МЕДИТАЦИЯ: ИВАНУШКА ГЛУПАКА ИЛИ ГЛУПАВИЯТ ВЕЛИКОДУШЕН ЛИ Е?
Образът на Иванушка Глупака присъства в приказките на много и различни народи. Целта на тази медитация не е да направим исторически, антропологичен и културологичен анализ

на този образ, а да си поиграем с мисълта:

 

Е ЛИ ИВАН ГЛУПАВ, И, АКО Е ГЛУПАВ, ЗАТОВА ЛИ Е ВЕЛИКОДУШЕН, ИЛИ ИМА НЕЩО ДРУГО ТУК?

 

Винаги има нещо друго, разбира се. Така да се каже, медитативно, Вселената е един безкрай от възможности, от „други неща“ – които ненадейно вземат, че се появят! Понякога и в най-неподходящия, наглед, момент!

 

Но, встрани от майтапа, за малко ще разгледаме, а ако „виждането“ не ни е най-силната част – ще чуем; ако и чуването или слухът ни не са от мощните – то тогава ще усетим; или пък ще вкусим, а защо пък не и помиришем ЩО Е ТОВА „ВЕЛИКОДУШИЕ“ и има ли то почва ... във Вселената.

 

Да приемем,  без ангажименти и обвързване, че „великодушие“ означава преди всичко две неща: „да не съдиш“ и „да прощаваш“. Или, с други думи: Душата ти е толкова голяма, така велика, че може да прозре отвъд очевидното, и да разбере причината, поради която ти си такъв и онакъв. Прозряла това – тази велика Душа не може да те съди, нито да ти се сърди, а ако е допуснала да го направи – тя лесно ще ти прости – просто трябва да погледне отвъд очевидностите. Тя го може...

 

Иванушка Глупака – той винаги е момче, което не знае нищичко.  Поне според стандартите на околните. Затова са му и дали това прозвище. Това момче, глупаво и неразвито, се радва на всичко, и не осъжда дори и тези, които го наричат „глупак“ – той приема това за очевидната истина и не таи обида. Той ЗНАЕ, че е глупак... Иванушка почти винаги има двама по-големи и умни братя – те също го подиграват, а Иванушка никак не им се сърди, нито ги съди – братята му са много по-умни от него, имат право! Той приема.

 

Независимо от всичко, накрая на приказката винаги се оказва, че именно Иванушка Глупака е победил Злото и че той, изпреварвайки и умните си братя, и благородните принцове и царе, се е оженил за Царската Дъщеря.

 

Което, разбира се, веднага ни води до извода, че явно Иван не е толкова глупав, или, с други думи, че – ГЛУПАВОСТТА НЕ Е ТОВА, КОЕТО УМНИТЕ НАРИЧАТ ГЛУПАВОСТ“.

 

И още нещо: УМНИТЕ НЕ СА ДОТАМ УМНИ, ЩОМ ТАКА ЛЕСНО ОПРЕДЕЛЯТ И ОХАРАКТЕРИЗИРАТ НЕЩО.

 

ДА ОПРЕДЕЛИШ – ТОВА ЗНАЧИ ДА ОГРАНИЧИШ, ДА СЛОЖИШ ГРАНИЦИ НА ТОВА, КОЕТО РАЗГЛЕЖДАШ...

 

Великодушният, човекът с Велика Душа – не определя, не ограничава. Той и себе си не ограничава. Никога не казва: „Аз съм много умен! Аз знам! Аз знам много!“. Защото, ако каже това, то той ще се ограничи. Самият себе си. Понеже Знанието е Безкрайно. И дори да е „много“ – то пак е ограничено на фона на своята безкрайност.

 

Ако един човек, който наистина знае много, определя почти всичко с бърза скорост – то този човек не е великодушен. Неговото знание е изкуствено и механично. Иванушка Глупака реално е много по-умен от такъв човек.

 

Защото Истинското Знание не се състои в количеството информация, която си складирал в съзнанието си – а в това, да си отворен към Цялото. Защото То – Цялото – съдържа цялата информация.

 

Иван Глупакът това го знае много добре.

...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа

 

...