ЯДРЕНА АНТИУТОПИЯ – В СЪЗНАНИЕ ЛИ СМЕ?

RadioactivityСнимката долу показва картата на атомните електроцентрали (АЕЦ) по света.

Източник на снимката: http://www.theguardian.com/environment/interactive/2012/mar/08/nuclear-power-plants-world-map
 

А тази долу е списък на държавите, в които има АЕЦ, както и броя на АЕЦ във всяка държава:

Източник на снимката:

http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=4850

 

 

 

Човечеството помни инцидента в Чернобил, и не само помни, а последствията от него все още продължават. Преди повече от пет години, през март 2011г., се случи аварията и във Фукушима (Япония), и макар да се твърди, че от там няма съществени неблагоприятни последствия, все още не е минало достатъчно време, а и проучванията са основно върху хора, като някак се пренебрегва цялата околна среда – вода, въздух, почва, растения, животни и т.н.

 

Все пак, това са инциденти, случили се само на две места на Земята и то в ограничено време – два пъти в познатата ни, нова история. А местата, където има АЕЦ – са много повече. Несравнимо повече...

 

Несъмнено, създаването и ползването на атомни електроцентрали и реактори е огромно постижение на човешкото познание и наука. Електричеството – великият човешки помощник, без който вече изобщо не можем да си представим своята цивилизация, - в голям процент идва именно от овладяната сила на атомното ядро и атомните частици, конкретно от АЕЦ. Но както електричеството само по себе си всъщност е опасно за живота на човека – ако е в по-голяма доза, - така и „заключената в атома“ енергия, макар и освободена и овладяна, винаги може да излезе извън човешкия контрол.

 

Колцина души по Земята имат знанията и уменията да построят и управляват АЕЦ?

 

И сигурни ли сме, че планетата Земя винаги ще бъде благосклонна към нас, и че в един момент няма да реши да размърда по-активно пластовете си –и така да порази наведнъж всички реактори?

 

Това е твърде черна и невероятна картина, тя е просто измислица – нека това се отчете. АЕЦ се създава от огромни екипи специалисти, които предвиждат и сигурността, и начините за предпазване на околната среда. Правят се и с огромни финансови средства.

 

Но, ако наистина си представим една страховита апокалиптична картина – Майката Земя просто решава, че няма да бъде благосклонна към своето разумно Дете-Човека – и започва да размества всичките си пластове... Тогава, освен че реакторите могат да бъдат разрушени навсякъде, почти е сигурно, че и разбиращите специалисти няма да оцелеят всички: тогава кой ще може изобщо да се справи с това огромно бедствие?

 

Живеем не в барутен, а в ядрен погреб.

 

За какво се произвеждат ядрени оръжия? Това е просто риторичен въпрос – той не търси и не счита, че изобщо има резонен отговор.

 

Достатъчно е да се види картата на планетата. Всичките точки с АЕЦ са потенциални огнища на ядрена опасност. Не само за човека – за цялата БИОСФЕРА...

 

Интересно е да се отбележи още, че при един такъв въображаем апокалипсис – няма да могат да помогнат и никакви финанси. Никаква политическа власт няма да може да помогне, както и изобщо никаква човешка власт...

 

Остава ни да се надяваме на благосклонността на Майката Земя.

 

Но тази надежда е някаква обикновена илюзия. Не по-различна от илюзията, в която „модерните“, кланящи се на науката хора, обвиняват религиозните – те ги подиграват, че се надяват на Бог...

 

Е, цялото човечество всъщност се надява на Майката Земя. И то без да го осъзнава.

 

Човечеството наистина спи. Но не сънува. Спи в пълно безсъзнание в своя ядрен погреб.

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 22 ноември 2016 г.


...