КОТКАТА - ИЗПРАТЕН НИ СВИШЕ ЛЕЧИТЕЛ-ЙОГИН ?

 

Въздигана до Божествена същност

и принизявана до най-низше адово създание, Котката е била, е и си остава едно от най-обичаните, мразени, пренебрегвани и, както често се случва, неразгадани и неразбрани творения.

 

Казват, че много приличала на човека. Други пък отхвърлят напълно тази прилика.

 

Но каквато и да е, Котката може да мърка!

 

Огромен брой хора по света са открили, че котката им усеща къде ги боли, ляга на проблемното място и "задвижва вибрациите" на мъркането. И болката често изчезва.

 

Написани са много неща за това мъркане - какво представлява, от кои котешки органи се генерира, за какво служи на самата котка. В литературата по темата се срещат както чисто научни обяснения, така и множество мистични и "отнесени", които съвременната наука (засега) не може да приеме за чиста монета и за нещо меродавно.Така или иначе – науката засега не е доказала „що е това „мъркане”, с каква цел се прави и защо само котките го могат и правят.

 

Независимо от всичко това, Котката продължава да съпровожда Човека и, може би, да върши работата, за която е изпратена. Да лови мишки...И покрай лова - да прави много други, често незабележими и пренебрегвани, но важни неща.

 

Покрай заниманията си с йога, нямаше как да не свържа котешкото мъркане с някои йога-практики. Видове дишане, задвижване на определени места от тялото, чрез създаване на вибрации, посредством дишането и генерирането на определени синхронни звуци, които си ги чува основно самият практикуващ - почти като мъркането на котарака.

 

И стигнах до особеното усещане, че, мъркайки, котката всъщност вибрира "ОМ"...

 

"ОМММММ, ОООММММ, АУУМММ, ОММММ, тук съм! Успокой се! Отпусни Тялото! Изчисти Храма! ОООМММ! Пусни Бог в Храма! ОООМММ..."

 

По една или друга причина не всички хора са приели Йога за начин на живот. Първо - може би защото по знайни и незнайни причини това Учение преди векове е било държано в тайна и ползвано само от посветени - не с цел разделение на хората, а най-вероятно от съображения за сигурност, вземайки предвид характеристиките на човешкото его и опасностите, които то може да създаде, ползвайки знания и умения, без да развива с тях Духа.Защото Йога действително започва от тялото. Нашето тяло. В материален план - единственото материално нещо, което притежаваме при рождението си - и единствената ни материална собственост през целия ни земен живот.

 

Казват - тялото е твоят храм. Един Вълшебен Божествен Храм, скрил в себе си много тайни - научиш ли ги, ще научиш Материята. В Храма живее Духът (ти).Но там е и Егото.И Егото е силно. Илюзия е то, не е Истина като Духа, но силна илюзия. Която може да злоупотребява - не от лоши помисли, дори често от съвсем добри - но егото винаги се стреми към себеусъвършенстване, и в този си стремеж не признава Битието на Духа.То обича да владее. То ламти да властва над Материята. Над Майката... И временно може да го постигне - понякога...

 

Второ - след горните описания на минало и сегашно-минало, в сегашното-настояще-бъдеще много хора не са наясно с древните мъдри наставления и практики за прост живот "в Бога".Пак по различни причини - една от тях е, че за съвременния човек е абсолютно невъзможно да изчете в оригинал всички, достигнали до нас Книги на Древната и не дотам Древна Мъдрост.

 

Друга причина е продиктувана пак от егото - то има склонност да слага етикети и всичко да му е ясно.То, Егото, знае всичко.Затова, често чувайки думата "йога", егото изпраща образ на изпосталял индийски факир, завързал краката си на фльонга зад врата и крепящ се на една от ръцете си, а другата - вдигната нагоре, изсъхнала и дланта й превърната в саксийка с цъфтящо цвете. Брррр!Не си и помисляй да се занимаваш с такова нещо!!!Пък и виж го как псува тоя "просветлен"!Ти отиваш при него да те научи на нещо - той те псува най-грозно и вулгарно! (Последното съм го виждала по Дискавъри). Разбира се, има и благи сред "факирите".

 

Котката прилича на тях.Някои котараци са изключително дръпнати и негальовни, други са досадно любвеобилни. Имам предвид със стопаните си.Кучето е винаги любвеобилно с господаря си.Да, Кучето е най-добрият приятел на човека.Котката, мисля, е нещо друго.Тя, наистина, не е Приятел.Не е и Враг.Може да те дере и хапе, но при нужда ще те излекува, или ще отнеме лошите ти емоции, без изобщо да разбереш, че тя го е направила.Един гуру-лечител, който си прави каквото си иска, но винаги невидимо ти помага. Нашата въплътена, но невидима и неосезаема същност? Мъркаща?

 

Хората може да нямат възможност да живеят прост живот в Бога, може да са възпрепятствани откъм достъп до Древна Проста Мъдрост, до Учители и Просветлени - но Котката е с тях.Без да се натрапва тя си върши Работата...

 

ОООМММММ - МММЯЯЯУУУ-ММММРРРРРРР-ОООМММММ...

...


18.11.2012 г.

...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 05 август 2014 г.

Йога ОНЛАЙН - Йога ВКЪЩИ ИЛИ В ОФИСА (клик)

Галерия: Моите картини - ЗАПОВЯДАЙТЕ! (ЛИНК)Paintings


===


...

...