ЛЮБОВТА КЪМ РАЗНООБРАЗИЕТО – ОГРОМНА ПРЕЧКА ПРЕД УСПЕХА
Отново за рубриката „Приложна интуиция за всеки ден“.

 

 

Човекът е същество, обичащо изключително много разнообразието. В каквато и да е област – умът бързо се изморява, ако трябва да поддържа дълго време вниманието си, насочено към един обект, към една цел, към една мисъл, към една практика. Умората на ума може да бъде наречена също така скука. Появи ли се скуката, умът бързо успява да ни убеди, че е безсмислено да се занимаваме с това, което ни е омръзнало или изморило – и насочва нашата Воля към други обекти. Както се казва в Йога – умът е неспокойна, невротична маймуна, която не може и миг да стои на едно място, постоянно скача от клон на клон.

 

В модерните времена дори е прието за добродетел това да търсиш и намираш разнообразието, животът ти да е разнообразен, да не е „скучен“. А дали е наистина добродетел, или всъщност огромен порок – рядко се замисляме.

 

Какво имам предвид? Много показателен в случая е примерът с работата на един алхимик от Средновековието. Той извършва хиляди пъти един и същ химичен опит. Хиляди и хиляди. И не се отказва. Винаги получава едни и същи резултати, но въпреки това продължава и продължава. Защо? Противно на крилатата мисъл на Айнщайн, перифразирана, че „не можеш да очакваш да получиш различен резултат, като правиш все едно и също нещо“ – тук има една съвсем различна възможност. Алхимикът чака „намесата на Бог“ – това е, образно, Пръста на Бога, който в едни момент се намесва в експеримента, и резултатът от него, поради тази намеса, става съвсем различен от предишните резултати. Когато в един експеримент, провеждан винаги по един и същ начин, при едни и същи изходни условия, се намеси „Небето“ – то това е ЧУДОТО, което се стреми да получи Алхимикът. Новото вещество е получено! И той може да продължи вече със следващия експеримент.

 

В практиката на Йога принципът е подобен. За да получиш пробив, за да минеш на по-високо ниво, понякога (дори често) се налага да повтаряш една практика безброй пъти. Повечето хора решават, че от тази практика нямат никакви постижения и плюсове, и я зарязват – насочват се към други практики. Това, разбира се, е грешка. Не че другите практики няма да им дадат своето, но, отказвайки се поради омръзване, те се лишават от възможността в един момент да се случи „чудото“, да се намеси Божият Пръст.

 

Всеизвестно е, че постоянството е ключът към успеха. Но в случая – ако постоянството е в търсенето на разнообразие – то вероятно този вид постоянство няма да донесе никакъв успех. Освен успех в намирането на разнообразие. Звучи смешно, и наистина е смешно.

 

Имам една много любима глава от „Книга на лъжите“ на Алистър Кроули – в нея е дадена формулата за постигане на практически всичко. В този кратък стих е посочен единственият правилен и успешен път, по който трябва да върви човекът, ако има някаква конкретна цел за постигане, независимо каква. Ето я:

 

ПЛАНИНЕЦЪТ

 

Съзнанието е болестен симптом.

Всичко, което се движи добре,

движи се без воля.

Всичкото умение, всичкото напъване,

 всичкото намерение

е противоположност на лесното.

Практикувай хиляди пъти, и става трудно;

хиляда хиляди,

и става лесно; хиляда хиляди

и хиляда хиляди, и вече не си

Ти, който го прави, но То, което прави

себе си чрез тебе.

Дотогава нищо направено не е

направено добре.

Така говореше ФРАТЕР ПЕРДУРАБО

(брат ЩЕ УСТОЯ),

докато скачаше от скала на скала

в морената, без дори да погледне

надолу.

 

„Книга на лъжите”, Алистър Кроули

 

 

Няма нужда от тълкувание и разсъждения – искаш ли Вселената да започне да действа САМА от твое име, чрез теб – трябва да направиш нещото безброй пъти…

 

Това се отнася за всички области на живота. Искаме да имаме силна любовна връзка с някого – ще я имаме, ако не се отказваме, или не търсим разнообразие във връзките. Искаме да успеем в даден бизнес – ще успеем, ако упорстваме и постоянстваме в него. Искаме да постигнем висоти в дадена наука – ще постигнем, ако постоянстваме и не се отплесваме по странични интереси. И така до безкрай.

 

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 17 декември 2015 г.

 ДРУГИ СТАТИИ ЗА "ПРИЛОЖНА ИНТУИЦИЯ":


ВНИМАНИЕТО - ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХ


ВЯРАТА Е КАТАЛИЗАТОР НА ПРОЯВЛЕНИЕТО


ПРИТЕСНЕНИЕТО - ЗНАК, ЧЕ ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД


ЗАМЪРСЕНИЯТ ВЪЗДУХ В ГРАДОВЕТЕ – НАЙ-СИЛНОТО ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ


...