Мои разкази

МИСТИЧНИТЕ РАЗГОВОРИ НА ЗАЙКАТА И КОТКАТА

МИСТИЧНИТЕ РАЗГОВОРИ НА ЗАЙКАТА И КОТКАТА- Знаеш ли защо си пасваме така добре, ние, двете с тебе? – започна котката Сана.

- Не ме интересува особено, - отвърна зайчето Чарли, с алтернативно име Шарлота. – За мен е важен крайният резултат.

- Да, де, - задипломатничи Сана, - знам, че и по това си приличаме: имаме свойството да приемаме всичко такова, каквото е.


- Ама то нищо не е! – опонира Чарли.  – Кажеш ли, че „нещо е“, и особено, че „е такова“, това директно изключва, че то е „каквото“. То си е такова! Не е „каквото“. Все едно да кажеш: това нещо е бяло, каквото е черно.


- Не съм в настроение за подобни умостроения. – измърка подмолно Сана. – Исках просто да подчертая, че според Китайския зодиак знакът „Заек“ има алтернативно име, и то е „Котка“. Разбираш ли? Котката е Заек, а Заекът – Котка. Затова, вероятно, си пасваме и се разбираме.


- Искаш да кажеш, че няма нищо по-логично от това да си пасваш сам със себе си?


- Хайде! Пак скочи на съвсем неочаквано място! Ти заек ли си или квант?! Какви са тия квантови скокове?


- Добре, котка съм, щом толкова държиш! – отстъпи лежерно Шарлота. – Само не ме карай да дебна мишки!


- Обаче, - хитро продължи Сана, - много съм мислила защо в човешките приказки има много по-малко Котаци и много повече Зайци – като главни герои. Сещам се само за „Котарака в чизми“, а Зайо Байо участва къде ли не!


- Ха! Не съм се замисляла! Но като казваш… - отвърна Чарли. – Предполагам, че Хората чувстват, че са по-близо до Зайците, отколкото до Котките. Сещаш ли се и за Толкин и неговите „хобити“? Хобит идва от homo – човек, на латински, и rabbit – заек, на английски.


- И защо, според теб, Хората считат, че са по-близки до Вас, м?


- И това не ме интересува особено. Може би, защото ние доста повече от Вас стоим на два крака? Не че Вие не можете, но ние, зайците, доста по-често сме двукраки…автор на текста и снимката: Соня Петрова - Аеиа


Публикувано на: 31 юли 2021 г.

 

...