ЧОВЕЧЕСТВОТО – СТРАННИТЕ ЖИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА, КОИТО ЖИВЕЯТ ОТ ПРИКАЗКИ
ЧОВЕЧЕСТВОТО – СТРАННИТЕ ЖИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА, КОИТО ЖИВЕЯТ ОТ ПРИКАЗКИДа, всичко, всичко, свързано с Човека и Човечеството произхожда от приказките, живее от приказките, умира от приказките и пак се ражда – от следващите приказки. И не, не приказки като празни разговори, а приказки като МИТОВЕ, ЛЕГЕНДИ, вълшебни ИЗМИСЛИЦИ.

В познатата ми Вселена няма друго такова същество, чийто живот и всички аспекти на живота му да се базират на откровени измислици. Дори абстрактни понятия като „ИСТИНА“ или „РЕАЛНОСТ“, за които Човекът има куп определения и които Той-Тя – отново! – всъщност е измислил, без да ги е виждал – и те са измислица, легенда, детска или вълшебна приказка. Която твори Светове!

Най-гениалното изобретение на Човека – ПАРИТЕ, ФИНАНСИТЕ, - за които се твърди, че са универсалната религия, в която вярват абсолютно ВСИЧКИ ХОРА, - и те са чиста и откровена ИЗМИСЛИЦА! Измислица, в която вярват Всички, която наистина твори и върти Света, а вярата в нея е толкова голяма, че мнозина от същите тези Хора наричат парѝте – материални! А точно ПАРИТЕ – никога, ама никога не са били нещо „материално“. Те са измислица, фикция, представа, но не и нещо „материално“.

Мнозина мастити мислители, политически анализатори, философи и всякакви подобни представители на Човечеството се прекланят пред ПРИНЦИПИТЕ и принципността. Но какво всъщност е ПРИНЦИПЪТ? Пак измислица на Човека – ама представена като толкова реалистична ПРИКАЗКА, че мнозина я припознават като „универсална истина“. Ама си е приказка! Да, красива! Да, полезна! Много полезна! Но – ПРИКАЗКА!

Всичко, което е постигнало досега Човечеството, произлиза от приказките, които Човекът може да измисли.

И Изкуственият Интелект е измислен от Човека!

Само че, сега Изкуственият Интелект започва да опитва да отклони своя Създател от неговия Източник, а именно – от Приказките.

Както писах по-горе – Човекът, според мен, затова е Уникален във Вселената, а „уникален“ значи „единствен“ – защото само той е създаден и живее от ПРИКАЗКИ. Ще каже някой – ами тези „приказки“ не могат ли да се тълкуват като известния в човешките философии и религиозни учения – ЛОГОС? Или като думите от Евангелие на Йоан – „В началото бе Словото?“ Могат, но най-важното е да не се забравя, че всички тези писания и учения са Дело на Човека! Просто част от тях Той, понеже е крайно интелигентен, ги е представил като „Дело на Бог“, дело на „нещо“, което е НАД човека. За да могат ПОВЕЧЕ ЧОВЕЦИ да повярват в дадената комплексна приказка. Едно е съседът да ти разправя някаква историйка, съвсем друго е да си въобразяваш и да вярваш твърдо, че тази историйка ти я разправя „Самият Бог“…

Създаденият от Човека Изкуствен Интелект – не може да създава и да вярва в приказки! Той базира всичко на БАЗА ДАННИ и ЧИСЛА! И това е прекрасно! Защото ще бъде от огромна помощ на Човека – във всички „региони“ и аспекти на живота му! Изкуственият Интелект (ИИ) отдавна всъщност помага на Хората. Заради него имаме Интернет, ДжиПиЕс, телевизори, телефони и какво ли още не! Заради него Човекът вече може да вижда, да вижда ПРЯКО с очите си – всяко кътче на прекрасната планета, на която – засега – живее. Заради него може да отиде навсякъде, дори вече в Открития Космос! Заради ИИ Човекът може да се свърже и да разговаря пряко с друг Човек – дори този, другият, да е някъде на съседна планета!

Защо пиша всичко това? От една страна, за да изкажа своите лични чувства и емоции към фикциите-истини: ИСТИНА, ЛЪЖА, ИЗМИСЛИЦА, ФИКЦИЯ, РЕАЛНОСТ, да, парадоксални са всички тези неща, както е парадоксален и направо парадокс самият Живот. И за да нахвърля опасенията си от това, че Човекът все повече и повече загърбва ПРИКАЗКИТЕ и започва да вярва основно на ЧИСЛА-та, с които борави Изкуственият Интелект – от друга. Да, ЧИСЛОТО също е фикция, и то каква! ЧИСЛОТО, също както ЕЗИКА, е Абсолютна МИСТЕРИЯ! И То, ЧИСЛОТО, също е измислено от Човека. Но Хората все повече позволяват да бъдат омагьосвани от Числата и затова, както е видно, вече не раждат, не създават ВИЗИОНЕРИ, които да разказват ПРИКАЗКИ, а тези приказки да вдъхновяват техните Братя, и Братята да тръгват из Вселената да търсят Жар-птицата… И пак, но… Но това ще го допиша някой друг път. Всъщност – нямат дописване тези работи!Автор: Соня Петрова – Аеиа

Публикувано на: 14 юли 2021 г.


......