МИТЪТ ЗА ЕРОС, ДИНОЗАВРИТЕ И ЧОВЕЦИТЕ

ЕРОТИКА И ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Пак припомням, че гледането в нощното небе не е гледане в пространството, а във времето...

На снимката горе: Изглед към небето отпреди малко от повърхността на астероида ЕРОС 433!!!

Вижда се и Земята!

Астероидът Ерос е вторият по големина астероид, намиращ се близо до Земята, първият, засега открит, е Ганимед. ЕРОС е открит през 1898. Той е първият астероид, в чиято орбита е изпратена Земна сонда (през 2000 г.)

Ерос пресича орбитата на Марс. Обекти с такава орбита могат да останат в нея само за няколко стотин милиона години, преди орбитата им да бъде променена от гравитационните взаимодействия. Предполага се, че Ерос може да се превърне в астероид, пресичащ орбитата на Земята - в интервал около 2 милиона години - което го прави потенциален удрящ Земята астероид, сравним по размер с астероида, ударил в древността Земята, създал известния Чиксулуб кратер и довел до изчезването на динозаврите.

Следващият цитат е от: http://www.solarsystem.valchev-bg.com/eros.php


Астероида Ерос е открит на 13 август 1898 г. от Густав Вит, който е бил директор на обсерваторията Урания в Берлин. Този астероид е един от най-издължените и има формата на картоф. Приблизителните му размери са 33 х 13 х 13 километра. Спроред размерите си Ерос се нарежда сред трите Близки до Земята астероида с диаметър от над 10 km. Обратно на тогавашните традиции, астероида е именуван с мъжко име: Ерос (Гръцкият бог на любовта, син на Афродита и Арес).

За разлика от повечето обекти в главният астероиден пояс, които обикалят Слънцето в района между Марс и Юпитер, за близките до Земята астероиди се предполага, че са мъртви комети или отломки от сблъсъци в астероидният пояс. Известни са ни приблизително 250 близки до Земята астероида, но учените предполагат, че те са на-малко 1000 с диаметър от 1 km или повече.

Орбитата на Ерос пресича тази на Марс, но не преминава през орбитата на Земята. Астероида има лека елипсовидна траектория, по която прави една обиколка около Слънцето за 1.76 години. Средното разстояние на Ерос от Слънцето е 1.46 AU, което се равнява на 218 милиона километра.

Най-близкото доближаване на Ерос до Земята се случи през 20 век на 23 януари 1975 г. (приблизително 0.15 AU, което се равнява на 22 милиона километра). Други по-ранни доближавания са се случили през 1901 г. на разстояние 0.32 AU (48 милиона km) и през 1931 г. на разстояние 0.17 AU (26 милиона km). Според астрономите няма вероятност Ерос да се сблъска със Земята (в близко време).

Изучаван повече от век, Ерос става най-наблюдаваният обект през 1975 г., когато доближава най-много Земята. Астрономите определят периода му на завъртане на 5.27 часа, а радарите отчитат, че има неравна повърхност.


Ерос е астероид от тип "S" (най-често срещаните обекти във вътрешната част от астероидният пояс). Няма данни за наличието на вода на Ерос. През деня температурата е около 100o C, а през вечерта рязко спада до -150o C. Гравитацията на Ерос е много слаба, но е достатъчна да задържи космически апарат в орбита. Ако хвърлим камък от повърхността на астероида със скорост 10 m/s, то той ще излети в космоса. (край на цитата)

...


А ако погледнем на астероида, наречен Ерос, с "митологична логика", то той, бидейки син на Афродита (планетата Венера), може би първоначално е гравитирал около майка си. После е "ударил" Земята, на път към баща си Арес (планетата Марс), където понастоящем гравитира. Стрелите на Амур (Ерос) - ако той, само предполагаемо, е астероидът, ударил в древни времена Земята и унищожил динозаврите - то възможно е Стрелата на Амура да е трансформирала Динозаврите в Човеци. И от там да е дошъл до нас митът за безжалостните Стрели на Ерос...


...


автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано  на: 09 декември 2016 г.

...