Мои разкази

ЗАЩО НЯКОИ ДВОЙКИ ЖИВЕЯТ В ЛЮБОВ И РАЗБИРАТЕЛСТВО, А ДРУГИ - ВЪВ ВЕЧНИ ДРЯЗГИ – притча

loveНякога, както ни разказва философът Платон, хората били двуполови.

Е, мъдрецът твърди, че имало два вида „двойни хора“, едните се състояли от една мъжка и една женска половина, а другите – от две само мъжки или само женски части. Но това тук е друга история.

 

И така, цялото човечество било съставено от двуполови хора. Първоначално животът им си течал нормално и дори хубаво, но постепенно нещата започнали да куцат. Много от хората станали раздразнителни, невротични, разконцентрирани – и това попречило на нормалния ход на човечеството.

 

Разбрал Бог, че се случва нещо с неговото Човечество и решил да провери какво става, къде се е получил пробив в Замисъла му – за да може да вземе навреме мерки и да върне нещата в предишния им, водещ до възход коловоз.

 

Слязъл той между хората и с учудване констатирал, че половината от тях били започнали да страдат от непонятно раздвоение. Когато се взрял в този тревожен симптом, Бог разбрал, че всъщност в страдащите хора били възникнали неразбирателства между тяхната мъжка и жинска части! Мъжката и женската част в заболелите били в постоянен раздор помежду си. Не можели да постигнат съгласие по нито един въпрос – от най-простия, до най-сложния и абстрактен. От това страдал, разбира се, целият човек! Той не можел да намери мир със себе си, а ако нямаш мира отвътре – никъде няма да го намериш. Където и да отидеш, с когото и да се събереш, ти винаги ще носиш своята вътрешна война!

 

Погледал Бог, погледал, и започнал да мисли как да реши този голям проблем.

 

Междувременно самите хора, страдащи от непреодолими и нескончаеми вътрешни войни, се досетили, че вече нямало какво друго да направят, освен да се опитат да влязат в контакт със Създателя и да го помолят за помощ. Не е тайна, че за това досещане помогнали най-вече тези от човеците, които живеели във вътрешен мир – тези, при които мъжката и женската им част пребивавали в разбирателство и обич. Логично е да е станало така – един невротичен, раздвоен и страдащ от вътрешни войни човек няма как да се сети за решение на една трудна задача. Още повече, когато той самият се е вкарал в тази трудност и той самият я поддържа постоянна...

 

Видял Бог многобройните молебени и ритуали, целящи измолване на помощ свише – и решил!

 

Ще ги разделя! И тези, които не могат да сработят двете си половини, и онези, при които половините им са в разбирателство!

 

И Бог разделил хората. Като казал, че всеки ще има право да запази спомена за своята половина и че всяка от половините ще има възможност, ако желае, да се събере отново с разделената си половинка и да живее в мир и сговор с нея. Но и да се кара и да е във вечни разпри.

 

- Имате напълно свободен избор в тази връзка! – казал Бог. – Имате и възможност да срещнете половинката си, поне веднъж в краткия си живот.

 

И половинките се пръснали по цялата земя. Оттогава те задължително се срещат и мнозина остават заедно. Но някои – в мир и любов. А други – във вечни войни. Трети пък – срещнали се, но бързо отново разделени, предпочели живот в самота, но в мир и спокойствие.

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 22 октомври 2016 г....