ПСАЛОМ 22 – МОЩНО ПОМОЩНО СРЕДСТВО ПРИ ПАНИЧЕСКИ АТАКИ И СТРАХОВА НЕВРОЗА


В последно време са се увеличили паническите атаки, наречени преди (вече неактуално)  страхова невроза.

Според мен е изключително погрешно да се разпространяват мнения, твърдящи, че тези здравни проблеми се дължали на „събуждането на Кундалини“. Да, могат и на това да се дължат, но повечето медии го представят като нещо – едва ли не – добро! А то не е – ако паническите атаки се дължат на събуждане или издигане на Кундалини, това значи, че някъде в този процес има грешка, че има сериозен проблем, който трябва да се разреши коренно. Иначе човекът ще продължава да страда от тези атаки, и единственото му успокоение ще бъде, че, видите ли, това е, защото ми се издига Кундалини… Тъжно, но и смешно!

 

Личното ми мнение, което просто споделям, без да твърдя, че е всевалидно или меродавно е, че тези психически проблеми са се увеличили, защото „мисловната чистота“ в обществената среда е твърде нарушена. Следим за чистота на въздуха, на водата, на храната, на какво ли не, и, разбира се, пренебрегваме така нареченото „мисловно поле“. По-общо, то може да бъде наречено НООСФЕРА, но с уговорката, че НООСФЕРАТА, умствената или РАЗУМНАТА ОБВИВКА НА ЗЕМЯТА, включва не само нашите мисли и емоции, а и други неща.

 

Зариват ни и ни заливат с информации за КОСМИЧЕСКИ ЕНЕРГИИ, за АНГЕЛСКИ НАМЕСИ И ВЛИЯНИЯ, и много хора се заблуждават, че психическите им проблеми, които са и физически, се дължат на … КОСМОСА! И от този „космос“, не усещат пряката си среда – пряката си околна среда, ужасяващо мръсна – не толкова от продукти на производството, колкото от МИСЛИТЕ НА ХОРАТА.

 

Не е случайно, че в малки общества и колективи няма панически атаки, няма толкова психически проблеми, колкото има в големите населени места. Там е препълнено с тежки, лоши, черни, разрушителни и негативни  МИСЛИ. 

 

Защо, когато отидем сред природата, се чувстваме освободени, леки и добре? Защото там няма такъв похлупак от тежки и лоши мисли, какъвто има в градовете.

 

Нормално е по-чувствителните хора да усещат цялата тази помия, която самите ние си генерираме. И, да! Нормално е тя да заразява и техните мисли, и техните вътрешни пространства. И идват паническите атаки, безпочвените, но въздействащи и смразяващи страхове, и прочие страхови неврози, да не преговаряме лошите неща! Колкото повече се повтаря едно нещо, толкова повече то може да се реализира. Да стане истина, така да се каже.

 

Разбира се, най-лесният и бърз начин за справяне с натрапчивите мисли и страхове, е човек да отиде сред природата. Тя с блага прегръдка ще изтегли всичките му лоши мисли, ще ги трансформира в своите безбрежни пространства на хармонията, и ще ги върне в ноосферата, под формата на добри мисли.

 

Но не винаги имаме възможност да се оттегляме в природата. Затова има ПЕСНИ.

 

„Който пее, зло не мисли“ е казал нашият народ. Има резон в това – и то не само, че не мисли злото на другия, а че изобщо пеещият човек не мисли лоши мисли. Пеещият човек не храни лоши мисли. Пеещият човек е всъщност голяма сила! (Кой знае защо, хората все по-малко пеят…)

 

И стигнахме най-сетне до основното в настоящата публикация – ПСАЛМИТЕ. Думата „псалом“ идва от гръцки и значи, най-общо – ПЕСЕН. Ето как изглежда в оригинал:  ψαλμός. Може да значи и песен, съпроводена със свирене на струнен инструмент, може да значи и само изпълнение на струнен инструмент. Една твърде интересна за мен подробност е, че и ПСАлом и ПСИХЕ (психика) започват с буквата ПСИ. Може би не е случайно това… В българската дума ПЕСЕН също се вижда коренът –ПС-.  

 

Псалом 22 в англоезичните издания на Библията е Псалом 23. Това го споменавам неслучайно. Защото ЗАГАДКАТА НА ЧИСЛОТО 23 е нещо наистина интересно. Но само я набелязвам, тук не е мястото да я коментираме и обсъждаме.

 

В нумерологията пък числото 22 е ЦАРСКОТО ЧИСЛО. Това също е знаково в случая.

 

И, ще завърша със самия ПСАЛОМ 22. Когато се почувстваме зле, когато усетим характерните симптоми на приближаваща паническа атака, когато искаме да се освободим от натрапчиви мисли – ако имаме възможност, можем да си четем и да повтаряме наум или на глас този псалом, колкото пъти искаме или сметнем за добре. Мощта му е голяма и може да помогне за подобряване на субективното състояние. Може дори да ни отърве от излишните, товарещи ни страхове и мисли.

 

 

 

ПСАЛОМ 22
 

Псалом Давидов.
 
1.  Господ е Пастир мой, от нищо не ще се нуждая:
 
2.  Той ме настанява на злачни пасбища и ме води на тихи води,
 
3.  подкрепя душата ми, насочва ме по пътя на правдата заради Своето име.
 
4.  Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята палица ме успокояват.
 
5.  Ти приготви пред мене трапеза пред очите на враговете ми, помаза главата ми с елей; чашата ми е препълнена.
 
6.  Тъй благостта и милостта (Ти) да ме придружават през всички дни на живота ми, и аз ще пребъдвам в дома Господен много дни.
 
 
(от Библия, издание на Св.Синод на Българската църква, 1998)

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа


публикувано на: 16 септември 2015 г....ЙОГА КАТО МЕТОД НА ПОЗНАНИЕ


МЕДИТАЦИЯ – ОПИСАНИЕ, ВИДОВЕ, ВЪЗДЕЙСТВИЯ И ПОЛЗИКОТКАТА - ИЗПРАТЕН НИ СВИШЕ ЛЕЧИТЕЛ-ЙОГИН ?

СЕДЕМТЕ ДУХОВНИ ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ
Насоки за КОНЦЕНТРАЦИЯ и МЕДИТАЦИЯ...