МЕДИТАЦИЯ ЗА ВДЪХВАНЕ НА НАДЕЖДА И ПОБЕДА НАД ОТЧАЯНИЕТО: VA PENSIERO НА ВЕРДИ

Днес, 10 октомври, е роден великият композитор Джузепе Верди (10.10.1813 – 27.01.1901). Днес се навършват 202 години от рождението му.

 

 

В негова чест ще споделя една медитация с класическа музика. Принципно класическата музика въздейства изключително благоприятно върху психиката и физиологичните функции на човешкото тяло. Известни са също и опитите на японския учен Масару Емото, демонстриращи по какъв начин се отразява на водата класическата и други видове музики. Според неговите снимки, направени на хиляди водни капки, подложени на влиянието на различна музика и след това замразени, така че да се получи кристал -  се вижда, че влиянието на КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА създава най-симетричните и най-хармонични, а също и най-красиви, водни кристали.
GIUSEPPE VERDI

 

Мнозина ще погледнат с насмешка на това, но и мнозина ще се замислят, и ще разберат – с вътрешното си знание и интуиция – че тези кристали показват определени въздействия на звука върху водата. Хармоничният звук, хармоничните съчетания  на звуците, наречени с общото име МУЗИКА, въздействат по благоприятен начин върху кристалите на водата. Образно казано – самата вода, самите нейни кристали се превръщат в своеобразна музика, в хармонично съчетание на водни молекули. И изобразяват една хармонична и уравновесена ВОДНА МАНДАЛА.

 

По същия начин въздейства музиката и на нашата ДУША, образно: на нашето ДУШЕВНО ВЕЩЕСТВО.

 

Ако слушаме хаотични звуци, звуци, в които липсва обединяващата ги хармония – в нашата ДУША също настъпва един неприятен хаос. Хармонията от душата ни изчезва. Душата ни се обезформя и става податлива на лоши влияния. Когато се намираме в такъв душевен хаос – всеки може да ни внуши каквото си пожелае. Всеки може да накара душата ни да заеме тази форма, която му е изгодна на него…

 

Причината да отчаянието често е точно тази –

 

ДУШАТА НИ Е ИЗГУБИЛА. СВОЯТА ХАРМОНИЯ, СВОЯТА ХАРМОНИЧНА ФОРМА. СВОЯТА ФОРМА НА СИЛАТА.

 

ЗАЩОТО СИЛАТА СЪЩО Е ХАРМОНИЯ.

 

Наблюденията ми от много години насам, показват, че продължителното слушане и/или напяване на VA PENSIERO, хорът на поробените евреи от операта на Верди „Набуко“ – с текст на Темистокъл Солера, има успокояващо действие върху човешката душа, успява да прогони унинието и отчаянието, а също и да вдъхне силна надежда.

 

10-минутна медитация, в отпусната поза на фона на песента VA PENSIERO, има понякога изключително бързо и приятно въздействие.

 

Ето го моят превод на текста на български:

 

 

Летете, мисли мои, на златни крила,

Летете и кацнете по хълми и скали,

Където влажните бризове носят

Свежест и благоухания от родната земя,

от Йордан, реката на спасението,

от разрушените кули на Цион.

О, Родино моя, тъй прекрасна, ти си изгубена!

О, спомени, тъй скъпи и съдбоносни!

Златни арфи на пророци и поети,

защо висите тъй мълчаливо от върбите?

Отново запалихте спомените в сърцето,

които разказват за времето, което отмина!

О, подобни на съдбата на Соломон съдби!

Предизвиквате стонове и плач…

Нека Господ ви вдъхне песен,

С която да вдъхновявате добродетелните!

...

 

А тук изпълнявам песента като мантра:

 

 

Успех и ГОРЕ ГЛАВАТА!

 

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

публикувано на: 10 октомври 2015 г....