48 ФАНТАСТИЧНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Често приемаме човешкото тяло, и изобщо – всяко едно видимо и познато ни тяло – за даденост.

За нещо „обикновено“ и в „реда на нещата“. Но Редът нито е нещо обикновено, нито е в реда на нещата. Хаос-Ред-Разрушение-Хаос-Ред-Разрушение-Хаос-Ред… Понякога се чудя, дали тази условна редица всъщност не е ЕДНО. И вероятно е. Монетата не е с две страни, а е с безброй. И е една.

 

Често обичам да се шегувам със следния случай:

 

От древни времена е стигнало да нас посланието „Познай себе си“. И все още не сме го изпълнили – атакуваме целта от различни страни, добили сме наистина много познания, но все още не може да се каже, че познаваме себе си. Тръгвайки от това, понякога си представям, че един конкретен човек навлиза в собствената си кръвоносна система. Като в пещера. Този човек, дори да знае всичко за Вселената, дори да знае всичко за хората, за животните, или дори да е математически гений… Той, вероятно, ще се изгуби в собствените си кръвоносни съдове…. Защото, казват, че дължината им в километри, била около 100 000 километра! Това е 2,5 пъти обиколка около Земята… И, във връзка с последното, да не забравяме, че и Силата Кундалини, както твърдят знаещите, преди да се събуди, стои навита 2,5 пъти и спи в Муладхара. (някои казват други числа, но да не издребняваме).

 

 

 

Ето няколко приказни факти за „обикновеното“ човешко тяло:

 

 

 

1. Сърцето ти бие около 35 милиона пъти в година. За цялото средно време на живота, човешкото сърце бие около 2,5 милиарда пъти.

 

 

2. Тялото ти има около 5,6 литра кръв. Тези 5,6 литра циркулират през цялото тяло три пъти за 1 минута. За един ден кръвта пропътува 19 000 километра – това е равностойно на четири пъти разстоянието от бряг до бряг  в САЩ.

 

 

3. Сърцето изпомпва около 159 милиона литра кръв за един живот – това е напълно достатъчно за напълването на 3 големи танкера....


...

 

 

4. Ако всички артерии, вени и капиляри от човешката кръвоносна система се поставят изправени и един до друг по ред, общата им дължина би била 60 000 мили, или 100 000 километра. Това е приблизително 2,5 обиколки на Земята по екватора.

 

 

5. Приблизително 80 – 90% от това, което възприемаме като  „вкус“, се дължи на нашето сетиво за „мирис“ – т.е. на обонянието ни.

 

 

6. Черепът изглежда като една кост. Всъщност, той е направен от 22 отделни кости, съединени помежду си с негъвкави връзки, наречени „сутури“ (лат. шевове).

 

 

7. Ако храносмилателният тракт на възрастен човек бъде изпънат в права линия, то той би бил дълъг от 6 до 9 метра.

 

 

8. Червените кръвни телца (клетки) живеят около 4 месеца, циркулирайки през цялото тяло, и хранейки другите 60 милиона милиарда клетки на това тяло. Червените кръвни клетки правят приблизително 250 000 пълни обиколки на тялото, преди да се върнат при костния мозък, където са родени, за да умрат в него.

 

 

9. Устата на здравия човек произвежда средно около 600 милилитра слюнка всеки ден. Това е напълно достатъчно, за да  се напълни догоре малко шише минерална вода, и да остане.

 

 

10. Най-бързите нервни клетки провеждат съобщения през своите аксони (аксон - най-дългият израстък на клетка от нервната тъкан) със скорост, равна на впечатляващите 150 метра в секунда.

 

 

11. Човешката коса расте 6 мм всеки месец и продължава да го прави в продължение на 6 години. После косъмът умира, пада и на негово място израства нов.

 

12. Кожата на възрастен човек покрива средно 6 до 9 квадратни метра площ, и е около 12% от теглото на човека.

 

13. В човешкото тяло има над 600 отделни скелетни мускули.

 

14. Скелетът на възрастен човек се състои от 206 кости.

 

 

15. Хрущялът е една от малкото тъкани, които нарастват през целия живот. Между 30 и 70 годишна възраст носът може да порасне с около  1,5 см, а ушите – с около 0,7 см.

 

 

16. Черепът на новороденото има разстояния между костните си части. В черепа на възрастен костните части  прилепват плътно една до друга, чрез „шевове“, които приличат на две свързани и прилягащи си части от пъзел.

 

 

17. Хиляди милиарди неврони пренасят електрически сигнали, които контролират тялото от главния и гръбначния мозък.

               

   18. Синдромът на ръката на извънземно  - alien's hand – се получава, когато пострадали от мозъчна травма изгубят контрола върху движението на ръката.

 

 

19. След мозъчна травма – от удар, от инфекция и др. – някои хора развиват т.нар. „синдром на ръката на извънземно“. При това състояние пострадалият може да усеща допир, но няма  контрол върху  движението на ръката и съответно не го усеща. Заболелите не усещат ръката си като част от своето тяло, оттам и името на синдрома.

 

 

20. Древногръцкият философ Аристотел вярвал, че мозъкът съществува, само за да охлажда духа. Днес е известно, че мозъкът контролира почти всяка функция на тялото и ума.

 

 

21. Средната човешка глава има около 100 000 косъма.

 

 

22. С напредването на възрастта, диаметърът на косъма се смалява. Косата е най-дебела в ранните 20 години от живота, а към 70-годишна възраст вече може да е станала толкова тънка, колкото е била в бебешката възраст. Стареенето, също така, предизвиква растеж на космите на места, където това не е желателно, като в носа и ушите; възрастта предизвика също и опадане на космите на нежелани места – като оплешивяването например.

 

 

23. Когато хипофизната жлеза не  функционира правилно, това може да увеличи или намали производството на хормона на растежа, което при децата води до развитие на гигантизъм и нанизъм (джуджета).

 

 

24. Сетивата ни са много добре настроени към света ни, но си имат своите граници. Например, хората не могат като пчелите да виждат ултравиолетовия спектър на светлината. Не могат и като кучетата да правят разлика между хиляди и милиони различни миризми.

 

 

25. Апендиксът няма функции в съвременния човек (счита се, че той е защитен орган, свързан с лимфната система). Вярва се, че той е бил част от храносмилателния тракт на древните ни предци.

 

 

26. Хората възприемат миризмите „стерео“. Мирисните сигнали от всяка отделна ноздра пътуват до различни области в мозъка. Това ни помага да можем да проследим от каква посока идва дадена миризма.

 

 

27. Тялото притежава приблизително 640 000 сетивни рецептори, разположени неравномерно по повърхността му. Тези рецептори са по-многобройни по върховете на пръстите на ръцете, по устните, на  върха на езика, по дланите, по стъпалата и по гениталиите.

 

28. Приблизително пет милиона обонятелни рецептори са групирани в горната част на носния ни канал (ареа олфактория). Тези рецептори ни помагат да различаваме стотици различни миризми.

               

29. С напредването на възрастта, лещите в окото се удебеляват, което е причината за нуждата от очила при много хора на средна възраст. Дори и при такива, които преди 40-тата си година са имали перфектно зрение.

 

30. Има около 9000 вкусови луковици по повърхността на езика, в гърлото и по небцето. Тези вкусови луковици съдържат хеморецептори, които отговарят на химичните съставки на храната и на други вещества, които преди това биват разтворени в слюнката.

 

31. През живота си човек произвежда средно около 40 000 литра слюнка. Слюнката е необходима за вкуса – ние не можем да усетим вкуса на храната, преди тя да бъде разтворена в слюнката.

 

32. Слухът е едно от най-слабите сетива при човека, в сравнение с други животни, които могат да откриват звуци с много по-висока или по-ниска честота, отколкото може човекът.

 

 

33. Тялото на възрастен човек съдържа приблизително 100 трилиона клетки. (1 трилион е 1,000,000,000,000).

 

 

34. Тялото има около 25 трилиона червени кръвни клетки (еритроцити), те са с най-голямо количество в тялото. Червените кръвни клетки съставят около 45% от кръвния обем.

 

 

35. На всеки час в кръвния поток се вливат около 180 милиона нови червени кръвни клетки. По форма те са подобни на мидени черупки. Преди да бъдат освободени от костния мозък, голяма част от вътрешния им пълнеж бива изхвърлена, като по този начин еритроцитите стават подобни на дисковиден балон, който е идеален за пренос на кислород и на малки количества въглероден диоксид.

 

36. Белите кръвни клетки, или левкоцитите, съставят около 1% от кръвния обем. Количеството им се удвоява, когато тялото отговаря на инфекция.

 

37. За разлика от другите мускули, сърдечният мускул се свива, без стимули от нервната система. Сигналите за биене на сърцето  идват от синусовия възел, разположен близо до ухото на дясното предсърдие.

 

 

38. При здравия възрастен, тънкото черво е с размери от 5,5 м до 7 метра – около 4 пъти ръста на съответния човек. В тънкото черво биват абсорбирани в кръвта около 90% от всички хранителни вещества, приети от индивида.

 

 

39. С дължина от 1,5 метра, дебелото черво е по-късо от тънкото. Но пък то е по-просторно, така че да може да съхрани и обработи материала, който ще бъде елиминиран.

 

 

40. В тестисите има семенни каналчета, с обща дължина приблизително 122 метра. Каналчетата (тубули) са местата, където се съхранява спермата, докато не бъде изхвърлена, посредством еякулация. При една еякулацията се освобождават между 200 и 500 милиона сперматозоиди, всеки от които е способен да оплоди яйцеклетката.

 

 

41. По време на овулация броят на белите кръвни телца в цервикалния мукус намалява драстично. Ако това не стане, белите кръвни клетки ще унищожат всички чужди тела, включително и сперматозоидите.

 

 

42. За разлика от другите клетки на тялото, които съдържат пълното ДНК, яйцеклетката и сперматозоидът съдържат само половината от ДНК, необходима за създаване на нов човек. Тези две половини трябва да се комбинират, за да се възпроизведе  човекът.

 

 

43. ДНК, основата на строежа на живота, е дълга молекула, съдържаща 4 химични бази: аденин (А), гуанин (Г), тимин (Т) и цитозин (Ц).

 

 

44. Човешкият геном - половината от съдържанието на ДНК в едно ядро - съдържа около 3,1 милиарда базови двойки (които по народному се наричат и стъпала в стълбата на ДНК.)

 

 

45. В една клетка се съдържат 6 милиарда стъпала на ДНК. Ако ДНК от една клетка се разпъне, тя би била дълга около 1,8 метра, но реално тя е нагъната в ядрото, което има диаметър само около 6 микрометра (или 0.0006 см).        

 

46. Добрият хранителен режим подпомага правилното развитие на мозъка на детето.

 

 

47. Правилната диета е абсолютно необходима за мозъчното развитие на децата. Мозъците на деца, които са починали от лошо хранене през първата година от живота си, имат по-малък брой мозъчни клетки и средно по-малки мозъци от мозъците на здравите деца.

 

 

48. Максимално възможната дължина на живота на бозайниците е свързана главно с техния размер. По този начин, продължителността на  човешкия живот  би трябвало да е между тази на козата и на коня – т.е. между 10 и 30 години. Все пак, хората са развили начини да се запазят от хищници и болести, удължавайки своето време на живот средно до 74,4 години.

 

 

Референции:

 

http://www.innerbody.com/

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Alien_hand_syndrome

 

 

Автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 10 юни 2015 г.21 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ОТ ПСИХОЛОГИЯТААДАМ И ЕВА – ПЪРВИТЕ ЕКОЛОЗИМЕДИТАЦИЯ: КОЙ СЕ СТРАХУВА ДА ВЯРВА В СЕБЕ СИ?КАКЪВ Е ХАРАКТЕРЪТ НА МОМИЧЕТО СПОРЕД МЕСЕЦА НА РАЖДАНЕКВАНТОВИЯТ АЗ - СВОБОДА И КРЕАТИВНОСТКОТКАТА - ИЗПРАТЕН НИ СВИШЕ ЛЕЧИТЕЛ-ЙОГИН ?ЗА РЕПТИЛИИТЕ ... и още нещоЙОГИЙСКИ МЕТОД ЗА ПОСТИГАНЕ НА УСПЕХ – ПРАТИПАКША БХАВАНА...