ЦВЕТНИЦА – НАРОДНИ ОБИЧАИ, ПОВЕРИЯ И РИТУАЛИ

cvetnitza

Цветница (Връбница) се празнува в неделята, непосредствено след Лазарова Събота и преди Възкресение(Великден).

Тогава се отбелязва тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим, в дните преди еврейската Пасха.


В града Божият Син влиза, яхнал магаре.


Магарето в случая символизира идване с мир и приятелство, за разлика от коня, с който обикновено се отправяли бойците на война.


Христос идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях.


Славата на Иисус се носела навсякъде, всички били чули мълвата за чудесата, които бил извършил, и за силата на новата вяра.


Разказвала се вече и историята на Лазаровото възкресение от предишния ден, което мнозина били видели с очите си и оттук нататък щели да го превръщат в една от най-вълнуващите легенди на християнството.


Пътят пред Спасителя бил постлан с маслинови, лаврови и палмови клонки, с върба, цветя, здравец.


Палмовите и лавровите клонки са символ на победата, а маслиновите – на мира.


Мир, победа и любов носел Той на всички и отвсякъде се тълпели хора, които искали да Го зърнат с очите си, да Го докоснат, да бъдат наблизо. 


Постоянно се носели възгласи:


„Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!“.


Споменът за този чуден миг църквата празнува от 3 век след Хр.

 

Както Лазар символизира границата между Хаоса и Реда и подреждането на света от зло към добро, така и Входът Господен в Йерусалим е също част от тази символика –


на подреждането на проявения свят от хаос към ред – до деня на пълното разграничаване и обозначаване кое кое е –


седмица по-късно, на Великден.

 

Народна митология и обичаи.Макар и свързан с конкретно религиозно събитие, Връбница се празнува от народа повече като цветен, пролетен празник, в който Природата и Светът празнуват своето Ново раждане.


Това е ден на младостта, на цветята и на раждането на света за нов живот.


С този празник е свързан и митологичният образ на Змея - същество, което, също като Лазар, е на границата между нашия и отвъдния свят.


Представата за него се свързва главно с различни атмосферни явления – гръмотевици, дъжд, град и др.


Затова пролетта и празникът са добър повод Змеят и разрушителната сила на времето да бъдат омилостивени, чрез различни магически ритуали, обредни песни и т.н.


На Цветница момите трябва задължително да се предпазят от Змея – счита се, че само мома, което е участвала в ритуала „кумичене“, е предпазена от разрушителната и гибелна змейова любов. 


Предпазени са и момите, участвали в посветителските ритуали на Лазаровден. Народната митология, свързана със Змейовете и Змеиците е много образна и богата, освен опасни и зловредни, те често биват и добри, благоразположени и дори покровители на човека,


а също така се счита, че смъртна жена може да роди змей.


Тя го носи 11 месеца, даже има поговорка:


„Змей ли носиш, та още го няма детето.“


Когато змеят се роди, много жени помагат в раждането и след това никоя не споменава нищо по въпроса – за да не се разбере, че новороденото е змей.

 


Ритуали. На този ден се ходи на църква с цветя и върбови клонки – на празнична служба и водосвет.


Вземат се от осветените в черква цветя и клонки, носят се през целия ден и после се занасят вкъщи, като се поставят най-често при иконата у дома или на други ключови места.

 

Според народните вярвания с тези осветени клонки може да се бае против уроки и болести при децата и животните.


Със същите клонки или с върбови, осветени на Цветница венчета, могат да се правят през лятото тайнствени заклинания и ритуали, прогонващи градоносните облаци.

 


С върбова клонка рано сутрин се ходи и на гробищата, за почитане на предците.

 

Обичаят КУМИЧЕНЕ.Рано сутринта лазарките отиват на реката.


Носят китки, венци и малко хлебче.


Това хлебче се нарича „кукла“ – понеже е с формата на дете.


Момите се нареждат до брега и пускат по течението китките или част от „куклата“, като следят чия китка или хляб ще излезе най-напред.


Тази, чиято китка или парче хляб са първи –тя се обявява за „кумица“, най-главната. На нея ще оказват най-голяма почит в следващите дни.Преди да пуснат китките и хляба във водата, момите играят и пеят специални песни за предпазване от зчей, от неговата опасна и зловредна любов.


След кумиченето вече не се страхуват от змея и пеят песни за любов, щастие, брак и т.н. Връзват люлки, на които първа се люлее кумицата, а после всички поред. Празненството завършват на гости у кумицата, където се поднася постна храна.

 

Подрязване на лозите не бива да се прави на Връбница, защото се счита, че лозите няма да дадат плод.

 

Интересен е и обичаят хората да си опасват кръста с върбови клонки на празника – като профилактика на болки в кръста и костите по време на тежката лятна полска работа.

 

ЦВЕТЯТА.


Цветето е много древен символ на пролетта, младостта, растежа, новия живот и красотата.


Българските народни песни възпяват различни цветя – трендафила,


босилека, ружата, здравеца, божура и др.


Някои от цветята се наричат „лековити“, други – „момински“.


Според народните вярвания невенът, божурът и игликата предпазват от „лоши очи“, от уроки, от самовили и други нечовешки същности.


Здравецът се употребява във всякакви ритуали – поради своята вечна зеленина.


Народът е определил и ралични „магьоснически цветя“ – това са росенът, перуниката, тинтявата, комунигата, омайничето и др.


Те притежават различни свойства и сили, а споменът за тях говори за някогашните вярвания за одушевеността на растенията.

 


В християнството цветята често символизират определен светец, самия Иисус Христос или новопокръстените във вярата.

 

Символиката на цветята и растенията е нещо необятно и е нормално да е така, тъй като животът без тях е просто невъзможен.


Те са тихите, непретенциозните, често незабележимите, но вечни спътници и помощници на човека.

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 09 април 2017 г.ДРУГИ СТАТИИ:СИЛАТА НА МИСЪЛТА: НАЙ-ГОЛЯМАТА ТАЙНАВЪЗПРИЯТИЕТО НИ Е МНОГО ПО-ГЪВКАВО, ОТКОЛКОТО СИ ПРЕДСТАВЯМЕАЙНЩАЙН - ЗА СМЪРТТА И ПЪТУВАНЕТО ВЪВ ВРЕМЕТОАКО НЯКОЙ СЕ ДРАЗНИ ОТ ВАС ИЛИ ПРЕКАЛЕНО ВИ БОГОТВОРИ: НЕ ВЛИЗАЙТЕ В НЕГОВИЯ КАЛЪП – НЯМА ДА УСПЕЕТЕ!БЕБЕТА, ЧЕТИРИДЕСЕТГОДИШНИ, МОЙСЕЙ И ДЪЛГИЯ ПЪТ КЪМ ДОМАВЯРАТА В ТАЙНИ УПРАВЛЯВАЩИ ЕЛИТИ ИЛИ В КОСМИЧЕСКИ ТЪМНИ СИЛИ ОТДЕЛЯ ЧОВЕКА ОТ БОГА
ЗА ВИТАЛНАТА СИЛА - ПРАНА, ЦИ, КИ, ОРГОН И ПР.ЙОГА: ДЕПРЕСИЯТА И КАК ДА Я ПРЕОДОЛЕЕМЙОГА ЗА ЖЕНИ – ЕЖЕДНЕВЕН КОМПЛЕКС ЗА КРАСОТА, СИЯНИЕ И ГРАЦИЯ
....