УМЪТ Е ОТЛИЧЕН СЛУГА, НО ДЕСПОТИЧЕН ГОСПОДАР


Каквото и да се каже за Ума – винаги ще е малко и недостатъчно,

непълно, неизчерпано и неизчерпаемо. И както за всяко ключово явление – и за него има и много заклеймяващи, и прекалено възхваляващи  мнения, писания, аксиоми, теории, хипотези, догми, постулати. Едно е сигурно – нямаш ли ум, ти си безумец. А безумецът най-често е напълно безпомощен. Или, ако все пак има някаква мощ – то тя е единствено и само разрушителна, никога градивна, сътворяваща. Защото за разрушението се изисква само Сила, - не че и Силата е малко нещо, разбира се, - но други са инструментите и средствата, които ни помагат да градим, строим, създаваме. И за тези неща Силата е от огромно значение, но не по-малко важен в случая е Умът.

 

Умът е отличен слуга. На всекиго е ясно, че слугите не са това, което са. Слугата е този, който извършва реално работата, той е свързващото звено между Идеалното и Материалното – без него нищо идеално не може да се появи и прояви на материалния план. В случая с Ума – той е слуга на човека, - верен, знаещ, мислещ слуга. Господарят е самият човек. Останал без слугата си – господарят не може да направи нищо в „материалния свят“. Писала съм и друг път – разграничавам Ум от Разум. Ум – това е нашият верен и мислещ слуга. Разум – „раз“ – значи „един път“ – може да се каже и като известното възклицание: ЕДИН ПЪТ!!!, т.е. правя нещо като игра на думи, спекулативна, разбира се, но обясняваща разликата между Ум и Разум – Разумът е Единствения Единен Ум – СвръхУмът.

 

Добрият слуга обича да се развива и постоянно да научава нови неща. Той държи на своята професия и репутация. Той знае цената си. Но, ако Господарят започне да оставя абсолютно всичко на грижата и отговорността на своя слуга – този умен и любознателен слуга веднага ще стане господар на господаря си. Няма как да е другояче. Всъщност, това ще спаси този господар от гибел в материалния свят. Което е прекрасно! Но, поради своята природа, слугата Ум, иззел функциите на господаря си, ще бъде деспотичен владетел и управник – няма да позволява на своя подчинен господар да мърда отвъд границите на Ума. Такъв подчинен господар няма да има достъп до Разума, до Интуицията, до Чудесата – тези неща, не че Умът-слуга не би могъл да ги схване, разбере, види, чуе, усети – би могъл, но само чрез един ДЕЙСТВАЩ ГОСПОДАР. Защото Умът-слуга обича да придобива все нови и нови УМЕНИЯ.

 

Думата УМЕНИЕ. Вижда се, че коренът ѝ е УМ. Глаголът е УМЕЯ.

 

Ето малко за тази дума в различни езици – отново се вижда, че БЪЛГАРСКИЯТ език не е случаен език...

 

Български -  уме́я. Руски -  уме́ть — уме́ю. Украински - умíти, умíю. Старославянски – оумѣти. Старогръцки - εἰδέναι, ἐπίστασθαι  - знам, умея, мога. Сърбо-хърватски - у̀мjети, у̀миjе̑м «знам, умея». Словенски - umẹ́ti, umȇm.  Чешки - uměti, umím «умея, знам». Словашки - umеt᾽. Полски – umieć. Горно-лужски - wuměć. Долно-лужски - huměś. Праславянски - *uměti.

 

Всяко УМЕНИЕ задължително е свързано с Ума. Защото той е прекият изпълнител, главният слуга.

 

Този буден и любознателен слуга обича да се разпространява на всички страни, стреми се да не изпусне нещо, иска всичко да е под вниманието и контрола му. Което също е прекрасно! Така няма опасност Господарят да бъде изненадан неприятно и дори смъртоносно. Но Господарят познава силата на своя слуга. Господарят знае, че, ако Слугата успее, вместо да разпростира навсякъде вниманието си като лъчи на слънце, да концентрира тези „лъчи“ в един голям ЛЪЧ – то работата, в която е концентриран този СВРЪХ-ЛЪЧ, ще бъде свършена и изпълнена много по-бързо. Много по-бързо! И Господарят може да накара Слугата си да се концентрира така. Раджа Йога, например,  работи с Ума и постига точно това.

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 26 април 2017 г.

Yoga_Skype

ДРУГИ СТАТИИ:ГЬОТЕ: НИКОЙ НЕ Е ПО-БЕЗНАДЕЖДНО ПОРОБЕН ОТ ТЕЗИ, КОИТО ЗАБЛУДЕНО ВЯРВАТ, ЧЕ СА СВОБОДНИДА СЕ РОДИШ – ДА НАВЛЕЗЕШ ВЪВ ВЕЧНОСТТА
ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО, КОГАТО ПРЕБИВАВАШ В „КВАНТОВИЯ АЗ“
БОГ Е РАЗУМИЗБОРЪТ – ЕДНО ОТ ВЕЧНИТЕ НЕЩА, ИЛИ – ТИ ИЗБИРАШ, ДАЛИ ДА СЕ ОБИДИШ ИЛИ НЕ, НИКОЙ ДРУГ!
ЙОГА ЗА ЖЕНИ – ЕЖЕДНЕВЕН КОМПЛЕКС ЗА КРАСОТА, СИЯНИЕ И ГРАЦИЯ
ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ: ПЛЪТТА Е ТЛЕННА
ОБЩУВАНЕТО – БОЖЕСТВЕНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА ТЕЛЕПАТИЯТА
СТРАТЕГИЯТА НА МУСАШИ - ДЕВЕТТЕ ПРАВИЛА НА ПЪТЯ НА САМУРАЯ...