ЛАЗАРОВДЕН – ПРОИЗХОД, ПРАЗНУВАНЕ, ОБИЧАИ И РИТУАЛИ

Произход на празника.

Било по Връбница, Иисус Христос влязъл тържествено в Йерусалим. Тогава, преди да влезе в Йерусалим, Иисус научил, че приятелят му Лазар е тежко болен и веднага се отправил към дома му. Но там разбрал, че Лазар вече бил погребан – намерил сао оплакващите го близки. Марта и Мария, сестрите на Лазар, тъжно посрещнали Божия Син и Марта го упрекнала: „Господи, ако ти беше тук, нямаше да умре брат ми. Но и сега знам, че ако поискаш от Бог, ще ти го даде.“ (Евангелие от Йоан, 11:21-22).

 

Lazarovden  Предполага се, че именно затова е трябвало да умре Лазар – за да могат всички чрез него да видят силата на Иисус. Божият Син отишъл при гробницата на приятеля си и изрекъл три пъти: „Лазаре, излез!“. И Лазар излязъл – както бил завит като покойник, с платно на лъцете и нозете и с кърпа на лицето. Всички извикали: „Жив е!“. И ако до този момент имало хора, които не вярвали в Божествената Сила на Христос, вече и те повярвали, пред лицето на това невероятно чудо. Увенчан с огромна слава, Божият Син отново се отправил към Йерусалим. А възкръсналият Лазар живял още тридесет години, славейки Бога, във въздържание, пост и праведен живот, и станал първи епископ на град Китион на остров Кипър.

 
Народни вярвания и поверия, свързани с празника. Лазар покровителства и заповядва на горите и шумаците. Той е Силата, която сече с брадва дървета и създава ниви за оран. Той отвоюва от хаотичния свят пространства за човека – или, с други думи, Лазар е силата, която символизира Реда и поставя граници между световете.

 

Лазар е и олицетворение на границата между Земния и Отвъдния свят. Поради това и лазарските обичаи символизират едно своеобразно подреждане в социален план. От една страна, Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но от друга е празник и на момичетата, които, след като лазаруват, придобиват нов социален статус. Лазарувалите момичета вече могат да се момеят публично и одобрено от обществото, да се гиздят, да имат любим и да се омъжват. По народному празникът се нарича още Лазар, Лазарова Събота, Лазарница. По време на Лазаровден се изпълняват три обредни ритуала: лазаруване, избиране на кумица и буенек. И трите са свързани с прехода от детство към моминство, с любовта и задомяването.


 

Празникът винаги е с подвижна дата, защото е свързан с Великден – и винаги се пада в последната събота преди Страстната седмица.

 

Ритуалите. Момичетата лазарки се наричат още подевки. Те са на по 13 – 14 години. ИЗвестно време преди празника започват да изучават лазарски песни и игри, избират си водачка на групата. На Лазаровден, накичени с венци и цветя, тръгват по групи от дома на водачката и обикалят всички домоме в селото. Обикновено обикалянето става от обяд на Лазаровден до обяд на Цветница – следващия празник, който винаги се пада в неделя.  Когато влязат в дома, те пеят песни за всеки член от семейството, апочвайки от най-стария. Лазарките винаги се чакат с радост. Счита се, че къща, в която са влизали лазарки, е честита през цялата година. Стопаните им подаряват бели яйца – символ на новия живот и на радостта, брашно, мас и др.

 

В някои части на България има повече роли в лазаруването – лаарова булка и боенек. Боенекът е артистична девойка, облечена в мъжки дрехи, носеща в ръка тояга или брадва. Лазаровата булка задължително е по-малко момиченце, което има живи баща и майка.

 

Боенек се нарича и ритуалният танц на лазарките – това е буйно, несключено хоро, чиято основна идея е женитбата. Лазарките подскачат високо – да растат буйни и високи посевите, да се плодят домашните животни.

 

На Лазаровден се извършва и обредно обхождане на ниви, ливади, градини – също с идеята за здраве и плодородие. На този ден се извършва и почистване на ливади и градини от камъни, съчки, исъхнала шума и т.н.

 

LazarovdenДруг вълнуващ и интересен ритуал е пускането на венците по реката.  Пускането на венец от девойка в реката символизира желанието й да се задоми. Ако венецът бил хванат от момък, той искал момичето за своя жена. Затова, когато пускали венците си в реката, момичетата пеели и чрез песните си изразявали своите надежди венците да бъдат уловени именно от този, който им е на сърцето.

 

Пускането на венци било и състезание, както и гадание, тъй като излезлият най-напред по течението венец показвал, че тази мома първа ще се задоми.

 
Двата празника преди Великден  - Лазаров ден и Цветница са свързани с Новото Раждане на Природата и с началото на Пролетта.

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 8 април 2017 г.


...


ДРУГИ СТАТИИ:21 ИНТЕРЕСНИ ДУМИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ЗА ПРИРОДАТА И ПРИРОДНИТЕ ЯВЛЕНИЯАНГЕЛИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ В ПРАВЕНЕТО НА ДОБРИ ДЕЛА СЕ СЪСТОИ НАЙ-ГОЛЯМАТА СВОБОДА


МИНАЛОТО НЕ Е ТОВА, КОЕТО „Е“! ЗАБРАВЕНАТА ИЛИ НАЙ-ВЕРОЯТНО - НАРОЧНО ЗАБУЛЕНА ИСТОРИЯ НА ДРЕВНАТА НАУКАДЕВА МАРИЯ – КОСМИЧЕСКА СИЛА, АРХЕТИП, ПРОЯВА НА НЛО И НАША ЗАКРИЛНИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ВРЕМЕНАТАЛУДАТА ГРАДИНА НА АМАЗОНКАТА
....