас! Тавтология, ама - това е...
Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 13 март 2020 година ( Петък 13 ! )
...