ЕЗИКЪТ Е НАЙ-СИЛНИЯТ МУСКУЛ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Това надали е случайно! Езикът е мускулът, който предава нашия говор на света.

Мускулът, отговорен за звуците, които издаваме. Знае се, че ЗВУКЪТ е СЕМЕТО НА МАТЕРИЯТА. А това, което казваме – е звуков израз на нашите мисли, чувства, преживявания, идеи. Изказвайки ги, ние ги материализираме, посредством генерирането на звукови вълни.

 

Народът ни е казал –

 

КАЗАНА ДУМА, ХВЪРЛЕН КАМЪК.

 

Езикът е този мускул, който засява семената на нашето проявление и развитие – или изчезване и деволюция…

 

Разбира се, езикът като мускул отговаря и за нашето хранене, и ролята му в този процес не е никак маловажна. Но тук ще пиша основно за „другата сила“ на езика – за ролята му в материализирането на езика, говоримия език…

 

Всяка част от човешкото тяло е замислена и изпълнена по Божествено прецизен начин. И ръцете, и краката, и гръдния кош, и гръбнака, и червата, и т.н. – всички те са снабдени с мускули, които вършат определена работа, - важна работа, - която ни помага да бъдем максимално полезни и за себе си, и за другите в света, който обитаваме. Но мускулите на всички наши части не са толкова сложни и силни като мускула на езика. Всъщност, самият език е мускул, грешно е да се каже „мускул на езика“ – пиша така просто за нагледност. Както и самото СЪРЦЕ – то, също като езика, е мускул.

 

Сърцето и Езикът – два от най-загадъчните, но и най-силни мускули в човешкото тяло. Това, разбира се, също не е случайно…

 

В Йога има една техника, наречена КХЕЧАРИ МУДРА. За нея в една от ЙОГА САМХИТИТЕ е казано:

 

 

КХЕЧАРИ МУДРА

Седейки във Ваджрасана, насочи погледа си между веждите, и премести езика в ямката над гърлото, в устието на източника на нектар.

Йогин, който пие ежедневно този нектар, ще достигне Виграха-сиддха (власт над своето тяло), подобно на лъва, побеждаващ слона на смъртта.


Кхечари ще направи чист дори най-нечистия.


За един единствен миг той ще пресече океана на греховете, и, изпитвайки блаженството на света на боговете, ще се роди в благородно семейство.


За настойчиво практикуващия Кхечари-мудра, стотици периоди на Брахма – изглеждат като няколко минути.


Благодарение на Кхечари-мудра се достига най-висшата цел (в Йога) и всички грехове биват победени.


Пази я в тайна и не я откривай на никого.

 ...

(превод: Соня Петрова – Аеиа) 

Бидейки най-силен мускул, езикът е и този мускул, който е най-прецизен и най-чувствителен – така че да може да свърши и най-фината работа. Една от тези „фини работи“ е артикулацията на звуците. Друга такава работа е, както се казва в науката на Йога – да въздейства на трудно достъпния център в нашия мозък – от който се произвежда гореспоменатият „нектар“ – или предполагаемата напитка на безсмъртието на боговете от Махабхарата – АМРИТА.

 

За да се стигне дотам, разбира се, трябва да се практикува КХЕЧАРИ МУДРА – докато езикът успее да навлезе нагоре към мозъка. Казано е – „когато Богинята дойде, езикът сам се обръща навътре.“ Т.е. понякога КХЕЧАРИ МУДРА може да настъпи и спонтанно (по време на практика, медитация и пр.).  Но всякакво насилие и опити за бързо и насилствено предизвикване на тази мудра, в нейния краен вариант – са опасни, а и безсмислени. Дори са почти невъзможни, което, разбира се, е добро – така са предпазени лекомислените „смелчаци-експериментатори“ от евентуални „проби“. Друго интересно предание, свързано с разглежданата мудра, е твърдението, че точно в областта над гърлото е разположен най-чувствителният център на тялото, безброй пъти по-чувствителен от човешкия клитор например. Езикът е този мускул, който може да въздейства на този, в нормални условия недостъпен център – така, че да предизвика преживяване на най-висше Божествено Блаженство.

 

В заключение, отново ще се върна на една от най-мистериозните, но и най-чести употреби на езика – най-силния мускул: ГОВОРЕНЕТО. Ако човек по една или друга причина не успее да научи някакъв човешки език до втората или третата си година – то той никога вече не може да се научи да говори в този си живот. Счита се, че ЕЗИКЪТ и изобщо – СПОСОБНОСТТА ЗА ГОВОРЕНЕ – СЕ ЗАПЕЧАТВА. Или, с други думи, че подлежи на  т.нар. ИМПРИНТИНГ. Това, обаче, го споменавам просто между другото, като за размисъл за по-натам. Тук само ще напиша: както всеки друг мускул, така и езикът атрофира, т.е. преминава обратно развитие, ако не се използва. Затова – нека ползваме езика си често, нека го тренираме, пък да става, каквото ще!

 

 

Автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано на 02 ноември 2015г....
...