ГРЪБНАКЪТ - АНТЕНА ОТВЪД ВРЕМЕТО

Или - гръбнакът съвсем реално може да те задържи в младосттаВ тази статия искам да кажа няколко думи за една малко известна функция на гръбнака.


Всъщност, тази „функция” не е призната от съвременната наука, дори не става дума за типична функция и за типичния гръбнак – а  за трите енергийни канали, които са разположени около физическия гръбнак, и в Йога и източните традиции са известни като Сушумна, Ида и Пингала.

 

Една от главните цели на йога-практиката е да „отвори” средния каналСушумна – и да накара праната, или жизнената енергия да потече по него. По принцип жизнената енергия протича по двата странични канала – Ида и Пингала – те се вият около Сушумна като две змии и се вливат в нея в областта на главата.

 

Казано е обаче, че когато енергията тече по двата странични канала, а не по средния, тогава човек е подвластен на времето.Т.е. ако приемем системата Сушумна-Ида-Пингала като една антена, частта Ида-Пингала улавя времето и го транслира в тялото на съответния човек.Средната част от антената, наречена Сушумна, прави обратното – тя транслира „тялото” на човека във времето.По този начин човек физически се задържа максимално време млад, и съответно – здрав.Затова и повечето йоги изглеждат много по-млади от биологическата си възраст.В допълнение – когато енергията потече основно през Сушумна – тогава човек чувства радост без причина, удовлетворение от живота, спокойствие и увереност – нещата, характерни за детската и младата възраст.


Това не е случайно.

 

Изводът от горните неща може да си го направи всеки – а той е, че ако имаме някакви проблеми с костно-ставния апарат, а и с всички органи и системи, би било добре да потърсим начин да насочим енергията си през Сушумна, през Средния канал. Това лечение би могло да се нарече базисно, или премахване на основната причина за заболяването.

 

Всъщност, знае се, че холистичният подход винаги търси начини да открие и премахне основната причина за съответния проблем, а не да лекува симптомите, оставяйки причината да си стои и да поражда тези симптоми отново и отново.

 

Защо обаче не се прилага масово това „отваряне” на Средния канал?


Защото той не може да бъде отворен само с външна намеса – не може да се отвори от операции, от масажи, от други физиотерапевтични процедури или от медикаменти – за неговото отваряне трябва много активно участие от страна на самия човек.

 

Всъщност, за всяко едно успешно лечение участието на самия заболял е от ключово значение, но в случая с отварянето на Сушумна, участието на човека предполага доста усилия и отдаденост от негова страна.


Това съвременните хора някак ги плаши.


Друг е въпросът и че май никой няма интерес да излекува хората изцяло – какво ще правим, ако се окаже, че цялата планета е пълна само със здрави хора?

 

Последното е майтап, разбира се.

 
...


Автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 15 юли 2014 г.
...Подобни или свързани с тематиката статии:


КАК НАЧИНЪТ НА МИСЛЕНЕ СЪЗДАВА ВИДА НА НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ (линк)


ЛЮБОВ + ИНТЕЛЕКТ = СИГУРНО СРЕДСТВО СРЕЩУ ОМРАЗА (линк)


ИНТУИЦИЯТА - "ОРГАН" ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РЕАЛНОСТ (линк)


"АЗ-ът НА КЪСМЕТА" - ИЛИ КЪСМЕТЪТ Е ОСЪЗНАТОСТ (линк)


ПАРИТЕ И ВТОРАТА БОЖА ЗАПОВЕД - ЕДНА СВОБОДНА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ (линк)


ЗАЩО ИНТУИЦИЯТА НЕ СЕ ИЗУЧАВА В УЧИЛИЩЕ (линк)НЕМАТЕРИАЛНИЯТ МАТЕРИАЛЕН СВЯТ (линк)


ВРЕМЕ Е ЗА НЕЩО НОВО! (линк)


ЙОГИЙСКИ МЕТОД ЗА ПОСТИГАНЕ НА УСПЕХ - ПРАТИПАКША БХАВАНА (линк)


ЙОГИЙСКОТО ПРОМИВАНЕ НА НОСА - НЯКОЛКО МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ (линк)


 
 
   Уважаеми Приятели,


представям на вниманието ви един нов начин за практикуване на Йога, който може да ви заинтересува - 
Йога по Скайп.Инструктор ще ви бъда аз и де факто вие ще провеждате своята практика у дома си, като същевременно ще имате инструктор, който ще ви води.Практиката по Скайп е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали в Йога. Групите са съобразени, според нивото на участниците.


Една практика продължава 1,5 - 2 часа и включва няколко елемента - физическо раздвижване (асани, виняси), пранаяма (дихателни упражнения), концентрация, медитация, релаксация. 


Ако имате желание да стана Ваш учител по йога, инструктор, консултант, съветник, или просто да практикувате с мен (хатха, раджа, кундалини йога - асани, виняси, крокодилски упражнения, пранаяма, пратяхара, медитации и пр.) - 

аз съм на ваше разположение - пишете ми за въпроси във формата по-долу.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


За моя метод: ТРАНСФОРМИРАЩИ ЛИЧНИ КАРТИНИ:
...