Мои разкази

КАК БЯХА СЪЗДАДЕНИ ПАРИТЕ - ПРИТЧА

Отдавна, в началото на времената, Творецът бе оставил света под ръководството на Човеците.

В един момент от Безвремието, Творецът реши да провери как вървят нещата в отдавна оставения на Човека свят.

 


Дойде, видя – но не победи, като Цезар – а остана крайно недоволен!


Човеците имаха Дара – това е всъщност способността на удържат майсторски Божественото Равновесие. Но от този Дар бяха развили само едната част, а именно: ДА ВЗЕМАТ!


ДАВАНЕТО им бе непознато.


Не! Познаваха го, разбира се. Но просто не искаха да го прилагат. В човешкия свят се бе стигнало до следната абсурдна, но напълно реална ситуация: ДАВАНЕТО СТАВАШЕ САМО НАСИЛСТВЕНО.


Не по желание, не от сърце...


...


Какви ли не неща не видя Творецът!


Ето един пример:


Живееше в своето село един човек, който бе развил умението да строи къщи. Беше виртуоз в това майсторство.


Не се лъжете – дарбата и талантът са нещо, наистина, много важно, но за да станеш виртуоз, трябва да отдадеш страшно много от себе си. Това отдаване не се вижда от околните – те виждат само постиженията. И, да! Често завиждат на успелия човек. Но завистта не е реално виждане – тя е ограничаване на визията, огромно ограничаване – ако можем да си позволим този оксиморон...


И сега да се върнем при виртуозния строител на къщи. Творецът видя, че той строи и строи, че постоянно го търсят хора, с поръчки да им построи. Творецът видя също така, че майсторът строеше и строеше – не връщаше никого. Той обичаше от цялото си същество своята работа и своята дарба, и своето майсторство.


Този майстор, обаче, строеше даром... Никой не помисляше да му се отплаща. Хората си мислеха, че щом той има такава дарба, то тя „е от Бог” и той е длъжен да я ДАВА на всеки пожелал, без да търси отплата за това.


Без да получава... благодарност.


Този Велик Майстор живееше в крайна бедност. Той бе просяк...


Творецът видя, че Човеците не бяха развили тази основна част от Божественото Равновесие – БЛАГОДАРНОСТТА!


Те не мислеха, че БЛАГОДАРНОСТТА Е НЕЩО АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМО И ЕСТЕСТВЕНО...

...


Светът на Човеците още не познаваше парите. Затова Творецът, колкото и да му бе неприятно, даде на хората ЗНАНИЕТО ЗА ПАРИТЕ.


И това ЗНАНИЕ го наложи като ЗАКОН.


Никой вече не можеше да ВЗЕМА, без да ДАДЕ пари за взетото. Независимо дали то беше предмет или услуга. Никой не можеше да кара друг да работи, без да му се отплати за това.


Е, хората се оказаха хитри и привързани към вземането – затова създадоха робството. Но не съзнаваха, че по този начин ВСИЧКИ СА РОБИ.

...


Човеците, обаче, въпреки ЗАКОНА НА ПАРИТЕ, не можаха да възстановят БОЖЕСТВЕНОТО РАВНОВЕСИЕ. Какво представлява то? Схематично, това равновесие казва, че:


ВЗЕМАНЕТО И ДАВАНЕТО са едно и също нещо. Но ако се практикува само вземане, то ВСЕЛЕНАТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ. КАКТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ МОНЕТАТА, АКО СЕ ПОЛЗВА САМО ЕДНАТА Й СТРАНА...


Човеците станаха роби на ЗАКОНА НА ПАРИТЕ. Една малка част от тях завладяха всичките пари на земята. А другата огромна част бе принудена да работи цял живот за тази малка част, за да получава все пак някакви пари, без които животът на човеците бе вече невъзможен. Тези, които трябваше да работят без спир, не осъзнаваха, че и тези, които владеят парите, също са роби.

...


И пак се връщаме към нашия Майстор-Строител. Творецът все още не бе наложил Закона на Парите, когато този майстор, изнемогващ в крайната си бедност, защото никой не се сещаше да му даде, макар къшей хляб за благодарност – напусна тялото си и материалния свят.


Така светът бе лишен от тази дарба и тази майсторска виртуозност.

...


Когато БЛАГОДАРНОСТТА липсва, Бог си прибира даденото, за да спази Закона за Равновесието.

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

(от предстоящата ми книга за Йога)
Йога ОНЛАЙН - ЙОГА ВКЪЩИ ИЛИ В ОФИСА (клик)...