ВЪЗПРИЯТИЕТО НИ Е МНОГО ПО-ГЪВКАВО, ОТКОЛКОТО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ

И много лесно поддаващо се на въздействие – не пиша „манипулация“, защото прякото значение на тази дума е – „бутане с ръка“.

А въздействието върху съзнанието няма нужда да бъде изпълнявано с пряка физическа сила, т.е. с ръка, крак, машина и т.н. – достатъчно е да се подаде адекватна информация на адекватното за целта място. И илюзията бива приета за чистата истина.

 

Правили били следния опит: На 20 дечица в група в детска градина дават едни и същи панички с каша. На 17 кашата е сладка, на 3 – солена. После ги питат каква е кашата – повечето извикват, че е сладка. Питат и тези със солената – те обаче също казват, че е сладка... Ето и малко продължение за феномена – от Ал. Аватаров:

 

„С напредването на възрастта зависимостта на чувствата, мислите, постъпките и дори преките усещания от мнението и поведението на околните не само че не намалява, както би трябвало да се очаква, но и нараства.

 

Това е доказано и от следния експеримент. Преподавателят казва на студенти медици, че ще изучават дейността на обонятелния анализатор. След това излива върху памук няколко капки тъмна течност и моли да вдигнат ръка онези, които усетят неприятна остра миризма. Скоро от пърите редове в аудиторията се вдигат няколко ръце. „Миризмата” бързо се разпространява из помещението и скоро почти всички я усещат. На някои дори им прилошава, налага се да ги изведат на чист въздух. Какво обаче е учудването на младежите, подложени на експеримента, когато им съобщават, че памукът е бил напоен с течност без мирис.

 

Усещането на несъществуваща миризма е нагледна проява за това, че човек е предразположен към пълна социална детерминация. В конкретния случай преподавателят („водачът на глутницата”) дава насока, която отначало поддържат отделни членове на групата, а по-късно, подчинявайки се на стадния инстинкт („да бъдеш като всички и да следаш мнозинството”), към тях се присъединяват и останалите присъстващи в аудиторията.

 

Силата на въздействието на социалния детерминизъм успешно се прилага при предизборни кампании. Чрез медиите се обявява, че според предварителните анкети един или друг кандидат изпреварва съперниците си с определен процент. Тази информационна „миризма” стремително се разпространява сред обществото, „усещат” я все повече избиратели, които са готови (и го правят) да дадат гласа си за „най-популярния” претендент.”  (Ал. АВатаров „Ноетика“)

 

Следвайки същата логика – кой знае колко от произведенията на изкуството не са на набедените автори – а просто обществото е накарано да вярва, че това е така. Колко му е това да се направи и днес – изкопава някой от някъде напълно неизвестни досега „произведения на Шекспир”. Водачите на глутницата, в случая – експертите – обявяват, че това е Шекспир. И светът се сдобива с нови шедьоври на Шекспир, писани през 21 век...

 

Затова е добре постоянно да отчитаме „автоматизма“ на своето възприятие и да се стараем всячески да го избягваме. Защото, възприемайки автоматично, ние де факто пропускаме много от реалните неща. Ето един мой, личен пример отпреди петнадесетина години, много смешен, но и илюстиращ автоматизъм на възприятието – т.е. как мозъкът вижда това,което очаква да види – а не вижда реалното.

 

Шофирам по една квартална улица и насреща ми – кола! Дотук – съвсем тривиално нещо. Но колата – празна! Вози си се сама! А?!?! Чудо! Виждам движеща се без водач кола! Гледам, гледам – стори ми се дълго, но, разбира се, не е било дълго – все пак две разминаващи се коли не се бавят кой знае колко, докато се разминат напълно. И в последния миг, преди да се разминем, виждам, че тази кола е от английските,  с десен волан. И шофьорът си е там, от дясно...

...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 5 януари 2015 г.
...
...


ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ:
11 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА КАК БОЛЕСТИТЕ СА ПРОМЕНЯЛИ ХОДА НА ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

21 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ОТ ПСИХОЛОГИЯТА

ЗА ВКОПЧВАНЕТО В ЗЛОТО И БОЛЕСТТА


МУДРАТА НА ЕКСТАЗА: ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО И ПРЕМАХВА ДЕПРЕСИИ


КУНДАЛИНИ МАНТРА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА СТРАХОВЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЖЕЛАНИЯОТКЪДЕ ИДВАТ ПРОРОЧЕСТВАТА ЗА ПЪЛНАТА ТЪМНИНА В КРАЯ НА 2012 ГОДИНА


ПСИХИЧНАТА ЕНЕРГИЯ: ПРАНА, ЧИ, КИ, ОРГОН, МАНА
...