ЙОГА: ЧЕТИРИТЕ ПИСМА НА БОГ ЯМА

От Свами Шивананда Сарасвати:

 

 

Пазете се от капаните на майа. Събудете се сега! Господ Яма, в своето милосърдие и състрадание,  ни изпраща четири писма.

 

Знаете ли какви са тези писма?

 

Първото писмо – това е появата на бели коси. Господ Яма предупреждава: „О, човече, ти пропиляваш живота си. Старостта те настига. Животът ти скоро ще приключи. Веднага се пробуждай и се обръщай към духовна практика!“ Но човекът игнорира това писмо, отива при аптекаря и си купува боя за коса, за да боядиса косите си в черно. Той продължава да живеее по предишния начин. Той иска да покаже своето превъзходство пред Господ Яма.

 

Идва второто писмо. Зрението отслабва. Още има шанс той да се пробуди и да се посвети на йога, но той не го прави. Той отива при оптика и си поръчва красиви очила. И дори след това продължава да живеe по старому, продължава да води същия чувствен живот. Струва му се, че с очила изглежда дори по-представителен отпреди. Даже днес и някои млади хора носят очила – считат, че това е модерно и че с очила изглеждат още по-привлекателни. Не разсъждавайте така глупаво! Само ще си развалите зрението.

 

И после идва третото писмо. Започват да опадват зъбите.  Това е много сериозно предупреждение от бог Яма. Но вглъбения в мисли човек дори не го забелязва. Отива при зъболекаря и си поръчва красиви изкуствени зъби. Сега той дори е още по-щастлив: „Моите истински зъби не бяха толкова хубави като тези!“ – казва той. Него не го засяга предупреждението на Яма.

 

След това пристига четвъртото писмо. Тялото започва да губи силата си. Походката става неустойчива. Човекът не може да седи стабилно, не може да ходи, без да се подпира. Но глупецът не осъзнава, че животът му отива към края си. Той отива в магазина, купува си красив бастун, слага му сребърна дръжка – и с него изглежда още по-солиден отпреди.

 

Уви, всичките четири предупреждения на Яма са оставени без внимание.

 

Накрая смъртта го отнася.

 

Такова е жалкото положение на невежия човек.

 

Не правете като него!

 

Пробудете се сега!

 

Вие още имате време.

 

Извършвайте садхана.

 

Осъзнайте целта тук и сега.

 

Патанджали казва: „За способния да различава човек, всичко тук представлява само страдание“. Дори началните стадии на самадхи той ги разглежда като страдание, нещастие, независимо че те са безкрайно по-блажени от светския живот.

 

Причината е в това, че дори тези форми  на самадхи са препятствия по пътя на стремящия се и пречат на намерението му да постигне висшето нирвикалпа самадхи – осъзнаване без съмнения.

 

Практикувайки йога вие ще можете да придобиете различни способности, да придобиете успех и късмет. Вие сте длъжни да отхвърлите всичко това като безполезно, защото вашата цел е да достигнете висша независимост (кайвалия мокша). Ще се появят знаци на внимание към вас от страна на боговете. Уддхалака е бил изкушаван от боговете, но им отказал. Не се прелъстявайте дори от психическите сили! Дръзко вървете напред и ще достигнете целта – нирвикалпа самадхи. Не спирайте, докато целта не бъде достигната!

 

Да обобщим. Раджа-йога – това е царският път към освобождението от страдания. Тя се основава на четири  велики принципа: съществуването на страданието, неговата причина, освобождението от страданието и средствата за това. Практиката на методите, предписани от раджа-йога, води до прекратяване на всички страдания и до достигане на вечно блаженство. Заемете се с практика днес. Не пропускайте нито един ден. Помнете, че  всеки ден вие се доближавате до края на това земно съществуване в човешка форма. Вие сте изгубили много дни, месеци и години. Вие не осъзнавате това, поради силното опиянение от ликьора на заблудата. Затова и не разбирате дълбоката причина за страданията в този земен живот.

Причина за страданията е невежеството. Когато вътре изгрее слънцето на различаването, личността (пуруша) осъзнава, че тя е отделна от природата (пракрити), че тя е независима и свободна. Раджа-йога ви дава най-практичния метод за достигане на това възвишено състояние.

...

 

Превод: Соня Петрова - Аеиа


...