СВОБОДНАТА ВОЛЯ – ХИТРИЯТ ХОД НА БОГ

СВОБОДНАТА ВОЛЯ – ХИТРИЯТ ХОД НА БОГ

 

Навремето имах една малка кокошчица, от породата джинки.


Тя стана квачка и измъти и свои, и чужди яйца.


Чуждите бяха от големи породи кокошки и бяха много повече от нейните.Когато една птица измъти яйце, каквото и да се пръкне от яйцето, дори динозавър, измътилото се същество приема за своя майка този, когото види за пръв път.


По същия начин, и кокошката приема за свое дете всяко пиле, което излюпи.


И така, тази бойна джинка стана една прекрасна Майка. Имаше над 20  пиленца, за които се грижеше чудесно и които ѝ се подчиняваха безпрекословно.Квачката се провикне нещо и всички пиленца на момента се снишат и не мръдват!


Опасност!


Минава ястреб!


И вече някои от пилетата бяха станали двойно по-големи от майка си, но продължаваха да я слушат и да ѝ се подчиняват.


Тази джинка, толкова мъничка и крехка, отгледа успешно огромни петли!Да, лесно им е на кокошките!

Те следват природата си и не могат да избягат от нея.


Единственият начин да не бъдат типични кокошки, е някой да сложи яйцето при динозавър и той да го излюпи.


Тогава кокошката ще бъде динозавър по убеждения и самоусещане.


Но пак няма да може да избере да бъде друго, различно от динозавър.Докато Човекът може да избере много неща. Много варианти. Много възможности. Може да се откаже да бъде Човек. Може да жертва собствения си живот, за да спаси живота на някой ближен.


Може да отиде съзнателно и срещу природата си – като избере да яде и пие неща, за които знае, че унищожават тялото му, неговия Единствен и най-съвършен Инструмент, който всъщност е неделима част от предполагаемата „Душа“, материализираната Душа…


Човекът оцелява и се развива, именно защото може да строи Нови Светове – само посредством Ума си.


Човекът е Генератор на Илюзии, които, понякога, се превръщат в Реалност, макар и временно.


За да се трансформират в следващи Илюзии, които на свой ред се МАТЕРиализират, стават Действителност, и отново изчезват в Не-Битието.И това е прекрасно!


А самата Природа – Тя продължава да бъде най-голямата Мистерия.


Човекът често си въобразява, че „материалното“ е нещо просто и изучено, разграничавайки го от измисленото от самия него „духовно“. МАТЕРИЯ – думата произлиза от „Майка“, а на български често наричаме Природата – Майката-Природа.И там, на тънката и неуловима граница между Природата и Илюзията, точно там се раждат Новите Светове.Но и безброй много Светове точно там умират.


Това е Свободната Воля – да можеш да прецениш кога, къде и доколко си в състояние да пренебрегнеш или прекрачиш Майката-Природа, но да ползваш Нейните ресурси, за да запазиш своята „природа“, своята „материя“, и на тази база да изградиш Новото.


Кокошката няма тази свобода на избор, тя е длъжна да се подчинява на „Майка си“ безпрекословно, ако иска да израсте жива и здрава.


Човекът може да не слуша „Майка“ си, но, за да оцелява успешно, а оцеляване значи да останеш цял, той най-малкото е длъжен да познава максимално добре своята Майка, така наречената Природа.Автор: Соня Петрова – Аеиа

...

Публикувано на: 13 април 2021 г.

...