ВЕЛИКИТЕ ФРАЗИ: НАВРЕМЕТО НАШИТЕ БАБИ СА РАЖДАЛИ НА ПОЛЕТО! НЕ СА ЗНАЕЛИ КАКВО Е РАК!


Наистина, никой не е знаел какво е рак и такава болест не е имало – просто защото не са я диагностицирали. Хората са си умирали „от нещо“ - и това е.

 

 

Нямало алергии навремето! Не е имало, да, безброй много деца умирали от дифтерит – и толкова. В наше време не знаем какво представлява дифтеритът – защото има ваксина. Е, пълно е с „начетени“ хора, които считат ваксините за масов убиец на населението, но това е друг въпрос.

 

Навремето не е имало никакви проблеми с контрацепцията – жените просто износвали и раждали деца в студ и глад. Въпросът е – как е ставало това и колцина са оцелявали. Защото и смъртността на родилката, и детската смъртност навремето са били наистина жестоки, и разглезеният съвременник дори не може да си ги представи. Този всезнаещ „начетен“ съвременник, който с лека ръка анатемосва цялата наука и медицина и техните фантастични постижения. Заради тези постижения този всезнайко сега е жив и здрав, силен и щастлив – но той няма представа от това, според него Медицината и Науката имат за цел да го изтрият от лицето на Земята.

 

Преди двадесетина години четох в един брой на Бритиш Медикъл Джърнъл, признато научно  медицинско списание – за ражданията в една африканска страна. Тъй като условията там били жестоки, статистиката на починали по време на раждане или от следродилни инфекции беше стресираща! Но същата статистика е имало и в т.нар. цивилизовани европейски страни – преди откриването на асептиката и антисептиката, преди откриването на антибиотиците, т.е. в 20 век! Преди 1940 година... Да не си представяме какво е било в предишните векове. Това, разбира се, изобщо не се знае от съвременните „здравословници“, които обявяват антибиотиците за един от най-опасните убийци на човечеството.

 

След откриването на Америка, голяма част от Европа загинала от сифилис.  Това – навремето!

 

Местните американци пък масово изгинали от едра шарка, нарочно заразявани от пришълците-европейци, отново навремето.

 

Да не говорим колко милиони европейци  са загинали от грип – и то не съвсем  навремето, а в 20  век...

 

Проблеми със силни жени не е имало навремето. Жените просто не са имали нито паспорти, нито някакви човешки права, нито възможности – тях просто ги избивали, насилвали и какво ли още не – и  това не се считало за проблем или престъпление. Има средновековни трактати, писани от християнски свещеници, в които се доказва, че жената не е човек...

 

Проблеми с оргазмите също не е имало навремето – просто тогава нямало оргазми...

 

Навремето не е имало жена, която да каже, че е имала извънматочна бременност – защото всяка жена с такъв проблем просто умирала – и до тук! Не е имало и следродова депресия при жените.  Всички хора, включително и жените, работели толкова  тежка работа, че една жена на четиридесет, ако дотогава не била умряла при раждане, била почти напълно износена старица, със сигурност със свлечена матка от тежката работа... Бандажи и изобщо – физиотерапия – навремето не е имало. Да не говорим за хирургични интервенции!

 

Ето какво пише по тия въпроси психоложката Адриана Имж:

 

„На всеки, когото го влекат класивите рокли и балове, аз препоръчвам да чете мемоарите на Екатерина Втора. Да, да, жената на наследника на престола, а после - императрица. Да прочете там за варицелата, за женските проблеми, за трудностите в бита и много други неща при благородниците. Да, да, това са тези хора, които притежавали всичките блага на тогавашната цивилизация. В процеса на четене у мен имаше впечатление, че аз сега живея не просто разкошно, а много пъти по-разкошно от императрицата.

 

Моята прабаба и първата жена на дядо ми са умрели по време на раждане, половината братя и сестри на баща ми са умрели от инфекции, които в наше време ни се струват като фантастични страхотии от приказките.

 

И тук не става дума за затънтеното Средновековие, а за двадесети век. Изобщо, на когото му се искат силни усещания - може да вземе от библиотеката някоя женска енциклопедия от осемдесетте и да прочете за женската хигиена.

 

Още нещо - преди сто години моето леко раждане щеше да убие или мен, или дъщеря ми. Просто защото то беше леко благодарение на медицината.

 

Когато ме питат, в кое време бих искала да живея – сега. Аз не знам как ще е в бъдеще, но сега имам дънки, маратонки, дезодорант, моя лична недвижима собственост, задграничен паспорт, контактни лещи, хигиенни и контрацептивни средства, възможност да работя и уча, в която и да било страна. Аз мога да се разведа, просто защото вече не искам да живея с този човек. Аз мога да карам кола. Мога да си купя спрей или уред за токов удар, а също и да се науча да се бия, за да защитавам себе си и своите близки, и, да, има вероятност да ме вкарат в затвора, поради превишаване на самотбраната. Но пък няма да ме убият с камъни или да ме хвърлят от някоя скала като опозорена жена.

 

В това общество има все още голям куп проблеми, но в сравнение с това, което е било преди - те са просто ефимерни.

 

И желаещите да се върнат назад, просто не разбират къде ще пападнат.

Аз разбирам. И знам каква титанична работа е била извършена, за да бъдем ние това, което сме сега.

 

И аз съм щастлива да живея тук и сега." (превод: Аеиа)

 

И накрая, още един твърде илюстративен цитат по разглежданите въпроси – този път е на Робърт Антон Уилсън (взето от „Космически спусък 2“, ИК Дилок, превод: Людмила Андреева):

 

„Когато си спомням живота в Герисън Бийч в онези дни, го определям предимно с отрицателни твърдения. Повечето читатели, родени слез 1945 г., не могат да си представят невежеството и бруталността на онези  дни. Много жени на средна възраст имаха гуша – болест, причиняваща грозна буца на шията и изглеждаща като рак. (Лекарството беше открито някъде през 40-те години и гушата изчезна от Америка.) Хората редовно умираха от туберкулоза, която днес е съвсем лечима в ранните стадии, а  децата имаха детски болести, забравени днес. Аз самият оцелях от морбили, рубеола, заушки, грип (който беше една от основните причини за смърт през онези дни), ревматична  треска, коклюш, дифтерия и полиомиелит.

Градчето нямаше павирани улици, никой нямаше централно отопление, мокети или бани с плочки. Повечето мои читатели изобщо не могат да си го представят, но телевизията все още не се беше настанила като шишкав идол, изливащ сюрреалистичен кич във всяка американска дневна. Нещо още по-лошо: нямахме дори радио.“

Бел. – През грипната епидемия от 1919 година са починали повече американци, отколкото са били убити през Първата световна война.

...

 

Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 24 юли 2017 г.

...


ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ:11 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА КАК БОЛЕСТИТЕ СА ПРОМЕНЯЛИ ХОДА НА ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО


23 МИСЛИ НА ПАРАЦЕЛЗКОКОШКАТА СНАСЯ ЗЛАТНИ ЯЙЦА, НО СЪЩО КЪЛВЕ И ИЗРИВА НОВИТЕ ПОСЕВИЙОГА: ДЕПРЕСИЯТА И КАК ДА Я ПРЕОДОЛЕЕМ


НЕПРИЗНАТИЯТ, НО ДЕЙСТВАЩ ПРИНЦИП: ОТКАЖИ СЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ИСКАШ – И ЩЕ ГО ПОЛУЧИШ!
...