СИЛАТА НА ДУМИТЕ – ОТСЛАБВАНЕ ИЛИ ЗАСИЛВАНЕ?


Отново няколко думи за думите и тяхното въздействие. Думите не са само думи.

Думите са зародиши на делата. Думите, както изясних в друга публикация, са облечени в звук мисли. „Дума“ на руски значи „мисъл“. Подробно по въпроса, можете да прочетете тук:

 

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК БУКВАЛНО СЪТВОРЯВА РЕАЛНОСТТА

 
...

А сега малко за ОТСЛАБВАНЕТО и ЗАСИЛВАНЕТО.

 

В нашето общество, в медиите и по рекламите по улиците думата „отслабване“ се среща изключително често. Отслабването е нещо като съвременен култ, свещенодействие, едва ли не – задължителна част от живота на човека.

 

В Интернет, една от най-силните и влияещи медии, думата „отслабване“ е търсена изключително често от потребителите. И съответно – я има къде ли не из Мрежата.

 

И някак започваме да забравяме, че не е маловажно какви думи звучат покрай нас, какви думи изказваме, чуваме, четем, виждаме.

 

ЗАСИЛВАНЕ – тази дума е рядкост. Сетивата ни далеч не са бомбардирани с нея. И да я търсим, рядко ще я намерим. А да я видим някъде случайно – това, меко казано, май би се равнявало на чудо…

 

Затова пък, ОТСЛАБВАНЕ ни дебне отвсякъде.

 

Защо ли?

 

Да, всеки иска да е строен, да се впише някак в идеала за красота на съвременното общество. В това няма нищо лошо, хубаво е да има идеали, така се стремим към красотата и майсторството.

 

Обаче – думата ОТСЛАБВАНЕ има строго определено значение. То не е свързано само с възстановяване и поддържане на оптимално телесно тегло. Какво пиша?!?! Всъщност, предното е само един мъничък частен случай.

 

Всеки мислещ човек ще види и разбере – думата ОТСЛАБВАНЕ значи, че правиш нещо/някого СЛАБО. Правиш някого слаб…

 

Думите се превръщат в дела, в реалност, в действителност. Колкото повече се употребява една дума, толкова по-голяма е вероятността тя да се материализира.

 

Дали тези „бомбардировки“ с ОТСЛАБВАНЕ са ни направили по-слаби?

 

Телесно – може би – не!

 

Но волята, силата, здравето – като нищо може да са станали по-слаби.

 

Да са отслабнали…

 

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа


...