В НОЩТА СРЕЩУ ЙОРДАНОВДЕН НЕБЕТО СЕ ОТВАРЯ

Christ_BaptismНАРОДНА МИТОЛОГИЯ, ОБИЧАИ И РИТУАЛИ, СВЪРЗАНИ С ВОДИЦИ

 

 

Ден преди Йордановден, който се пада на 6 януари, е подготвителният празник, наречен Кръста, или Попова Коледа.Наричат празника още и Кръстци, Водокръщи, Зимен Кръстовден.


На този ден рано сутринта в църквата се отслужва служба, на която водата се освещава, или кръщава.


А според народните вярвания – основната цел на празничните ритуали е да бъде изчистена земята със силата на кръста от бродещите по нея нечисти сили и същества от отвъдното, и цялата земя да се подготви за голямото кръщение, което предстои на Йордановден.За Поганите и некръстени дни от Коледа до Йордановден – виж тук.

 


На Попова Коледа попът взема от осветената, кръстена вода и тръгва да обикаля по къщите, като ръси от нея с китка БОСИЛЕК, за да прогонва злите демони.


Според обичая на някои места в България свещеникът оставя във всяка къща по малко бяла и червена вълна, от която правят мартеници на 1 март.

 

На някои места в България има обичай да се събират момци, които си избират един водач, наречен „поп“ и тръгват да изпълняват поповата служба по домовете – ръсят с кръст и светена вода, и с китка босилек.


На следващия ден същото правят и група моми.

 

В други части на България има обичай по къщите да ходят т.нар. совойници или водичарки.Това са моми за женене, които ръсят къщите и хората с китка босилек и светена вода или мълчана вода, донесена в потайна доба, като пеят песни и наричания за всеки член от семейството.Песните им приличат на коледарските и на лазарските, а хората от посетените къщи ги даряват с различни храни, лакомства, дребни парички.

 

Вечерята срещу Йордановден е третата кадена вечер – трапезата е постна, прекадява се, разчупва се прясна пита.Другите постни ясния са – боб, сарми, орехи, варено зеле, вино и др.


Главата на семейството разчупва празничната пита, като казва, че го прави „за Господа, за Света Богородица и за Светия Кръст. Да ни дава здраве и живот, да ни помага и догодина със здраве и късмет да дочакаме тоя ден!“

 

В Родопите има вярвания, че в нощта срещу Йордановден ВЕТРОВЕТЕ се кръщават и се бият помежду си.

 

Йордановден е един от най-големите християнски празници.

 

На този ден, според Библейското предание, Йоан Кръстител кръстил Божия Син в река Йордан. Тогава Иисус бил на 30 години, но все още имал малко последователи.Едва след великото тайнство на кръщаване с вода и дух той бил готов да служи на хората и да изпълни своята мисия на спасител.Българският народ вярва, че както тогава Небето се отворило и от него се чул глас, който казвал: „Това е моят възлюбен син, в него е моето благоволение!“,


така и във всичките следващи години в нощта преди Йордановден небето се отваря и сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желания.Затова празникът се нарича още и БОГОЯВЛЕНИЕ.В предхристиянски времена предците ни езичници очаквали по същия начин и в същата нощ отварянето на небето и изпълняването на желанията им – но тогава желанията изпълнявал Даждбог.

 

Християнска молитва на Свето Богоявление:

 

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Светата Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече Възлюбен Син; Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото, Христе Боже, Който се яви и просвети света, СЛАВА ТЕБЕ! Амин

 

Празникът Богоявление неизменно е свързан със СВЕТОТО КРЪЩЕНИЕ и цялата му ритуалност и символика.


Народът възприема винаги заедно Иисус и кръстника му Йоан – според народното предание те са родени заедно, и на една и съща възраст са се оттеглили от този свят, а са се срещнали още преди да се родят, докато майките им, бременните Елисавета и Мария, си говорели. Иисус и Йоан се разпознали един-друг още в майчините си утроби и още оттогава се уговорили за важните дела, които трябвало да свършат заедно.

 

На Йордановден Христос се потопил три пъти във водите на река Йордан – този акт символизира тайнството на смъртта и възкресението на човека в него. Символично – умира грешният човек, наследник на Адам, и възкръсва духовно пречистеният нов човек.Когато хората видели явяването на Бога – тогава видели и възприели с очите и умовете си и свещеното Триединство, или Светата Троица в християнството: Отецът Бог – под формата на глас, Светият Дух във вид на гълъб, който се спуснал над Христос и кацнал на рамото му, и Синът – самият Иисус, или земният човек.

 

Трапезата на Йордановден включва прясна пита, сарми с кисело зеле, колачета, зеле, фасул, свинско със сурова туршия, ядки, вино и др.

 

Важни ритуални растения за тези празници са БОСИЛЕКЪТ и БРЪШЛЯНЪТ.

 

БОСИЛЕКЪТ в българската народна традиция е много почитано и използвано растение.


Счита се, че уханието му привлича любов и хубави чувства. Китка босилек се дава за здраве на всички важни празници – носят я в дома на новороденото бабите-акушерки, той е първото цвете, което се дарява на сватба, при погребение също е неотменима част от венеца.


На Гергьовден с китка босилек се ръси стадото за здраве.


Една от най-важните му функции е способността на босилека да отблъсква и прогонва демоните и злите сили – затова на Попова Коледа и Йордановден всичко се поръсва с китка босилек и Мръсните дни биват прогонени надалеч, а земята се преражда, пречистена от Кръста и светената вода.

 

ВОДАТА също е централен действащ агент и символ на тези празници.


Старите българи вярвали, че точно в полунощ на Богоявление (Водици) реките спират да текат и стават лековити.

 

Ритуалите преди Йордановден и навръх празника са свързани също основно с ВОДАТА, а смисълът им е – освещаването на Кръста, Водата и Целия Свят.

 

В църквата свещеникът освещава водата, след службата тръгва тържествено шествие, което отива до реката или друг близък водоем, а ако няма такъв – поне до чешма.


При водоема попът хвърля кръста във водата.


За него скачат нечетен брой младежи – който успее да го открие и вземе, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.


Той после обикаля с реликвата и освещава хора и домове.


От църквата хората си вземат светена вода и си я носят вкъщи – ръсят я, пият я за здраве, пазят я за лек през годината до следващия Йордановден.

 

И пак ще повторим: според народните предания през нощта на 5 срещу 6 януари в потайна доба „небето се отваря“ и сам Господ застава на небесната порта.


Който успее да дочака и да види чудото с очите си, а и да изрече онова, което най-много иска – ще бъде възнаграден, желанието му ще се сбъдне.

 

Честит Празник и много сбъднати желания!

 

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 5 януари 2017 г.


...


ДРУГИ СТАТИИ:СИЛАТА НА МИСЪЛТА: НАЙ-ГОЛЯМАТА ТАЙНА


САМОИЗПЪЛНЯВАЩИТЕ СЕ ПРОРОЧЕСТВА – ИЛИ ХОРАТА СЕ ДЪРЖАТ ТАКА, КАКТО ОЧАКВАМЕ ОТ ТЯХЗАЩО ИНТУИЦИЯТА НЕ СЕ ИЗУЧАВА В УЧИЛИЩЕКОЙ ИЗКРИВЯВА РЕАЛНОСТТА?АНГЕЛИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ В ПРАВЕНЕТО НА ДОБРИ ДЕЛА СЕ СЪСТОИ НАЙ-ГОЛЯМАТА СВОБОДАПОЛОЖИТЕЛНОТО МИСЛЕНЕ ВСЪЩНОСТ Е КОНТРОЛ НАД УМА...