ЗА ВИТАЛНАТА СИЛА - ПРАНА, ЦИ, КИ, ОРГОН И ПР.
Квантовият физик Амит Госвами - един цитат от книгата му "Физика на душата":


„Китайците са развили изключително сложната система на акупунктурата, която се базира на идеята за протичането на ци по канали, наречени меридиани. Те също нямат съответствия във физическата нервна система, но са достатъчно сходни с надите от индийската система (въпреки че, интересно, съответствието между тях не е уникално), за да предположим, че ци и прана формите на движение на витала са едно и също нещо.

В телевизионната поредица на журналиста Бил Мойърс за Пъблик Броудкастинг Сървис имаше чудесна серия, посветена на китайската медицина и мистерията на ци. В отговор на въпроса на Мойърс как докторът разбира дали е улучил правилната (акупунктурна) точка, Дейвид Айзенбърг, американски последовател на китайската медицина, каза:

Това е невероятно трудна задача. Лекарят пита пациентката дали чувства ци, и ако тя има усещане, той разбира по този начин. Лекарят също трябва да почувства ци. Както казваше моят учител по акупунктура, то е като риболова. Трябва да умееш да различаваш кога рибата само кълве и кога захапва стръвта. (Moyers 1993).


Да се научиш да усещаш нечия друга ци отнема години. Чувството е вътрешно и обикновено не е част от общата за всички реалност. Начинът, по който акупунктуриста споделя усещаната от пациента ци, е подобен на менталната телепатия.


Най-интересната част от епизода на Мойърс за мен беше, когато един майстор по ци-гун демонстрира контрол над своето ци-поле, в което другите не можеха да проникнат с цялата си физическа мощ. Те атакуваха слабия и възстар майстор, но биваха отблъснати от невидима сила, без какъвто и да е физически контакт. Дали учителят се справяше с противниците си, контролирайки техните ци-полета? Изглежда наистина беше така. Ци-гун е форма на бойно изкуство, създадено за усвояване на контрола върху потока на ци във виталното тяло. Тай-ци е танцова форма, която има същата цел.

По същия начин, системата Айкидо е създадена за изучаване и достъп до ки, японската дума за модусите на движение на виталното тяло.”

...


публикува: Соня Петрова - Аеиа
Йога ОНЛАЙН - Йога ВКЪЩИ ПО СКАЙП (линк)
Йога ЗА ОТСЛАБВАНЕ - УРОЦИ ПО СКАЙП (линк)
...