СВЪРЖИ СЕ С БОГИНЯТА В СЕБЕ СИ! НАВАРАТРИ - ПОЧИТАМЕ БОГИНЯТА МАЙКА – ОТ 13 ОКТОМВРИ ДО 22 ОКТОМВРИ 2015

Наваратри е индуистки празник и означава „Девет Нощи“.

Празнува се всяка година в началото на пролетта (около ПРОЛЕТНОТО РАВНОДЕНСТВИЕ) и в началото на есента (около ЕСЕННОТО РАВНОДЕНСТВИЕ). Фактически,  обаче, празникът и неговите дати зависят от ЛУННИЯ КАЛЕНДАР.

 

Празникът е свързан с богинята Дурга (Шакти, Лакшми, Кали, Сарасвати) и нейните Девет Ипостаса, т.е. Проявления.

 

Не е случайно, че този празник се отбелязва в началото на пролетта и есента. Точно тогава природата се настройва към новия сезон, към новите енергии -  и е логично и целесъобразно и човешката Душа  да влезе в синхрон с Творението.

 

Известно е, че точно през пролетта и есента се наблюдават например най-много депресивни  състояния, както и обостряне на  депресии и други психични проблеми. Това, разбира се, е свързано с активността на Слънцето, с магнитните излъчвания от Земята и пр. Със сигурност пръст в тези прояви имат и други Енергии, неизвестни засега на официалната наука, но усетени  от Древните – и описани във Ведите, в древните предания, в митологиите (напр. Деметра и дъщеря ѝ Персефона, която всяка година е длъжна да слиза за 6 месеца в Подземното Царство – Персефона слиза в началото на есента, а майка ѝ, Деметра, покрусена се оттегля от света, листата на дърветата опадат,  изгниват, земята заспива и студ сковава всичко, до началото на пролетта, когато Персефона отново излиза на Горния Свят).

 

Колкото и да е напреднала съвременната наука, ние, освен съвременни хора, почитащи и ползващи науката, сме и Деца на Земята, Деца на Космоса, Деца на Творението. И би било полезно да спазваме определени практики и ритуали, които да помогат на тялото и душата  ни да постигат и поддържат оптимално състояние във всеки един сезон. За да бъдем полезни за себе си и за другите.

 

Затова, от утре, 13 октомври, който, също така, е и НОВОЛУНИЕ – е добре в продължение на 9 дни и нощи да спазваме някакъв пост, да изпълняваме някакви определени практики, да пеем молитви или всяка от нощите да извършваме някаква определена медитация. Всеки, според наклонностите, възможностите и нуждите си.

 

Счита се, че точно тези 9 дни и нощи са много подходящи за настройване на организма и психиката към  Новите Енергии. Ако спазим този своеобразен Девет-дневен Празник, то ще навлезем в Новия Период обновени, ще се сдобием с нови сили, идеи и цели. 

 

Казано е още, че, който спазва Наваратри, ще се подмлади, ще обнови Духа и Душата си и Любовта винаги ще бъде негов верен спътник.

 

Приятен и успешен Наваратри на Всички!

 

Хари ОМ Тат Сат!

 

 

Автор:  Соня Петрова – Аеиа

 

 

публикувано на: 12 октомври 2015г.

 

 
...