11 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА КАК БОЛЕСТИТЕ СА ПРОМЕНЯЛИ ХОДА НА ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Bolesti_1


В познатата ни история често се е случвало така, че страшни епидемии и пандемии,

които  са нападали човечеството, са имали сериозни последствия именно за самата история. И макар най-очевидното последствие от страшните болести безусловно да било намаляването на броя на населението и от там – на генетичното разнообразие, - често епидемиите предизвиквали и напълно неочаквани ефекти. В тази обзорна статия предоставяме на читателите исторически факти за това, как болестите са променяли света и хода на историята на човечеството.

 

 

1. Грипът от 1918 година и Версайският мирен договор


Boleti_1

 

 

Грипът, поразил Европа през 1918 година (известен като „испанката“), буквално опустошил континента (починали около 100 милиона души) и заразил една трета от населението.


Освен това, този щам на грипния вирус имал свойството да уврежда клетките на мозъка, пречейки му да функционира нормално и можел да доведе заразения дори до психоза.


През април 1919 година Удроу Уилсън, който тогава бил президент на САЩ, също се заразил с този грип.


Трябва да отбележим, че именно Уилсън е човекът, изиграл една от най-важните роли в преговорите по Версайския договор, и в частност, че той бил категорично не съгласен с премиера на Франция, Жорж Клемансо, който искал да ликвидира напълно Германия.


Когато Уилсън оздравявал от грипа, мнозина чиновници отбелязали промени в неговото поведение. Президентът изглеждал много бавен и вял, изморен, и често изказвал странни мисли.


Именно след боледуването си от грип Уилсън се отказал от много от идеите си по повод Версайския договор, което развързало ръцете на Жорж Клемансо.


Мнозина твърдят, че суровостта на Версайския договор довела Германия до катастрофа, нанесла огромна вреда на немската икономика и изиграла определяща роля в това, че на власт дошъл Хитлер.


И всичко това, може би, е било резултат от болестта на Удроу Уилсън.

 

 

 

2. Туберкулозата и разселването на Запад


Bolesti_2

 

По време на  избухването на туберкулоза в началото на 20 век, а също и поради разпространената по това време Теория за миазмите, мнозина предполагали, че болестта била предизвикана от лошия въздух и замърсената околна среда.


За разпространението на тази идея много помогнал Едуард Трюдо, лекар от Ню Йорк, който бил заразен с туберкулоза и след като отишъл в Адирондак, забелязал подобряване на състоянието си.


Той започнал да разпространява слухове, че свежият въздух и чистата природа са се превърнали в панацея за туберкулозата. Чувайки това, хиляди американци се насочили на Запад, за „да се излекуват“.


Заедно с пионерите и първооткривателите на Запада – имало хиляди заразени с туберкулоза, търсещи спасение и излекуване.

 3. Холерата и израстването на епидемиологията
Bolesti_3


Джон Сноу – човекът, който спасил света от холерата.

 

 През 1854 година Джон Сноу създал цял нов клон в медицината, посредством своето откритие на заразена водопроводна тръба.


Сноу бил лекар в Лондон по време на епидемията от холера там и се опитвал да разбере как се разпространява болестта.


Той отхвърлял Теорията за миазмите и му  направило впечатление, че нови огнища на холера се появявали сред хора, които ползвали един и същ водопровод.


В резултат на това той успял да намери една заразена ръчка на водна помпа и да я отстрани, което помогнало да се понижи темпът на разпространението на инфекцията по време на епидемията.


Джон Сноу е първият лекар, който използвал епидемиологични методи в борбата с разпространението на заболяването.

 4. Нематодите и икономическото развитие

 

Bolesti_4Нематодите – това са паразити, които живеят в храносмилателната система на човека (най-вече в червата) и могат да се предават чрез изпражненията.


Тези паразити са различни видове и общо могат да предизвикат поява на различни симптоми – обриви, диарии, а също и известната тогава анкилостомидоза, която се изразявала също с голямо количество хронични симптоми.


На Юг в началото на 20 век заразата с нематоди постепенно израсла до мащабите на епидемия и довела до това, че огромен брой хора изпитвали вялост, постоянна хронична умора, мързел, железен дефицит, забавяне на растежа и др.


Постепенно тези масови симптоми, предизвикани от паразитите, довели до създаването на един стереотип за южняците – започнали да ги възприемат като мързеливи, вяли и лениви хора.


Впоследствие науката открила, че причинителите на тази епидемия били нематодите и били предприети мерки и усилия да се спре разпространяването на тази масова инфекция.


В резултат на превенцията и спирането на разпространението на стомашно-чревните паразити, все повече деца на Юг започвали да ходят на училище, а възрастните - да работят по-активно.

 

 

5. Влиянието на туберкулозата върху модата


Bolesti_5

 

Мода и туберкулоза

 

В края на 19 век в САЩ и Европа започнала да се рапространява епидемия от туберкулоза – изразяваща се основно в инфекциозно заболяване на белите дробове.


Тъй като тази болест се задържала дълго и убивала хората много бавно, то нейните симптоми започнали да се романтизират през Викторианската епоха.


На мода тогава излязла бледата, почти прозрачна кожа и крехкото, анемично телосложение.


Освен това, популярно станало и самото заболяване. Когато в началото на 20 век учените разбрали повече неща за това заболяване, те провели едни от първите масови кампании в областта на общественото здравеопазване в САЩ.


Женските рокли и поли станали по-къси, за да се предотврати заразяването на дрехите с тубелкулозни бацили от триенето им по улиците.


Тогава също мъжете започнали да си бръснат брадите и мустаците, тъй като се установило, че бацилите можели да живеят дълго време и в окосмяването на лицето.

 

 


6. Бубонната чума и католическата църква


Bolesti_6

 

Бубонната чума против вярата.

 

През 14 век бубонната чума се превърнала в истинско наказание за хората, опустошавайки половин Европа.


Дори католическата църква загубила значително количество от поддръжниците си, поради това, че умрели огромен брой хора.


Много граждани питали църковните служители защо чумата убива така бързо и какво може да се направи, за да бъде спряна.


Църквата не можела да даде обяснение, нито някаква помощ, и по тази причина много хора започнали да се съмняват в своята вяра, както и в Бога.


Това довело до факта, че религията започнала да оказва по-малко влияние върху живота на хората.


А в резултат от това – се отворил пътя за нови открития и изобретения в медицината.

 

 

7. Туберкулозата и санаториумите

 

Bolesti_7


Санаториумите – родени от туберкулозата

 

Доколкото епидемията от туберкулоза се разпространявала в края на 19 век, тогава повсеместно се била разпространила и теорията, че най-доброто лекарство срещу нея е свежият въздух и чистата природа.


Това довело до строителство и създаване на санаториуми, предназначени да осигурят поддържащото лечение на болните от туберкулоза и да им предоставят почивка и свеж въздух (друго лечение по онова време не познавали).


Пациентите живеели в тези санаториуми в продължение на много години, което създало една цяла субкултура.


След откриването на антибиотиците потребността от санаториуми отпаднала, но те продължили да съществуват и да се използват за физиотерапия и други процедури при много заболявания и дори за почивка на напълно здрави хора.

 

 

8. Едрата шарка и завладяването на Америка

 
Bolesti_8


Колумб и едрата шарка.

 

Едрата шарка може да се разпространява, посредством контакт с телесни течности или заразени предмети.


В наше време това е единствената масова заразна болест, която ни се е удало да победим напълно.


Но през 16 век сл. Хр., по времето на откритията на Америките и активния обмен между Стария и Новия свят, едрата шарка почти напълно унищожила коренните жители на Америка, убивайки около 90 % от местното население.


Ако описваме нещата със съвременни понятия, бихме могли да кажем, че едрата шарка е била вид „биологично оръжие“ с което европейците успешно унищожили коренните жители на Америките - последните нямали абсолютно никакъв имунитет срещу вариолата и тя ги заразявала и покосявала бързо и масово, достатъчно било европейците да дадат на индианците различни заразени предмети от бита – одеяла,подаръци и т.н.


Може да се каже, че едрата шарка е унищожила цели цивилизации, а заедно с тях – културите им и различни форми на изкуства и езици, които днес са изгубени завинаги.


 

 

9. Жълтата треска и купуването на Луизиана


Bolesti_9

 

Жълтата треска като политическа сделка


Жълтата треска се предава чрез комари, които живеят в тропически климат.


В началото на 19 век именно тази болест изиграла много важна роля в купуването на Луизияна, защото била отслабила френската армия.


По това време Наполеон планирал разширяване на влиянието на Франция по цял свят. В Хаити имало разквартировани френски войски, когато избухнало въстанието на хаитянските роби, които успели да победят френските войници.


Това се дължало на факта, че голяма част от френската войска била заразена с жълта треска и не могла да даде адекватен отпор на въстаниците.


В резултат на това на Наполеон му се наложило да продаде на САЩ френските територии в Северна Америка (около 2,1 милиона квадратни километра).

 

 

10. Атинската чума

 

Bolesti_10


Перикъл - жертва на африканската чума.

 

Атинската чума – страшна болест, която поразила Атина 4 век пр. Хр., убивайки една четвърт от населението на полиса.


Съвременните учени считат, че тази болест би могла да е едра шарка или тиф.Чумата отнесла живота на Перикъл, водачът на атиняните, което се отразило отрицателно на хода на сраженията на Атина със Спарта в Пелопонеската война.Друг фактор, способстващ за поражението на атиняните, е и значителното намаляване на населението, в резултат на тази страшна епидемия.

 

 

11. Чумата и падането на България под властта на Османската империяBolesti_11

 

Факторите и историческите причини и обстоятелства, свързани със загубата на независимостта на разпокъсаното по онова време царство България, са множество и комплексни и тази статия няма за цел да ги разглежда обстойно.


В последните години се появиха множество исторически сведения и данни, че освен всичко друго, населението на България и Балканския полуостров е било намалено почти наполовина от върлуващата и в Европа чума. Ето цитат от една по-обстойна статия по въпроса:


„По онова време чумата вече е връхлетяла Европа и изтребва половината от населението ѝ.


Някои градове губят 80% от жителите си и трябва да минат 300 години, за да може населението на континента да възстанови числеността си отпреди епидемията - 75 милиона.


Вече се знаят доста подробности за това най-голямо бедствие в историята на човечеството, по-гибелно от световните войни през ХХ век.


С чума заразяват бълхи, пренасяни от гризачи. Тя тръгва от монголската степ и стига до генуезката колония Кафа в Крим, откъдето през ноември 1347 г. два кораба пренасят заразата в Месина. Оттам тя плъзва на континента.


За разрастването на епидемията способстват много фактори, но един от тях е куриозен.


Съвсем наскоро папа Григорий IX е прочистил Западна Европа от албигойската (богомилската) ерес, чийто ритуал включва целуване на котка.


В прекомерното си усърдие Ватиканът обявява котките за дяволски изчадия и призовава да бъдат избивани.


През XIV в. домашната котка в Европа вече е изчезващ вид.


И тъкмо когато се появяват заразните мишки, те нямат насреща си своя естествен враг.


На Балканите чумата подранява с малко.


В "Трапезундски хроники" Михаил Панарет пише, че е дошла през септември 1347 г. и върлувала 7 месеца. Второто му сведение за нея е от 1362 г., а третата вълна е през 1369 г.


Според една анонимна византийска хроника от 1348 до 1430 г. в Югоизточна Европа е имало 9 епидемии в интервали от 6 до 15 г.


В България чумата влиза в края на 1347 г. от пристанищата на Карвунското княжество на архонта Балик, но заради студа се разразява през май 1348 г.


За разлика от литературата обаче ("Антихрист" на Ем. Станев) в историческите извори не се говори за "страшен мор, дошъл преди агарянците". Но започналата по онова време силна миграция към планините показва, че болестта е опустошителна.

 

Копирано от:  http://www.24chasa.bg/Article/1985378

© www.24chasa.bg

...

 

Като завършек, струва си да се отбележи, че и в съвремието ни болестите са не по-малко сериозен проблем, но, все пак, благодарение на развитието на съвременната медицина и на науката изобщо, всички тези проблеми се решават доста по-лесно и с по-малко странични ефекти, включително и върху човешката история.

...

Източник и снимки в публикацията : http://www.novate.ru/blogs/121216/39187/

...

 

Превод: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 5 януари 2017 г.

ДРУГИ СТАТИИ:


21 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ОТ ПСИХОЛОГИЯТА21 ИНТЕРЕСНИ ДУМИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ЗА ПРИРОДАТА И ПРИРОДНИТЕ ЯВЛЕНИЯ48 ФАНТАСТИЧНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКОТО ТЯЛОАКО ДАДЕНО ЯВЛЕНИЕ ИМА ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ, ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ТО НЕ Е ЧУДОБАКТЕРИЯ НА 3,5 МИЛИОНА ГОДИНИ НИ ВРЪЩА ВЕЧНАТА МЛАДОСТ?
...