ТАЗИ НОЩ – 11 СРЕЩУ 12 АВГУСТ 2016 – МЕТЕОРИТНИЯТ ДЪЖД ПЕРСЕИДИ ЩЕ БЪДЕ НАЙ-СИЛНО ВИДИМ

Астрономите казват, че тази година метеоритният дъжд, известен като Персеиди

и наблюдаващ се всяка година от Северното полукълбо в периода от след средата на юли до средата на август, ще бъде двойно по-силен от обикновено. Или ще имаме възможност да виждаме с просто око около 150 „падащи зведи“ на час. Пикът на това небесно шоу се предвижда да бъде тази нощ – 11 срещу 12 август.

 

Явлението се дължи на преминаването на кометата Суифт-Тътъл.

 

Кометата, открита по почти едно и също време от астрономите Суифт и Тътъл и наречена на тяхно име, е считана за един от най-големите обекти, преминаващи периодично така близо до Земята. Тя представлява ядро, с диаметър около 26 километра. Последното ѝ най-близко преминаване до Земята е отчетено през 1992 година, а следващото такова се очаква да е през 2126 г. Но всяка година Земята преминава през прахта и останките, които кометата оставя при своето преминаване - когато тези останки навлязат в земната атмосфера, те се виждат като падащи звезди и оттам идва името на явлението - метеоритен дъжд. Ако съответната останка от кометата изгори в атмосферата, преди да достигне земната повърност - тя се казва метеор. Ако стигне цяла на земята - тогава се нарича метеорит.

 

Поверието, че като видиш падаща звезда и си пожелаеш нещо, то желанието  ти ще се сбъдне, вероятно има много дълбоки корени. Тук няма да правим разбор на тези неща, само ще отметнем, че не е никак лесно да изречеш или помислиш наум желание, докато трае летежът на съответната падаща звезда (метеор или метеорит). Защото това е едно от основните изисквания на поверието – да изкажеш наум желанието, докато виждаш летящата звезда, преди тя да изчезне. Някои метеори имат продължителна траектория, но повечето траят твърде кратко.

 

Пожелавам на всички ЛОВЦИ НА МЕТЕОРИ бързи реакции и ясен ум тази нощ!

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 11 август 2016 г.
...