СЕРИАЛ !?! ИЗЛИЗАЙ БЪРЗО ОТ СЕРИАЛА, ЧОВЕЧЕ!

Ще изложа накратко защо мисля, че гледането на сериали е „опасно за Вашето здраве”.Сериалът е откритие на нашето време. Вероятно продиктувано от нуждата на човека да се закотви в някой приятен и сигурен пристан. Независимо дали е в обикновена лодка, луксозна яхта или огромен пътнически лайнер, а защо не и във военен танкер, усещането да си в пристан и само да гледаш какво става наоколо е хубаво и приятно. Но...


Стигаме до вечното и неизменно „Но!”.


Ако прекалено дълго се застоим в един и същи пристан, има опасност корабът впоследствие да не успее никога да тръгне. Да остане в сериала, един вид.


А сега, малко по-сериозно, макар че е добре да се знае, че сериозните неща са всъщност най-смешни. Защото така наречената „сериозност” противоречи на Природата изобщо. Но това е друга тема.


И така, продължавам със сериалите и тяхното обяснение.


Да, мастити психолози, социолози и всякакви други ЛОЗИ са обяснявали по научен път защо хората обичат да гледат сериали и по каква причина трябва сериалите да бъдат постоянно предлагани в огромни количества. Няма да повтарям всеизвестни неща в тази връзка, само ще кажа, че основното в „идеята на сериала” било това, че, видите ли, гражданите-зрители възприемали героите от съответната тв-сага като членове на своето семейство, като съседи и прочие близки елементи. Оттам-нататък е ясно!


От йогийска гледна точка, всеки ще се досети, че това е пряко и нахално налагане на една откровена лъжа, на една общопризната и общоприета илюзия, която по този начин се признава за истина – пак общопризнато и общоприето... Което не е никак добре!


От всеобща гледна гочка пък, ти сам да приемаш да гледаш сериал, означава, че ти сам се съгласяваш да приемаш еднообразието в живота си и да изключваш даденото ти свише ВЕЧНО РАЗНООБРАЗИЕ. Защо ли? Защото сериалът е нещо еднообразно. Чували ли сте за книги-сериали?


Е, има ги, наистина, но не са така чести, както е с филмите - по разбираеми причини, които няма да разглеждам тук.


И сега следва едно леко обяснение на горните ми писания. Та! Квантовата физика, повтаряйки неща, казани отдавна във Ведите, твърди, че НАБЛЮДАТЕЛ И НАБЛЮДАВАНО СА ЕДНО! Че ВСЕЛЕНАТА е ЕДНА, но ние, разделяйки я на НАБЛЮДАТЕЛ И НАБЛЮДАВАНО я разкъсваме и я правим на две, създаваме две вселени от една, правим „вселена, несъответстваща на себе си”. От тези постулати веднага можем да си направим извода, че:


Ако НАБЛЮДАТЕЛ И НАБЛЮДАВАНО СА ЕДНО, то АКО АЗ НАБЛЮДАВАМ СЕРИАЛ, ЗНАЧИ И АЗ СЪМ СЕРИАЛ.


„Ти СИ това, което мислиш.” – се опира на същия принцип.


Както казват йогите – умственото вещество няма форма и съдържание – то се превръща в това, за което мисли, в това, в което внимава, в това, което наблюдава, и т.н.


И какво се получава с много от съвременните хора? Оплакват се, че животът им е еднообразен и скучен! Че не им се случва нищо ново. И, разбира се, че намират удовлетворение... АХ! ЕДИНСТВЕНО В СЕРИАЛА, КОЙТО СЛЕДЯТ! Че се чувстват истински щастливи... ЕДИНСТВЕНО И САМО по време на своя сериал.


Тук всеки страничен „наблюдател” може да забележи едно много не-видимо вътрешно противоречие. Един абсурд. И той се състои в това, че тези, оплакващи се от сивия си живот хора, никак не се досещат, че... ИМА ВЕРОЯТНОСТ СЕРИАЛЪТ ДА Е ПРИЧИНА ЗА ТОЗИ ТЕХЕН СИВ ЖИВОТ. Защото те доброволно са влезли в него.


И вместо да гледат различни филми, да четат различни книги, те винаги и винаги се връщат към еднаквото – т.е. към сериала.


Сериали, какво да ги правиш!


...


Автор: Соня Петрова - Аеиа      

Книгата "МАГИЧЕСКИ РАЗКАЗИ" (линк)